hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hopa davasında sanık sayısı yükseldi

    Hopa davasında sanık sayısı yükseldi
    expand

    Hopa'da çıkan olaylarla ilgili Ankara'da düzenlenen gösteriler üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, hakkında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, aynı olaylar nedeniyle 9 sanık hakkında hazırlanan ek iddianameyi kabulüyle sanık sayısı 37 oldu.

    Duruşmaya sanıklar ve avukatları ile olaylar sırasında görev yapan ve "mağdur-müşteki" olarak iddianamede yer alan bazı emniyet görevlileri katıldı.

    Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, duruşmada, aynı olaylar nedeniyle 9 sanık hakkında hazırlanan ek iddianamenin celse arasında kabul edildiğini bildirdi.

    Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan, özel yetkili mahkemenin doğal hakimlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak, davayla ilgili görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

    Savcı Hakan Yüksel, görevsizlik kararının reddini istedi. Mahkeme heyeti, görevsizlik itirazının reddine karar vererek, duruşmaya devam etti. Duruşmada, ek iddianameyle hakkında dava açılan sanıklar savunmalarını yaparak, iddiaları reddetti.

    Sanıklardan Dilşad Aktaş, AK Parti'nin Hopa mitingi öncesi çıkan olaylarda Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesini protesto etmek için AK Parti İl Başkanlığı'na yürümek istediklerini, bu sırada polisin kendilerine saldırdığını iddia etti.

    Polisin müdahalesi üzerine Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na kadar kaçtığını anlatan Aktaş, "Burada beni yakalayan çevik kuvvet polisleri tekme atarak, dövdüler. Hopa'da Metin Lokumcu öldürüldü, Ankara'da benim kalça kemiğim kırıldı. Bunu yapan polisler hakkında işlem yapılmadı. Başbakanın hakaretine ise görevsizlik verildi" dedi.

    Müştekiler dinlendi

    Müşteki, dönemin Ankara Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Hasan Doğancı, protestocu grubu AK Parti İl Başkanlığı'na 50 metre kala durdurduklarını belirterek, bu sırada grubun kendilerine saldırdığını, kendisi ve bazı polislerin yaralandığını ve şikayetçi olduğunu söyledi.

    Müdahale üzerine grubun Kızılay istikametine kaçtığını ifade eden Doğancı, "Grup, çevik kuvvet araçlarına yönelince, araçlarda nöbet tutan polislere 'silah kullanmamaları' uyarısında bulundum. Araçlarını korumak isteyen polis memurları da göstericilere taşla karşılık verdi" diye konuştu.

    Avukatların soruları üzerine Doğancı, çevik kuvvet polislerinin müdahalesiyle ilgili sorulara kendisinin cevap veremeyeceğini söyledi.

    Sanık avukatlarından Arzu Becerik söz alarak, Doğancı'ya sorular yöneltti. Ancak mahkeme heyeti, Becerik'in bazı sorularına, müşteki Doğancı'yı ilgilendirmediği gerekçesiyle karşı çıktı. Becerik ise sorularının yine de tutanaklara geçirilmesini istedi.

    Savcı Hakan Yüksel de Doğancı'nın "tanık" değil, "müşteki" olarak duruşmada bulunduğunu ifade ederek, söz konusu soruların usule aykırı olduğu itirazında bulundu.

    Müşteki Polis memuru Meryem Gökçe de göstericilerin attığı taşlarla kolundan ve elinden yaralandığını, bu nedenle iş göremez raporu aldığını kaydederek, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

    Gökçe, mahkemede, sanıklar arasından, kendisine taş attığını iddia ettiği bazı kişileri de teşhis etti.

    Duruşmada bazı görüntüler izlendi

    Sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan, polislere saldıranların mevcut imkanlarla teşhis edilemeyeceğini savunarak, olaylara ilişkin getirdikleri bir CD'nin mahkeme heyetince izlenmesini istedi.

    Savcı Hakan Yüksel, CD'deki görüntülerin mahkemeye bir katkı sağlamayacağını kaydederek, avukat Erdoğan'ın talebinin reddini istedi.

    Verilen aranın ardından söz konusu CD'deki görüntülerin izlenmesine karar veren mahkeme heyeti, sinevizyonla görüntüleri inceledi. Avukat Erdoğan, CD'nin bir kopyasını da mahkeme dosyasına sundu.

    Savcı Yüksel, mahkemeden, 9 sanığın eylemdeki faaliyetleriyle ilgili bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

    Mahkeme, ara kararında 2 sanık hakkındaki adli kontrol şartının kaldırılmasına ve dava dosyasındaki CD'ler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow