hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSYK Başkanvekili:"Ülkemizin bir tane yargısı var"

    HSYK Başkanvekili:Ülkemizin bir tane yargısı var
    expand

    HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, "Ülkemizin bir tane yargısı var ve onu özenle korumak, yıpratıcı tartışmalardan uzak tutmak zorundayız" dedi.

    Meslek öncesi eğitimlerini başarı ile tamamlayıp, mesleğe kabullerine karar verilen 12. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcı adaylarının görev yerleri bilgisayar kurasıyla belirlendi.

    Danıştay binasında, 256 adli yargı hakim ve savcı adayının görev yerlerinin belirlenmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Hamsici, hakim ve savcı adaylarının heyecanını paylaştığını belirterek, adalet hizmetine güç katacaklarına olan inancını dile getirdi.

    Adaletin toplumların ayakta durmasını ve bir arada sorunsuz yaşamasını sağlayan en önemli faktör olduğunu belirten Hamsici, hakim ve savcı adaylarının, mesleklerini icra ederken insan haklarına ve hukukun üstünlüğü prensibine uymakta gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğini söyledi.

    Hakim ve savcılığın en saygın, aynı zamanda en fazla titizlik gerektiren mesleklerin başında geldiğini ifade eden Hamsici, "Dolayısıyla meslek hayatınız boyunca vicdanlarınızın doğal bir adalet terazisi olmasına özen göstermelisiniz. Yargının evrensel etik kurallarını oluşturan bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık, dürüstlük ile ehliyet ve liyakat ilkeleri meslek hayatınızda sizlere kılavuzluk teşkil edecektir" şeklinde konuştu.
    Anayasa'nın tüm modern hukuk sistemlerinde olduğu gibi Cumhuriyet'in temel organları arasında yargıya bağımsızlık vurgusu yaptığını dile getiren Hamsici, hakim ve savcıların da yasamaya, yürütmeye, yargı içinden gelebilecek etki ve yönlendirmelere, toplumdaki güç odaklarına, kişisel inanç ve kanaatlerine karşı bağımsız olmaları gerektiğini belirtti. Hamsici, şunları kaydetti:

    "Ülkemizde yargıyla ilgili çeşitli tartışmalar yaşanmaktadır. Bu elbette ki doğaldır ancak değerlendirmeleri sübjektif ölçütler yerine modern hukuk sistemlerini ve evrensel hukuku gözeterek, objektif kıstaslar çerçevesinde yapmak durumundayız. Unutmayalım ki ülkemizin bir tane yargısı var ve onu özenle korumak, yıpratıcı tartışmalardan uzak tutmak zorundayız. Özveriyle çalışan yargı mensuplarını hiçbir bilimselliğe ve gerçekliğe dayanmayan yakıştırmalarla yalan haberlerle zan altında bırakmamalıyız. Hepimizin görevi yargıya olan güveni azaltmak değil, tam tersine artırmak olmalıdır."

    Görev yerleri belirlendi

    Konuşmanın ardından Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, dönem birincisine plaket verdi ve hakim, savcı adaylarının görev yerlerini belirleyecek bilgisayar kurasını başlattı.

    Törene, bazı Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile YSK  Başkanı Ali Em de katıldı. Bilgisayar kurasıyla, 22 eş hakim savcı adayı, 85 cumhuriyet savcı adayı,149 hakim adayının ilk görev yerleri belirlendi.

    Her kura çekiminin ardından salondan alkışlar yükselirken, kurayı heyecanla takip eden bazı adaylar sevinçlerini gizleyemediler. Bu arada, hakim adaylarından Sevilay Karagöz, kura çekimine bebeğiyle katıldı. Karagöz'ün görev yeri Muğla'nın Yatağan ilçesi oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow