hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sabırsız mahkeme savunmaya kızdı

    Sabırsız mahkeme savunmaya kızdı
    expand

    "Terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla 6 yıldır yargılanan BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in avukatının savunma yapmamasına ve yeni taleplerde bulunmasına tepki gösteren mahkeme heyeti, ara kararda tutanağa, "4 yıla aşkın bir süredir davanın bu gibi taleplerle sürüncemede bırakılıyor" diye yazdı.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Milletvekili Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel'i avukatı Ercan Kanar temsil etti. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, 14 Şubat 2008 tarihinde verilen mütalaaya karşı savunma yapması için Ercan Kanar'a söz verdi.

    "Duhok Belediye Başkanı tanık olarak dinlenilsin"

    Ancak Kanar, daha önce toplanmasını istedikleri delillerin bir bölümünün toplanmadığını belirterek savunma yapmayacağını söyledi. Kanar, "Savcılık makamı, gizli tanığın beyanlarını tek başına doğru kabul ederek sonuca ulaşıyor. Gizli tanığın beyanlarının doğruluğunun araştırılması gerekir" dedi. Tuncel'in, Irak'a kadınlar hakkında bir çalışma yapmak için gittiğini belirten Kanar, "Bu nedenle Duhok (Irak'ta şehir) Belediye Başkanı'nın tanık olarak dinlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

    "Dava sürüncemede bırakılıyor"

    Avukat Kanar'a savunmasını hazırlaması için son kez süre veren Mahkeme, ara karara eşine ender rastlanır bir cümle yazdırdı. Bugün davada karar vermek isteyen heyet, avukatın yeni talepte bulunmasına ve savunma yapmamasına tepkisini ara karara, "4 yıla aşkın bir süredir davanın bu gibi taleplerle sürüncemede bırakılıyor" diyerek gösterdi. Mahkeme duruşmayı erteledi.

    15 yıl hapsi isteniyor

    14 Şubat 2008'de esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Tuncel'in suç tarihinde DTP delegesi olduğunu, kendisine ait pasaport ile yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak Habur sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiğini, PKK/ Kongra- Gel silahlı örgütünün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan PKK/KONGRA-GEL /PRD Kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetle katıldığını anlatmıştı.

    20 Ağustos 2004 yılında Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı 5 kasım 2006 tarihinde de Bağcılar DTP binasında PKK/Kongragel örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbari bilgiye istinaden yapılan aramada, Tuncl'in Bağcılar DTP ilçe binasında toplantı yapıldığı sırada yakalandığını belirten Savcı, "Sanığın PKK/ Kongra-Gel örgütü üyesi olduğunun, daha önce örgüt adına faaliyetlerde bulunan tanık İbrahim Çakmaz'ın mahkeme aşamasında değişmeyen ifade ve teşhisleri ile ve tüm dosya kapsamı ile anlaşılmıştır" demişti.

    Tuncel'in "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını isteyen Savcı, TCK'nın 53. maddesinde yer alan "belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünün de uygulanmasını istemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow