hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şanlıurfa Cezaevinden nakiller başladı

    Şanlıurfa Cezaevinden nakiller başladı
    expand

    Hafta sonu çıkan ve 13 kişinin ölümünün ardından dün mahkumlarca ikinci yangının çıkartıldığı Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nden bazı tutuklu ve hükümlüler başka cezaevlerine nakledilmeye başlandı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri de cezaevinde yaşananlarla ilgili kentte temaslara başladı.

    Çıkartılan iki yangında kısmen etkilenen ve kapasite sorunu yaşanan cezaevinde bulunan 42 civarında tutuklu ve hükümlü sabaha karşı askeri uçakla GAP Havaalanı'ndan İzmir'e gönderildi. Bu sabahtan itibaren de tutuklu ve hükümlüler 9 cezaevi nakil aracıyla yoğun güvenlik önlemleri altında Adıyaman ve Mardin'deki cezaevlerine gönderildi. Bu arada bazı tutuklu ve hükümlülerin de yakınlarıyla açık görüş uygulamasından yararlanmak için cezaevinin önünde bekleyişi sürüyor.

    Bu kişilerin nakil işleminin tamamlanmasının ardından içeri alınacağı belirtildi.

    48 yaralı var, 38'i mahkum

    Öte yandan Şanlıurfa Valiliği'nden, E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkartılan ikinci yangında 48 kişinin yaralandığı ve bunların 38'inin mahkum olduğu bildirildi. Valilik basın bürosundan yapılan açıklamada, cezaevinin çocuk koğuşunda çıkan yangın sonrasında yaralananların tedavi için hastanelere kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada isimleri belirtilen yaralılar arasında 38 mahkum, 6 polis memuru, 2 infaz koruma memuru, 1 asker ve 1 sivil vatandaşın bulunduğu kaydedildi. Yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilginin de verildiği açıklamada, çoğunluğunun tedavilerinin ardından taburcu edildiği, tedavileri devam eden 8 mahkumun da genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

    İnsan Hakları Komisyonu incelemelere başladı

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki "Cezaevleri alt komisyonu" üyeleri, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan yangınlarla ilgili kentteki temaslarına başladı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün ve alt komisyon üyeleri, ilk olarak Şanlıurfa Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Vali Celalettin Güvenç ile bir süre görüşen ve kaymakamlarla toplantı yapan komisyon üyeleri daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'na geçti. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın ile makamında görüşen komisyon üyeleri, daha sonra cezaevine gitti.

    Üyeler, olaydan sağ kurtulan tutuklu ve hükümlüler ile olaya müdahale eden güvenlik güçleri ve infaz koruma memurlarını dinliyor.

    Cezaevleri kapasitelerinin üzerinde dolu

    Öte yandan, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bugün cezaevinde incelemede bulunacak. Zaten bir süredir cezaevlerini inceleyen CHP'li ve  AK Partili komisyon üyelerinin ortak tespiti ise, "Uzun tutukluluk süreleri nedeniyle cezaevleri kapasitelerinin üzerinde dolu" olduğu.

    CNN TÜRK yayınına katılan  komisyon üyesi CHP'li Malik Ejder Özdemir'e göre, cezaevlerinde insanlık dramı yaşanıyor. Bunun temel nedeni de kalabalıktan kaynaklanan sorunlar, tutukluluk süresinin infaza dönüşmesi. Özdemir, şunları söyledi:

    "Gaziantep Cezaevi 550 kişilik kapasitesi olmasına rağmen 1650 kişi kalıyor. Mardin Cezaevi 450 kişilik kapasitesine rağmen 1000 kişi kalıyor. Eminim ki Urfa Cezaevindede 3 katı tutuklu ve hükümlü var. Her cezaevi sonrasında 3 gün kendime gelemiyorum. Cezaevlerinin koşulları gerçekten çok ağır. Örneğin en son gittiğimiz Mardin Cezaevinde tamamı KCK tutuklusu kadınlar koğuşuna girdik. 20 kişilik koşuşta 60 kişi var düşünebiliyor musunuz? Bu koğuştaki 62 kadın 1 tuvalet kullanıyorlar."

    Sadece muhalefet değil komisyonun AK Parti'li üyesi Mardin Milletvekili Abdulrahim Akdağ'ın da tespitleri aynı ve  cezaevlerinin kapasitelerinin üstünde dolu olmasını o da uzun tutukluluk sürelerine bağladı. Akdağ, "Biraz da yargı sistemimizden kaynaklanan bazı durumlardan dolayı tutuklamaların getirdiği bir sıkıntı var. Adli ve idari düzenlemelerin yapılması, infazların açık cezaevinde bir kısmının serbest denetimlilik kapsamında yürütülmesi doğru olur diye düşünüyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow