hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selahattin Demirtaş'tan PKK'ya çağrı

    Selahattin Demirtaştan PKKya çağrı
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümet de operasyonlarını durdursun, siyasi çözüme şans tanısınlar" dedi.

    Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, güne ölüm haberleriyle başladıklarını belirterek, Hatay ve Dağlıca'da şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi. Demirtaş, şunları söyledi:

    "Ölmenin ve öldürmenin hiçbir sorunu çözmediğini söyledik. PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümet de operasyonlarını durdursun, siyasi çözüme şans tanısınlar. 9 annenin yüreğine kor düştü. Bu ölümler karşısında sessiz kalmak, çözüm için çaba sarf etmemek bizi insanlığımızdan uzaklaştırır. Anaların gözyaşını dindirmek için bu savaşı durdurmak ve bitirmek dışında hiçbir seçeneğimiz yoktur. Bu savaş bitmeli, ölümler durmalıdır. Gençlerin birbirini öldürmesine seyirci kalınmamalıdır. Allah'ını seven bu ateşe bir damla su döksün."

    "Yangın değil isyan çıktı"

    Cezaevlerinde yaşanan sıkıntıları sürekli dile getirdiklerini belirten Demirtaş, Şanlıurfa'da cezaevinde "15 kişinin diri diri yakıldığını" öne sürdü.

    Cezaevlerindeki durumun Irak, Suriye'deki cezaevlerinden daha vahim olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Demirtaş, "Şu an Türkiye'de bütün cezaevleri yanıyor. Sadece Urfa'dan cenaze ve duman çıktı" diye konuştu.

    Şanlıurfa'da cezaevinde "yangın değil isyan çıktığını" iddia eden Demirtaş, bir ayda yargılanması bitmesi gerekenlerin 3 yıldır hakim karşısına çıkmayı beklediğini kaydetti.

    "Adalet Bakanı istifa eder mi etmez mi kendi bilir. Komple Hükümet istifa etse ne olur? Tuz kokmuş" diyen Demirtaş, 15 kişinin yaşamını yitirmesini "hükümet eliyle yapılmış bir katliam" olarak niteledi.

    Demirtaş, "Bize karşı 6 Kürt milletvekili çıktı açıklama yaptı, hakaret etti. Hadi Urfa milletvekilleri olarak çıkın, bu utançla ilgili ne söyleyeceksiniz bakalım? Bunu Uludere'de de gördük, Urfa da aynısı işte. Bıçak kemiği kesmiş durumda. Cezaevlerinde ve dışarıda bunun isyanı var. Faşizme karşı halk kendini yakıyor. Halkın onuruyla oynamayın. Urfa'daki yangın hepinizi yakar" dedi.

    "Kimse ucuz oyunlara girmesin"

    Anayasa Komisyonu'nun tüm şartlara rağmen çalıştığını belirten Demirtaş, "Biz çözüm, barış istiyoruz. Bu nedenle o komisyondayız. Meclis Başkanı ve üyelere teşekkür ediyorum, samimi çabaları sürdükçe arkalarındayız ama dışarıda da faşizan havanın devam ettiğini unutmayacağız" diye konuştu.

    Demirtaş, şunları söyledi: "Blokumuzun içine oynayarak, bir takım kafa karışıklıkları yaratarak bizi birbirimize düşüreceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar, avuçlarını yalarlar. Biz her birimizin feleğin çemberinden geçerek bugünlere geldik. Her bir arkadaşımız birbirinden değerli birbirinden kıymetlidir. Her bir arkadaşımız nasıl bir halkın acı tarihini temsil ettiğinin farkındadır. Kimse bu tür ucuz oyunlara girmesin. Biz her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içinde, el ele, omuz omuza bu mücadeleyi yürüteceğiz."

    Demirtaş, BDP ve blok milletvekillerinin bir yıl içerisinde 200 araştırma önergesi, 62 kanun teklifi verdiğini; milletvekilleri hakkında da 672 fezleke düzenlendiğini ifade etti.

    "Samimi, yürekten çağrımız"

    Demirtaş, toplantının ardından "silah bırakmayla" ilgili çağrısının sorulması üzerine, şunları ifade etti: "PKK tüm silahlı faaliyetlerine derhal son verebilmeli, hükümet de bütün operasyonları durdurduğunu açıklayabilmelidir. Başka türlü nasıl bu kanı durdurabiliriz? Siyasi çözüme şans tanınmalıdır. Çünkü biz artık silahla, çatışmayla hükümetin de PKK'nın da sonuç alamayacağını biliyoruz. Hükümet de PKK da bunu biliyor.

    O zaman bu gençler neden ölüyor? Bugünkü çağrımız da budur. Samimi, yürekten çağrımızdır. Silahlar sussun, eller tetikten çekilsin. BDP her gün bu konuda çaba sarf ediyor. Siyasetin kanalları açılmıyor. BDP hiçleştirilmeye, yok edilmeye, tasfiye edilmeye çalışılıyor. Kolumuz, kanadımız kırılıyor. BDP'nin kanatları kırılıyor ondan sonra BDP'den uçması isteniyor.

    Bu ölümlerde siyasetçilerin sorumluğu var ama öncelik iktidarın, yetkiyi elinde bulunduran hükümetin sorumluluğudur. Biz her türlü samimi barış girişimine, atılacak adımlara, çıkacak somut projelere destek sunarız. Bizim de projelerimiz var, herkesle ortaklaşmaya hazırız."

    Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın görüşme talebi olup olmadığının sorulması üzerine Demirtaş, Zana'nın şu anda yurt dışında olduğunu, görüşememe gibi bir durumun olmadığını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow