hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Neden 13 kişi ölmeden nakil yapılmadı?"

    Neden 13 kişi ölmeden nakil yapılmadı
    expand

    Şanlıurfa Cezaevinden nakiller sürüyor. İlk etapta 350 mahkum başka kentlerdeki cezaevlerine gönderilecek. Peki, "Bu nakil tedbiri 13 mahkum ölmeden önce alınamaz mıydı?" Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu soruya yanıtı, "Yoğun kapasiteye rağmen, 'bizi nakletmeyin' diye direniyorlar. Direnişe sivil toplum örgütleri ve siyasiler de ekleniyor. Milletvekili, 'bizim ilimizden adam göndermeyin' diye arıyor" şeklinde oldu.

    Şanlıurfa Cezaevindeki koşullar nedeniyle kaldıkları koğuşu ateşe veren mahkumlardan 13 kişinin ölmesinin ardından cezaevinden ilk etapta 350 mahkum başka kentlerdeki hapishanelere nakledildi. Yaşananların ardından mahkumların nakilleri gerçekleşince, neden daha önce yapılmadığı sorusu gündeme geldi. Adalet Bakanının buna yanıtı ise, "Gönüllü yok" biçiminde oldu. Ergin, Şanlıurfa'nın yakınındaki cezaevlerinde de kapasite sorunu bulunduğu için, mahkumları uzak illerdeki hapishanelere göndermek zorunda kaldıklarını ve aileleriyle görüşemeyecekleri için mahkumların bunu istemediğini söyledi.

    Türkiye'deki bir çok cezaevinde olduğu gibi, Şanlıurfa'daki şartların vahameti de herkesçe biliniyordu. Şanlıurfa Barosu ve Cezaevi İzleme Kurulu, defalarca bakanlığa cezaevindeki olumsuz koşulları rapor olarak sunmuştu. kRaporlalrda, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, tutuklu ve mahkum sayısının düşürülmesi istendi. Ancak, talepleri dikkate alınmadı. Bakan insiyatifin kimde olduğunu kendisi dile getirdi: "Elbetteki biz bu taleplerle bağlı değiliz, Güneydoğu bölgesinden 2 yılda, 2 binin üzerinde hükümlü ve tutukluyu naklettik."

    13 kişinin hayatını kaybettiği isyandan sadece bir kaç gün sonra, uzun zamandır istenen nakiller başladı. Gece cezaevinden çıkarılan yaklaşık 50  hükümlü askeri uçakla İzmir'e götürüldü. Aliağa ilçesindeki Şakran T Tipi Cezaevi'ne nakledildi. 84 hükümlü de nakil araçlarıyla geniş güvenlik önlemleri altında çevre illerdeki cezaevlerine gönderildi.

    Şanlıurfa Cezaevi'nde de güvenlik tedbirleri geceden itibaren en üst seviyeye çıkarıldı. Cezaevi çevresi yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

    13 kişinin ölümünün ardından başlatılan adli ve idari soruşturma da sürüyor. Savcı, cezaevi personeli ve olayda yaralanan tutuklular ile bire bir görüşüyor. Adalet Bakanlığı müfettişleri de kentte.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow