hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon'da avukatlara bariyer

    Ergenekonda avukatlara bariyer
    expand

    Ergenekon davasının görüldüğü Silivri'deki duruşma salonunda yapılan yeni düzenlemeyle avukatlar ile sanıkların oturduğu bölüm arasındaki geçiş koridorları kapatıldı. Avukatların, sanıklar ile görüşmesini engelleyen düzenlemeye sanıklar ve avukatları tepki gösterdi.

    Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 68'i tutuklu 273 sanıklı davanın 194'üncü duruşması başladı.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 49 tutuklu sanık katıldı.

    Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

    Duruşmada daha önce alınan ifadeleri okunan Şile'de yapılan kazılarla ilgili dava dosyasının tutuklu sanıklarından Ulaş Özel, kendisine ait olduğu iddia edilen silah ve mühimmatın üvey babasının evinde bulunduğunu anımsattı. Özel, "Bu silahlar bana ait olsaydı, bulunamayacak gizli yerlere saklardım" diyerek, bu malzemeleri kabul etmedi.

    Tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin'i emekli bir askerin cenazesinde gördüğünü belirten Özel, "Okan İşgör ile birlikte cenazeye gitmiştim. Komutanım diye hitap edildiğini duydum. Ama adını bilmiyordum. Sonra öğrendim" diye konuştu.

    Özel, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ü de hiç tanımadığını anlattı.

    Duruşmaya ara verildi.

    Sanık avukat görüşmesine engel

    Bu arada, duruşma salonunda yapılan yeni bir düzenlemeyle avukatlar ile sanıkların oturduğu bölüm arasında bulunan geçiş koridorları kapatıldı. Bu koridorlardan kendileri için ayrılan bölüme geçen avukatlar, tutuklular için ayrılan bölümde oturan müvekkilleriyle de görüşebiliyorlardı.

    Duruşmaya ara verildiği sırada, yakınlarıyla ve avukatlarıyla uzaktan görüşen sanıklar, yeni düzenlemeye tepki gösterdiler.

    Doğu Perinçek, sanıklar ile avukatlarının görüşmelerinin engellenemeyeceğini belirterek yeni usul kanununda sanık ile avukatlarının yan yana oturacaklarının belirtildiğini söyledi. Perinçek, sanık ile avukat arasındaki diyaloğun en doğal hukuki bir hak olduğunu ifade etti.

    Tutuklu sanık Tuncay Özkan da, 12 Eylül dönemindeki Mamak'ta yapılan yargılamalarda bile böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow