hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gazabımız şiddetlidir"

    Gazabımız şiddetlidir
    expand

    Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesini değerlendirdi. El Cezire, France 24 gibi yabancı televizyon kanallarının canlı yayınladığı konuşmasında Erdoğan, "Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse gazabı da o kadar şiddetlidir. Bizim soğukkanlı ve sağduyulu davranmamız acziyet gibi algılanmasın" dedi.

    Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları ise şöyle:

    - 22 Haziran 2012'de Suriye'nin 13 deniz mili açıklarında Türk F4 askeri uçağımıza saldırı düzenlendi ve uçağımız Lazkiye'nin 8 deniz mili açıklarında Suriye karasularına düştü.

    - Uçağımız uluslararası hava sahasında vurulmuştur, Suriye hava sahasında vurulmamıştır. Ancak Suriye karasularına düşmüştür.

    - Bu menfur saldırının hemen ardından pilotlarımıza yönelik başlattığımız arama kurtarma çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz. Pilotlarımızın ailelerine sabır ve metanet diliyorum.

    - Önceliğimiz pilotlarımızın kurtarılmasıdır.

    "Türkiye'nin gazabı..."

    - Şu noktanın altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum. Türkiye’nin dostluğu ne kadar değerliyse, herkes bilsin ki Türkiye’nin gazabı da o kadar şiddetlidir.

    DÜNYA DİNLEDİErdoğan'ın konuşması El Cezire, France 24 gibi televizyon kanalları tarafından canlı yayınlanırken; Suriye Devlet Televizyonu bu konuşma sırasında yayınını bozmadı.
    - Yumuşak başlılığımız uysal koyun olduğumuz anlamına gelmez. Bu birilerini aldatmasın. Sağduyulu olmamız acziyet gibi algılanmasın. Ben burada tarihimden aldığım güçle, ecdadımdan aldığım mirasla konuşuyorum. Bin yıllık bir devlet geleneğine sahip olan Türk milleti tarihin akışını değiştirmiş bir millettir. Burada da kimseye tarih dersi verecek değilim. Biz tarihi yaparız, onu kimin yazacağına kimin okuyacağına ders alacağına karışmayız.

    - Kısa süreli sınır ihlalini kimse haksız bir saldırı için mazeret gösteremez.

    - Ortak hassasiyetle hareket ettiğimiz muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum.

    - Suriye konusunda kimsenin karnından konuşma lüksü yoktur.

    "Türkiye'den rahatsızlık duyanlar..."

    - Türkiye’nin kardeşleriyle kucaklanmasından Türkiye’nin yüz yıllık hasreti sona erdirmesinden rahatsızlık duyanlar var. Bunların terörü desteklediklerini, kukla yönetimleri kışkırttıklarını çok iyi biliyoruz. Büyüyen güçlenen etkinliği artan bir Türkiye bu ülke için bir risk değil bir fırsattır. Güçlü bir Türkiye’den rahatsızlık duyanlarda karşılarında nasıl bir devlet olduğunu iyi anlasınlar ve adımlarını ona göre atsınlar.

    - Bu coğrafyadaki her oyunu, halklara masum insanlara kast eden her senaryoyu boşa çıkarmak için Türkiye var gücüyle mücadele edecektir. Bölgede kadastro mühendisliği yapılmasına asla müsaade etmeyecektir. Biz kanlı terör örgütüne karşı tek bir geri adım atmadan mücadele edeceğimiz gibi, Türkiye yakıcı bir azap olmaya devam edeceğiz.



    Köşeyazarlarına eleştiri

    - Suriye’nin uluslararası hava sahasında bunları özellikle iyi bilmenizi, milletimin iyi bilmesini özellikle arzuluyorum. Çünkü hedef saptırmaya gayret eden bazı köşeyazarları görüyorum. Sanki bu ülkenin evladı değil bunlar ve bunu bu kadar insafsızca fütursuzca yapıyorlar. Bütün her şey radar tespitleri ortadayken, Suriye’nin uluslar arası hava sahasında, silahsız, üzerinde silah yok. Kimliği açık olan, hasmane bir anlayışla gelse kimliğini gizler. Tek başına uçan, hasmane bir görevi bulunmayan, tehdit oluşturmayan bir keşif uçağımıza, eğitim test uçuşları da yapan uçağımızı düşürdükleri bu olayda Türkiye haklıdır.

    "Bazı köşeyazarlarının dalkavukluğu..."

    - Bugün Suriye yönetiminin hiçbir meşruiyetinin kalmadığı açıktır. Zorba bir yönetim iş başındadır. Benim bu açıklamalarımı bazı köşeyazarları çok sert buluyor. gelin bize ders verin de nasıl konuşacağımızı bilelim. Sizin köşenizde yaptığınız dalkavukluğu burada yapamayız.

    - Değerli kardeşim biz kimsenin maşası, taşeronu değiliz. Biz bağımsız bir ülkeyiz.

    "Suriye en ufak bir ikazda bulunmadı"

    - Doğu Akdeniz, Türkiye için hassasiyeti olan bir bölge haline gelmiştir. Burada bizim bir defa çok iyi bilmemiz lazım ki, Doğu Akdeniz’in genelinde haklarımız var. Bunun yanında bölgede diğer ülkelerin oluşturduğu sıkıntılar var. Her an burada rutin olarak bu çalışmaların yapılması bizim en tabii hakkımızdır. Bizim bu uçağımızın yaptığı uçuş da budur ve bu aynı zamanda yenilenmiş olan radarlarımızın test edilmesine yönelik bir uçuştur. Kaldı ki Suriye tarafından en ufak bir ikaz ya da nota tarafımıza yapılmamıştır. Yapılmadan bu uygulamaya gidilmiştir. Ondan sonra da utanmadan dost olarak gördüklerini söylüyorlar. Kısa süreli sınır ihlalini, kimse haksız hukuksuz vicdansız bir saldırı için mazeret olarak gösteremez.

    - Uçağımız Suriye karasularına yanlışlıkla ve kısa bir süre için girmiştir. Vurulduğu yer ve zamanın ihlalle ilgisi yok.

    Bahçeli'ye teşekkür etti

    - Sayın Bahçeli'ye bugünkü konuşması için teşekkür ediyorum. Aynı anlayışı diğer liderlerden de bekliyorum.



    "Her ihlale karşılık verilecek"

    - Bu saldırının Suriye tarafından kasıtlı olarak yapıldığına dair bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Buradan tüm dünyaya açık açık şunu ifade ediyorum. Türkiye yerini zamanını ve yöntemini kendisi tayin ederek, bu haksızlığa karşı uluslararası hukuka dayalı haklarını kullanacak ve gerekli adımları atacaktır.

    Biz Suriye yönetiminin kendi halkı için bir tehdit haline geldiğini görüyoruz. Ama bu son olay Esad yönetiminin Türkiye’nin güvenliğine de açık tehdit haline geldiğini ortaya koymuştur. Artık yeni bir aşamaya geçilmiştir.

    "Angajman kuralları değişmiştir"

    - TSK’nın angajman kuralları artık yeni aşamaya göre değişmiştir. Suriye’den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek ve askeri tehdit olarak hareket edilecektir. Buradan Suriye rejiminin bir hata yapmaması ve Türkiye yönetimini sınamaması yönünde uyarıyoruz.

    - Türkiye Cumhuriyeti ne yaptığını da ne yapacağını da gayet iyi bilmektedir. Türkiye olarak elbette savaş çığırtkanlarının tuzağına düşmeyiz. Ancak uluslar arası sularda uçağımıza yapılan saldırı karşısında susacak, tepkisiz kalacak bir ülke değiliz. Uluslararası hukuk çerçevesinde bu hadisenin üzerine kararlılıkla gideceğiz. Suriye halkı bizim kardeşimizdir, Suriye halkı bu eli kanlı diktatörden kurtuluncaya kadar Türkiye onlara her türlü desteği verecektir. Buradan Suriyeli kardeşlerimizi yeniden selamlıyorum, muhakkak ki Allah’ın yardımı yakındır.


    ERDOĞAN'IN KONUŞMALARI İTALYAN BASININDA

    Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'ye yönelik Türkiye'nin takınacağı tavırla ilgili yaptığı açıklamalar, İtalya basınında da geniş yer buldu.

    ANSA ajansı, NATO'nun Türkiye'ye olan desteğinden yola çıkarak verdiği haberde, Erdoğan'ın sözlerini flaş haber olarak abonelerine duyurdu. Corriere della Sera gazetesi, konuya internet sitesinden birinci haber olarak yer verdi. Gazete, “Suriye, Türkiye'nin öfkesi: “Jet düşürüldü mü? Düşmanca bir hareket, herhangi bir ihlale karşılık vereceğizö başlığı attı ve “Sınıra yaklaşan, Şam yönetimine yakın herhangi bir asker tehdit olarak algılanacak" yönünde sözler sarf eden Erdoğan'ın, sert bir uyarıda bulunduğunu aktardı.

    La Repubblica gazetesi ise, “Erdoğan Suriye'yi uyardı: 'Düşmanca hareketlere tepki vereceğizö başlığını kullanarak, Erdoğan'ın bu açıklamayla, daha önce Türkiye'nin aldığı sessiz konumu netleştirdiğini belirtti. Açıklamadan, “Uçağın düşürülmesi cevapsız kalmayacak" sözlerini alan gazete, buna rağmen Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar sınırı içinde kalacağını da ekledi.

    İl Giornale gazetesi ise, “Jet'in düşürülmesine sert tutum, Erdoğan Şam'ı uyardıö başlığının altında, Erdoğan'ın açıklamalarından geniş alıntılar yaptı. Gazete, misilleme olarak Türkiye'nin bu hafta Suriye'ye yaptığı elektrik ihracatını durdurabileceğini ancak Türk siyasi kaynaklarının, insani nedenlerle şu an bunun düşünülmediğini açıkladığını yazdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow