hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkler için vize tamamen ortadan kalkmalı"

    Türkler için vize tamamen ortadan kalkmalı
    expand

    Hamburg Üniversitesi'nden Alman hukukçu Prof. Dr. Wolfgang Voegeli'nin 4 ay önce tamamladığı rapora göre, AB'de Türkler için vize tamamen ortadan kalktı.

    Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli'nin İngilizce ve Almanca hazırladığı 21 sayfalık rapor, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü ve Prof. Dr. Şafak Aksoy tarafından açıklandı. Ezgi Erdoğan'ın Türkçeleştirdiği Prof. Dr. Voegeli'nin "AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum" başlıklı raporu, Ekim 2011-Şubat 2012 döneminde TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırlandı.

    Raporun iki temel dayanağı var

    Raporun, tüm Türkler için vizenin ortadan kalktığını ortaya koyduğunu aktaran Prof. Dr. Gümrükçü, raporun 11 Mayıs 2000 tarihinden sonra Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda (ABAD) açılan davalar sonucu ortaya çıkan kararlar ile Türk vatandaşlarının vizeye yönelik açtığı tazminat davalarına dayandığını dile getirdi. Prof. Dr. Gümrükçü, Türk vatandaşlarının tazminat davaları açarak her yıl ödenen 12 milyon euro'luk vize ücretini geri alabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

    Prof. Dr. Voegeli'nin raporunda, Almanya'daki Yabancılar Yasası'nın göz önüne alındığını, bu noktadan hareketle Türkiye'nin 3. sınıf ülke kategorisinden çıkıp vizesiz giriş yapabilen ülke konumuma getirilebileceğini öngördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçü, Türk vatandaşlarının tazminat davaları açmasının Avrupa ülkelerine girişte vizeyi kaldırmak için çözüm noktası olduğunu belirtti.

    Rapor tartışılsın istiyoruz

    Daha önce bu konuda hazırlanan bir rapor olmadığını aktaran Prof. Dr. Harun Gümrükçü, raporu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri ve Avrupa Birliği bakanlıklarına gönderdiklerini, Avrupa Parlamentosu'na da göndererek, tartışılmasını isteyeceklerini belirtti. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Voegeli'nin, AB'nin güvenilir 10 hukukçu bilim adamı arasında gösterildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gümrükçü, raporun önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi.

    Cumhurbaşkanı yanıt verdi

    Prof. Dr. Şafak Aksoy ise geçen hafta AB ile Türkiye arasında görüşülen Geri Kabul Antlaşması'na yönelik Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e "vize muafiyeti" ile ilgili bilgilendirme yazısı gönderdiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımız da bize cevap vererek, 'Gönderilen elektronik postanız alınmış ve AB'den Sorumlu Başdanışmanlığa iletilmiştir' şeklinde yanıt verdi, bu bizi çok sevindirdi" diye konuştu.

    Toplu davalar daha etkili olur

    Prof. Dr. Aksoy ayrıca, Avrupa'da vize uygulamasının kaldırılabilmesi için vatandaşların tek başlarına tazminat davaları açmalarının yeterli olmadığını, sivil toplum kuruluşlarının vatandaşlara destek vererek toplu davalar açmalarının, işi sona erdirme konusunda daha etkili olacağını sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow