hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aziz Yıldırım tahliye oldu!

    Aziz Yıldırım tahliye oldu
    expand

    Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, "futbolda şike" davası kapsamında, tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı'nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme Aziz Yıldırım’a toplam 6 yıl 3 ay hapis ve 1.3 milyon lira para cezası verdi.

    "Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 23. duruşmasında karar çıktı.

    "Futbolda şike" davasına bakan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra davanın diğer tutuklu sanıkları Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı'nın tahliyesini kararlaştırdı.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme başkanı Mehmet Ekinci, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu ile menajer Yusuf Turanlı'nın, "tutuklulukta geçen süreleri gözetilerek" tahliye edilmelerine karar verildiğini bildirdi.

    Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci "Bu yargılama sürecinde yoğun çalıştık. Hakimlerimiz benden çok daha fazla emek sarfettiler. Onların büyük emeği oldu. Biz de duruşmayı idare etmeye çalıştık. Heyet olarak tek tek bütün sanıkların eylemlerini inceledik. Umuyorum bir hata yapmamışızdır. Yapmışsak da bunun yasal yolları var" dedi. 

    Aziz Yıldırım hakkındaki karar 

    - Aziz Yıldırım'ın "Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper liginde şike ve teşvik pirimi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiğiö sabit olduğundan "Suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek" 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Ancak Mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri gözetilerek cezayı 2 yıl 6 ay hapse indirdi.

    Yıldırım'ın Süper Lig'de 1 Mayıs 2011 günü oynana Fenerbahçe - İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, 8 Mayıs 2011'de oynana Karabük - Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011'de oyna Fenerbahçe - Ankaragücü, 22 Mayıs 2011'de oynana Sivasspor - Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek için şike yapmak, 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzon Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir - Tranzonsğor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzon - İBB müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik primi vermek suçlarını işlemek suçundan 2 yıl hapisle cezalandırıldı.

    Yıldırım'ın cezası yönetici olmasından dolayı yarı oranında arttırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Ancak ceza "sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi.

    Rekor para cezası!

    Yıldırım'a para cezası da veren Mahkeme, Yıldırım'a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Yıldırım'ın sosyal ve ekonomik durumunu dikkate alan Mahkeme, günlüğü 70 TL'den toplamda 1 milyon 712 bin 500 TL adli para cezası ödemesine hükmetti. Yıldırım, bu parayı 20 eşit taksitle ödeyecek.

    Başkanlık durumu Yargıtay kararına bağlı

    Yıldırım'ın 6259 sayılı Kanun ile eklenen 6222 sayılı Kanun'un 11/11. maddesi gereğince ayrıca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Yıldırım, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

    6 maçtan beraat etti

    Yıldırım, süper ligde 21 Şubat 2011'deki Manisaspor- Trabzonspor, 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe - Kasımpaşa, 6 Mart 2011'de oynanan Bursa - İBB, 7 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği - FB, 20 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği - Trabzonspor, 9 Nisan 2011'deki Eskişehir - FB müsabakalarında şike ve teşvik suçlarından beraatine karar verildi.

    Tahliye saati

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, "Bugün veya yarın kararı temyiz edeceğiz. Temyiz başvurusundan sonra, gerekçeli kararı gördükten sonra biz de gerekçeli temyiz dosyamızı hazırlayacağız. Ondan sonra Yargıtay'a gideceğiz" şeklinde konuştu.

    Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı da, önemli olanın Aziz Yıldırım'ın tahliye olması olduğunu belirterek, "Tüm Fenerbahçeliler'e hayırlı olsun" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte mahkemenin 102 sayfalık karar metninden öne çıkanlar...

    - Uygun’un 9 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir – FB maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun’u 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

    - Aziz Yıldırım'ın kardeşi Ali Acar Yıldırım, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

    - Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in, "İki maçta şike yapmak" suçundan "yeterli delil bulunamadığı" gerekçesiyle beraatına karar verildi.

    - Olgun Peker'e örgüt kurmak ve yönetmekten dolayı 2 yıl 6 ay ceza verildi.

    - Nevzat Şakar FB- Ankaragücü maçından beraat etti.

    - Şekip Mosturoğlu: şikeden 1 yıl 10 ay 14 gün ceza aldı. Örgüt suçundan beraat etti.

    - Fenerbahçe yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun 3 yıl 1 ay 15 gün hapsine karar verildi.

    - Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig’de 1 Mayıs 2011’de oynanan FB – İBB, 15 Mayıs 2011’de oynanan TS – İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan BJK – İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.

    Akın’ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Akın, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

    "Emenike'ye ilişkin karar verilmedi"

    - Emenike'nin dosyası ayrldı. Emenike'ye ilişkin karar verilmedi.

    - Futbolcu Gökçek Vederson’un 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson’u 5 ay hapis ve 30 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson’un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti

    - TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011’de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan “yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraat kararı verildi.

    - Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011’de oynanan Manisa – Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti.

    Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı kararı

    - Tayfur Havutçu 1 yl 3 ay hapis cezas aldı. 100 bin TL de adli para cezasına çarptırıldı.

    - Serdar Adalı 1 yl  3 ay hapis cezası aldı, 250 bin TL para cezasına çarptırıldı.

    - Serdar Kulbilge ve Sezer Öztürk beraat etti.

    Ümit Karan kararı

    - Ümit Karan, Trabzon- Eskişehir maçında teşvikten 7 ay 15 gün hapis cezası ald. 66 bin TL de para cezası verildi.

    - Sercan Yıldırım beraat etti.

    - Zeki Mazlum ve Zafer Önder İpek beraat etti.

    - Olgun Peker'e tehditten 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

    - Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan 11 ay 7 gün ceza aldı.

    - Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

    - Mehmet Yıldız şžikeden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı

    - Futbolcu İskender Alın’ın Süper Lig’de 15 Mayıs 2011’de oynanan TS – İBB ve Türkiye Kupası finalinde 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK – İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Alın’ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Alın’a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

    -Kaleci Korcan Çelikay’ın 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor – FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Korcan’a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

    Beraat eden 44 isim

    Şike davasında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 48 sanığa ceza verdi. Futbolcu Emenike’nin dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme 44 sanığın da beraatine hükmetti. İşte davada beraat eden 44 isim:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Abdullah Cila
    2- Adil Şahin
    3- Beşir Acar
    4- Can Demir Saru
    5- Cengiz Demirel
    6- Erdem Konyar
    7- Erkan Korkmaz
    8- Faruk Taşseten
    9- Faruk Yaşar
    10- Fatih Sandal
    11- Göksel Gümüşdağ
    12- Halil Köntek
    13- Hasan Çetinkaya
    14- Hikmet Karaman
    15- Kenan Yaralı
    16- Levent Eriş
    17- Mahmut Boz
    18- Mahmut Güneş
    19- Mehmet Şen
    20- Metin Korkmaz
    21- Mithat Halis
    22- Muhammet Şenyüz
    23- Murat Öztürk
    24- Murat Yakarışık
    25- Murat Şahin
    26- Mustafa Sani Şener
    27- Mustafa Ulaş Ortakaya
    28- Nevzat Şakar
    29- Özcan Üstüntaş
    30- Sadri Şener
    31- Sercan Yıldırım
    32- Serdar Berkin
    33- Serdar Kulbilge
    34- Serkan Acar
    35- Seyit İbrahim Kalender
    36- Sezer Öztürk
    37- Tarık Özaslan
    38- Tuğrul Çağrı Üzer
    39- Volkan Bahçekapılı
    40- Yadigar Boğa
    41- Zafer Önder İpek
    42- Zafer Tüzün
    43- Zeki Mazlum
    44- Ahmet Ateş

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SON SÖZLER

    Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, kararı açıklamadan önce duruşmaya katılan sanıklar ile duruşmada olmayan sanıkların avukatlarından son sözleri almıştı. İşte o son sözler:

    Aziz Yıldırım: "Bugün burada hem bizler yargılanıyoruz hem de siz vereceğiniz karar nedeniyle tarih önünde yargılanacaksınız. İnşallah bu karar hepimizin yüz akı olur. TFF'nin oynattığı bütün maçların pislikleri Fenerbahçe üzerinden temizlenmeye çalışılıyor. Baştan söylediğimi şimdi de söylüyorum. Darağacında olsak da son sözümüz Fenerbahçe. Mahkemenize güveniyoruz"



    - Mehmet Ekinci: "Dosyada 30 kadar hakimin imzası var. Benim imzamla süreç 2 Temmuz'da başlamıştı. Kaderin cilvesi bugün de kararı ben vereceğim. Umarım size ve Türk milletine hayırlı olur."
    - Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci:
    "Dar ağacını da yazdıralım. Kızım dar ağacını duymadın mı?"
    - Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu:
    "Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum. Buradan çıkıp tahliye olup annemin elini öpmek istiyorum."
    - Menajer Yusuf Turanlı:
    "Tahliyem ile birlikte beraatimi talep ediyorum."
    - Avukat Ali Rıza Dizdar:
    "Bu kötü yasayı siz yorumlayacaksınız, bu yasaya göre ceza verilemez, müvekkillerimin beraatini talep ediyorum"


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow