hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP: Uçağına sahip çıkamayan iktidar

    BDP: Uçağına sahip çıkamayan iktidar
    expand

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Suriye'nin düşürdüğü Türk keşif uçağıyla ilgili kamuoyunun çok ciddi hesap sorması gerektiğini ve bu gidişata 'Dur' demesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kışanak, "Daha henüz savaş çıkmamışken uçağına sahip olmayan, düşürüldükten sonra bir müttefik bulamayan, kendi toplumu doğru bilgilendirmeye bir iktidarla karşı karşıyayız maazallah. Savaş çıksa halimiz ne olacak" dedi.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gülten Kışanak, seçim bölgesi Siirt'te basın toplantısı düzenledi.

    Siirt'in sorunları ile kentin milletvekili olarak yeteri kadar ilgilenemediğini bununda partide 'eş başkanlık' yapmasından kaynaklandığını söyleyen Kışanak, "Siirt'te fahri bir milletvekili atamayı düşünüyoruz" dedi.

    Türkiye ile Suriye arasında Türk keşif uçağının düşürülmesi ardından ortaya çıkan gelişmeleri anlatan Kışanak, Suriye'de, halkın, toplumun bir demokratikleşme beklentisi olduğunu demokratik bir rejime kavuşmak istediklerini bildiklerini, bunu da çok haklı bularak yanlarında olduklarını söyledi.

    Kışanak, tüm Ortadoğu'da, Afrika'da olduğu gibi Suriye halkının da demokratik bir rejimde yaşama hakkı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hükümet bunun ötesine taşıdı bu konuyu, 'bizim iç sorunumuzdur' demeye başladı. O kadar müdahale oldu ve bu değişim sürecini dışarıdan yönetmeye hele askeri yöntemlerle yönetmeye çalıştı. Yani bu projenin arkasında uluslararası görüşmenin bile aşan ölçüde Türkiye kendisine bir rol gösterdi ve böyle bir çaba içerisinde yol gösterdi. Birincisi bu çok risklidir.

    Türkiye böyle bir riski alırken bunu toplumla paylaştı mı, sizlerle paylaştı mı, siyasi partilerle paylaştı mı, halkla paylaştı mı 'ey halkım, ey siyasi partim, ey sivil toplum örgüleri Suriye'deki bu demokratikleşme sürecinde biz oraya askeri müdahale dahil olmak üzere biz oraya müdahale etmek istiyoruz ne diyorsunuz' dedi mi? Bu kadar riskli bir kararı tek başına almasını kendisi nasıl görüyor.

    Herkes biliyor Suriye'deki gelişmeler sadece Suriye'nin iç sorunu bölgesel bir savaş hatta bir mezhep savaşı riski taşıyan çok büyük bir problemdir. Böyle bir krizin içine Türkiye'yi atma hakkını nereden görüyorsun. Şuan da Türkiye'nin Suriye politikası Türkiye'nin politikası değil, AKP iktidarının politikasıdır vebali de kendisi olacaktır. Kimseyi orta etmediği, kimsenin görüşü almadığı bir politikayı ulusal politika olarak Türkiye'ye sunamaz. Bu konu gerçekten önemli bir konudur çünkü Türkiye son savaş uçağının düşürülmesi görüldüğü üzere savaş girmekle yüz yüzedir. Biz parti olarak geçtiğimiz gün savaş uçağının düşürülmesi vesilesi ile katıldığımız görüşmede bu görüşlerimizi net bir şekilde ifade ettik. Dedik ki biz Türkiye'nin oradaki halkların oradaki farklı kimliklerin inançların grupların özgürlük arayışına saygı duyuyoruz, yanındayız bunun desteklenmesi gerektiğini ancak, Türkiye'nin oraya askeri müdahale aktif bir şekilde olmasını kesinlik doğru bulmuyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    "Savaş çıkmadan uçağına sahip olamayan iktidar"


    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, uçağın düşürülmesinden sonra AK Parti hükümetinin bu süreci yönetme kapasitesine sahip olmadığını ortaya çıktığını ileri sürdü. Kışanak, "Bir ülke ile gerginliğini bu kadar tırmandıracaksın ondan sonra savaş uçağını koruyamayacak kadar götürüp onun burnuna götüreceksin. Sonra da düşürülecek bu olduğu gibi de ortada alacak. Şuan da Türkiye'nin düştüğü durum budur" dedi.

    Kışanak, önceki açıklamalarda Türkiye'nin uluslar arası bir komplekse dahilolduğunu söylendiğini ancak, uçağı düşürülünce tek başına kaldığını ifade ederek, şöyle dedi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye bilgi ve belge istedi, hiçbir ülkeye verilmedi. Biz artık başbakanı değil, Amerika'yı dinlemeye başladık. Çünkü, gerçeği oradan öğrenebiliyoruz. Güya bizi çağırdılar bize brifing verdiler, 'Uluslararası kara sularında düştü uçak ve füze ile vuruldu' dediler şu anda hem Genelkurmay, hem MİT diyor ki; 'Hayır füze izine rastlanmadı.' Niye çünkü birkaç önce önce Amerika yazdı. Nasıl bir yönetim Türkiye'nin bunun hesabını sorması lazım çocuk oyuncağı değil bölgesel bir savaş riski var.

    Tüm Türkiye kamuoyunun bu konuda çok ciddi hesap sorması lazım ve bu gidişata 'Dur' demesi lazım. Daha henüz savaş çıkmamışken uçağına sahip olmayan düşürüldükten sonra bir müttefik bulamayan kendi toplumu doğru bilgilendirmeye bir iktidarla karşı karşıyayız maazallah. Savaş çıksa halimiz ne olacak."

    "Hakkımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıyız"

    Diyarbakır'da 14 Temmuz'da yapmak istedikleri ancak, Valiliğin izin vermediği mitinge değinen Gültan Kışanak, haklarını sonuna kadar koruyacaklarını söyleyerek, şöyle dedi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Biz Türkiye de gerçek anlamda demokrasinin var olması için mücadele ediyoruz, bunu yapmasak bu ülkeyi yasaklarla yönetmeye çalışanlar bu ülkeyi kocaman bir ceza evine çevirdiler. Bu gidişatı durdurmak gerekiyor, biz bunun karşısında yer almasak kendimizi tarih karşısında sorumlu hissederiz. Baksınlar son 1 yıldır Diyarbakır'da hangi demokratik eyleme, etkinliğe, mitinge, yürüyüşe izin verilmiştir? Tamamı yasaklanmıştır.

    Bütün 1 yıl boyunca toplumun sokağa çıkma, kendini ifade hakkı olamaz mı bu nasıl bir zihniyet biz bu yasakçı zihniyete boyun eğersek bu ülkede demokrasi gelmez. Evet belki bedeli ağır olur belki zor şeyler yaşıyoruz. Biz tutumumuz sayesinde Türkiye'nin demokrasi mücadelesini ilerlediğini, demokrasi yolunda daha fazla adım atma durumuyla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyoruz.

    Onu içinde biz demokrasiden haklarımızın özgürlükten sınırlanan genişletilmesinden yana olan tutumumuzu pratikte de sergileyeceğiz. Meclis'te grubu bulunan ve 7 milletvekilinin tertip komitesi olarak başvurduğu bir mitingi kimsenin yasaklamaya hakkının olmadığını düşünüyoruz hakkımızı kullanmaya sonuna kadar kararlıyız"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow