hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Esad, Kürtler üzerinden Türkiye'yi sıkıştıracak"

    Esad, Kürtler üzerinden Türkiyeyi sıkıştıracak
    expand

    "Yasin Doğan" adı ile Yeni Şafak gazetesinde yazan, Başbakan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan, Suriye'de yaşanan gelişmeler ve Kürtlerin özerklik ilanı ile ilgili ilginç tespitlerde bulundu. Akdoğan'a göre, Esad Kürtler üzerinden Türkiye'yi sıkıştırmayı hedefliyor ve PKK Suriye'deki bu durumda aktif rol oynayacak. Barzani ise etkisi altındaki Kürtlerin askeri kabiliyetini artırmaya çalışıyor.

    Akdoğan'a göre, Suriye'nin bazı bölgelerinde Kürtlerin özerklik ilan etmesine Esad göz yumuyor çünkü Türkiye'yi bu yolla sıkıştırmak istiyor:

    "Bilindiği gibi Esad yönetimi 'denize düşen yılana sarılır' misali PKK ile farklı düzeylerde işbirliğine gidiyor. Hem PKK'nın Türkiye'yi rahatsız etmesinden medet umuyor, hem de Suriye içinde yeni cephe açmama veya belli bölgelerin muhaliflere katılmasını engelleme amacı güdüyor."

    Akdoğan, Başbakan Erdoğan'ın, önceki görüşmelerinde Esad'a Suriye Kürtlerine haklar verilmesi konusunda baskı uyguladığını, ancak Suriyeli Kürtlerin "bekle gör" stratejisi uygulayarak fırsatçı bir yaklaşım sergilediğini yazdı:

    "Barzani'nin etkisi altındaki SKUK Esad'ın acilen gitmesi tezini savunurken, PKK'nın etkisi altındaki PYD daha fırsatçı ve pragmatik bir politika izliyor, Esad'la flört halinde elini güçlendirmeye çalışıyor. Barzani'nin inisiyatifiyle yapılan Erbil toplantısında kurulmasına karar verilen yüksek Kürt konseyi şu an için PYD ile SKUK'u ortak amaçta buluşturmuş görünüyor. Silahlı unsurlarıyla bölgede denetim kurmaya çalışan PYD'nin taktik amaçlı olan bu işbirliğiyle cephe daralttığı ve zaman kazandığı anlaşılıyor. Barzani'nin ise bu arada etkisi altındaki Kürt grupların askeri kabiliyetini arttırmaya çalıştığı görülüyor."

    Yalçın Akdoğan yazısında, KCK'nın da Suriyeli muhaliflerle Suriyeli Kürtler arasındaki bu işbirliğini desteklediğine, PKK'nın süreçte aktif rol oynayacağının açıkça görüldüğüne dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow