hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşürülen Türk uçağıyla ilgili gelişme!

    Düşürülen Türk uçağıyla ilgili gelişme
    expand

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Akdeniz'de düşürülen Türk uçağına ait 9 kritik parçanın denizden çıkarıldığını bildirdi.

    Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Toplantıda, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler kadar Suriye ile ilişkilerin de görüşüldüğünü belirten Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve İngiltere'ye yaptığı ziyaretler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

    Bülent Arınç, toplantıda öncelikli konunun Suriye olduğunu belirterek, bu konunun bütün detaylarıyla görüşüldüğünü ifade etti. Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Çarşamba günü Kuzey Irak'a yapacağı ziyarette, sadece Suriye konusunun değil, Türkiye ile otonom yönetim arasındaki bütün ilişkilerin de gözden geçirileceğini kaydetti.

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Suriye sularındaki uçak enkazının çıkarılması çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdiğini de söyleyen Arınç, bugün itibarıyla gemiye ait malzemelerin büyük ölçüde çıkarıldığını bildirdi.

    Arınç, "Özellikle çıkarılması gerektiği belirtilen 9 kritik parçanın da tamamı çıkarılmıştır" dedi.

    Deniz dibindeki arama faaliyetlerine devam edildiğini, arama kurtarma faaliyetlerinin birinci etabının yarın (31 Temmuz Salı) saat 24.00'te sona ereceğini kaydeden Arınç, uçak enkazından çok önemli sayılan malzemelerden radar ikaz alıcısı ve sağ motor kompresör giriş kısmı, kuyruk kısmı, sağ, sol motor kompresör kısmı, sağ dış kanat, sağ kanatçık bölgesi gibi malzemelerin başarılı şekilde çıkarıldığını bildirdi.

    Bunların her birinin ilgili birimler tarafından elektronik incelemelerle karşılaştırıldığını, özellikle bazı parçaların Ankara Elektronik Harp Destek Merkezi koordinesinde incelendiğini bildiren Arınç, parçalar üzerinde teknik çalışmaların sürdüğünü, inceleme bittiğinde sonuçların kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

    Uçak düştü mü düşürüldü mü?

    Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Arınç, "Uçak enkazından 9 kritik parçanın çıkarılması, uçağın düştüğü veya düşürüldüğü yönünde bir şey söylüyor mu?" sorusuna, "Hayır" yanıtını verdi.

    İncelemelerin devam ettiğini, elde edilen malzeme listesinin elinde olduğunu belirten Arınç, "Bunların önemli olduklarını ve özellikle olmazsa olmaz sayılabilecek 9 kritik malzemenin bulunduğunu söyleyebilirim" dedi.

    Uçağın çıkarılan parçalarını içeren listeden örnekler sayan Arınç, kokpit ön sperliği, 41 adet muhtelif küçük parça, plastik küçük havalandırma borusu gibi malzemelerin çıkarıldığını ifade etti.

    Şemdinli sorusu

    Bir gazetecinin, "Bir kaç gündür özellikle Şemdinli'de büyük çaplı operasyon olduğu yönünde bilgiler geliyor. Bilgi kirliliği de söz konusu. Bu konu gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, "Devam eden operasyonlar güvenlik güçlerinin yapmakla zorunlu oldukları operasyonlardır. Bunların her birinin her dakika ayrı ayrı açıklanması gerekmez" diye konuştu.

    Davutoğlu-Barzani görüşmesi

    Bülent Arınç, "Suriye'nin kuzeyinde olası Kürt devleti kurulacağı iddiasına Ankara nasıl bakıyor? Bu noktada Davutoğlu Barzani'ye hangi mesajları iletecek?" sorusu üzerine, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani ile yapılacak görüşmenin çok etraflıca, diğer konuları da içerecek biçimde yapılmasının düşünüldüğünü belirtti. Arınç, "Fakat, son günlerde özellikle de Halep'teki bombardımanlar başlayınca ve Suriye'nin Kuzeyi'ndeki bir takım bölgelerde bir takım örgütlerin bayrak açma veya taşkınlık yapma gibi eylemleri söz konusu olunca bu görüşmenin daha da bir ağırlık kazandığını söyleyebilirim. Bu konu da mutlaka görüşüleceklerin içeresindedir. Ancak basınımızda yer aldığı şekliyle 'Irak'ın Kuzeyi'nde ayrı bir devlet kuruluyor' bunlara itibar etmemek gerekir" dedi.

    Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili her konunun takip etmek zorunda olduklarını söyleyen Arınç, Suriye'nin kuzeyindeki bu bölgede sadece Kürtler'in ve ifade edildiği gibi bir örgüte bağlı Kürtler'in değil, Araplar'ın de Türkmenler'in de yaşadıklarının, bu olayların münferit bir kaç olay şeklinde tezahür ettiğinin ve güçlü bir siyasi iradeyi arkasında taşımadığının ifade edildiğini, ancak ne kadar küçük görünürse görünsün her konunun kendileri için önemli olduğunu vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow