hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP 14 Ağustos için başvurdu

    CHP 14 Ağustos için başvurdu
    expand

    CHP, "Terör olayları, Suriye ve Irak ile ilişkiler" konusunda TBMM'yi, 14 Ağustos Salı günü toplanmak üzere olağanüstü toplantıya çağırdı.

    CHP'nin 124 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na yaptığı olağanüstü toplantı başvurusunda, "Terör olayları, Suriye ve Irak ile ilişkiler bağlamında Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehdit konularının, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmasına ilişkin genel görüşme önergesinin" görüşülmesi istendi. CHP, "terör olayları ile Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehdit konularının genel görüşmeyle ele alınması, teröre karşı TBMM'nin kararlılığının ortaya konulması" için Meclis'i, 14 Ağustos Salı günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

    CHP'nin TBMM Başkanlığı'na yaptığı olağanüstü toplantı başvurusunda, Meclis'in, "son günlerde tırmanan ve yöntem değiştiren terör olayları ile Suriye ve Irak'la ilişkiler bağlamında Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehdit konularına" ilişkin genel görüşme önergesinin ele alınması istendi.

    Türkiye'nin, içeride ve dış ilişkilerinde olağanüstü bir dönemden geçtiği, terörün tırmandığı, Güneydoğu'daki olayların sorunları daha da karmaşık hale getirdiği, Türkiye'yi komşularıyla kalıcı gerginlikler, hatta savaş noktasına getiren tehlikeli gelişmeler yaşandığı belirtildi.

    Başvurunun gerekçesinde, terörist saldırıların nitelik değiştirdiği, süreklilik kazandığı ve derin, onarılmaz acılar yaşanmasına neden olmaya devam ettiği ifade edilerek, CHP'nin bu sorunların TBMM'de çözümü için yaptığı önerinin geçerliliğini koruduğu vurgulandı.

    Bağdat ve Şam ile bağların kopması, ilişkilerdeki olumsuz gidişin Türkiye ve bölge gündemine yeni sorunlar taşıdığı anlatılarak, şunlar kaydedildi:

    "Türkiye'nin ulusal ve iç güvenliği bakımından tehlikeler ve belirsizliklerle dolu bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Bu gerçekler dikkate alınarak TBMM'nin, durumu görüşmek üzere derhal toplanması zorunluluk arz etmektedir. Hükümet'in özellikle böyle ortamlarda TBMM'ye gelerek bilgi vermesi ve muhalefet partilerinin görüşlerini dinlemesi, demokrasinin temel gereklerindendir. Öte yandan, bölücü teröre karşı TBMM'nin kararlı bir duruş sergilemesi terörle mücadelede başarılı olabilmek yönünden önemlidir. Bu itibarla, terör olayları ile Suriye ve Irak ile ilişkilerimiz bağlamında ülkemizin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditler konularının, bir genel görüşmeyle ele alınması ve bu bağlamda teröre karşı TBMM'nin kararlılığının ortaya konulması açılarından TBMM'nin olağanüstü toplanması bir gerekliliktir."

    Çağrı, 7 gün içinde yerine getirilecek

    TBMM İçtüzüğü'ne göre, TBMM Başkanı, doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor; milletvekillerinin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getiriyor.

    Başkan, birleşim yeterli çoğunlukla açılması halinde, ilk önce çağrı yazısını okutuyor ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülüyor.

    TBMM, konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, çalışmalara devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam ediyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow