hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mülteci taşıyan tekne battı: 61 ölü

    Mülteci taşıyan tekne battı: 61 ölü
    expand

    İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli Beldesi yakınlarında içinde 100'den fazla mültecinin bulunduğu tekne battı. Teknenin kapalı bölümünde kilitli bulunduğu belirtilen kısmından 61 kişinin cesedi çıkarıldı. Kazada 46 kişi denizden sağ olarak kurtarıldı. Yetkililer ölü sayısının artabileceğini belirtti.

    İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa’ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen ve ilk belirlemelere göre içinde çoğu çocuk ve kadın 100'e yakın kaçağın bulunduğu sanılan balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı. Batan tekneden şu ana kadar 58 kişinin cesedi çıkarıldı.

    58 kişinin cesedi çıkarıldı

    İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, Sahil güvenlik ekiplerince yapılan deniz polisinin de destek verdiği çalışmalarda ilk anda 24 cesede ulaşıldığını bildirdi. Totuk, ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu açıkladı. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucu, cesedine ulaşılan kişi sayısı 58'e yükseldi. Ölenlerin tamamına yakınının teknenin ambar kısmında bulunan yolcular olduğu belirtildi.

    Çoğunluğu Filistin uyruklu

    Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtoğlu da kaçakların 15 metre boyundaki tekneyle sabah saat 05.30'da denize açıldığının tespit edildiğini, teknedekilerin nereye gittiklerinin belli olmadığını dile getirdi. Kaçaklardan çoğunluğunun Filistin uyruklu olduğunu belirten Kurtoğlu, Ortadoğu ülkelerinden olduğu anlaşılan diğer kaçakların da uyruklarının ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade eti.

    Valilikten yazılı açıklama

    Kazaya ilişkin İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, Menderes ilçesi Ahmetbeyli mahallesi Baradan mevkisinde, saat 05.30 sularında kaçak göçmen taşıyan 12 metre uzunluğundaki bir teknenin, sahilden yaklaşık 50 metre uzaklıktaki kayalıklara çarparak battığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

    "46 kişinin sağ olarak kurtulduğu kazada, 58 kaçak göçmen hayatını kaybetmiştir. Teknede bulunan Filistin ve Suriye uyruklu kaçak göçmenlerden 15 kişinin tekne içinde, 43 kişinin de denizde boğularak hayatını kaybettiği kazada, 44 kişi yüzerek sahile çıkmayı başarırken, iki kaçak göçmen de güvenlik güçleri tarafından sağ olarak kurtarılmıştır. Kazadan kurtulanlar Ahmetbeyli Jandarma Karakolu'na getirilerek, sağlık kontrolünden geçmeleri sağlanırken, 2 kaçak göçmen tedavileri yapılmak üzere Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Tekne Kaptanı ile 2. kaptanın sağ olarak kurtulduğu kaza ile ilgili soruşturma geniş kapsamlı olarak sürdürülmektedir."

    Kaza gerçekleştiğinde teknenin güvertesinde bulunanlardan bazılara yüzerek kıyıya ulaştı. Bu kişilerin de aralarında bulunduğu 45 kişi, bölgeye sevk edilen ekipler tarafından kurtarıldı. Bir kişinin cesedi ise kıyıya vurdu.

    Kurtarılan kaçakların, teknenin alt bölmesinde kilitli alanda çok sayıda kişinin bulunduğunu söyledikleri öğrenilirken, olayla ilgili iki Türk organizatör gözaltına alındı.

    Menderes ilçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasında bugün sabah saatlerinde, kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1’i kadın 2 çocuğun da aralarında bulunduğu 45 kişi kurtarıldı. Bir kişinin de cesedi kıyıya vurdu.

    Kurtarılan kişilerin Irak ve Suriye uyruklu oldukları tespit edildi. Kürtçe bilen askerler aracılığıyla kaçakların alınan ilk ifadelerinde, İzmir’in Basmane Semti’ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere’ye gitmek üzere anlaştıklarını söyledikleri bildirildi.

    Balıkçı teknesinin denize açıldıktan kısa bir süre sonra, kayalıklara çarpıp su alarak battığı saptandı. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkan kaçakların, teknenin güvertesinde bulundukları öğrenildi. Ancak yine kaçakların verdiği bilgiye göre, teknenin kilitli olan alt bölmesinde kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin olduğunun belirtilmesi üzerine Sahil Güvenlik dalgıçları, su altında arama ve kurtarma çalışması başlattı.

    Ölü sayısı 61'e yükseldi

    Öte yandan İzmir Valiliği'nin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada batan teknede ölen kaçak sayısının 61'e yükseldiği bildirildi. Açıklamada, "11 erkek, 18 kadın, 28 çocuk, 3 bebek olmak üzere toplam ölü sayısı 61’dir. Kurtarılan Filistin ve Suriyeli kaçaklar Ahmetbeyli Jandarma Karakoluna getirilmiş, sağlık kontrolünden geçirilmiş, 2 kişi hastaneye sevk edilmiştir. Kurtarılanların beslenme ve giyim ihtiyaçları karşılanmıştır. Konu ile ilgili Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma devam etmektedir" denildi.

    İki organizatör gözaltında

    Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma ekipleri, organizatör oldukları belirlenen birinin ismi Burhan Yılmaz olan iki Türk’ü yakaladı. Organizatörlerin tekneyi Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki balıkçılardan kiralayıp Ahmetbeyli’ye getirdikleri öğrenildi. Kaçakların bağlantı kurduğu diğer insan tacirlerinin kimlikleri ve kaldıkları otellerin belirlenmesi için soruşturmanın devam ettiği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow