hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yasa 5 Ekim'de yürürlükte, yıkımlar başlıyor

    Yasa 5 Ekimde yürürlükte, yıkımlar başlıyor
    expand

    5 Ekim'de "yıkım" için düğmeye basılıyor ve Afet Yasası yürürlüğe giriyor. İlk etapta 35 ilde aynı anda toplam 6 bin 500 bina yıkılacak. Düzenlenecek törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düğmeye basacağı yıkım, İstanbul Esenler'den başlatılıyor.

    5 Ekim'de başlayacak yıkım için geri sayıma geçildi. Yıkım yapılacak binalarla ilgili son hazırlıklar tamamlanıyor. Yeni çıkan Afet Dönüşüm Yasası kapsamında, ilk etapta risk taşıyan 6 bin 500 konut, iş yeri ve kamu binası yıkılacak.

    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın düğmeye basacağı yıkım öncesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar vatandaşa seslendi; "Kimse endişelenmesin, yanınızdayız" mesajını verdi. Bakan Bayraktar, sektörün aktörlerinden de destek istedi.

    Hedef, afet riski altındaki alanları 20 yıllık süreçte dönüştürmek. Dönüşüm süreci, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adapazarı hatta Hakkari'nin de bulunduğu 35 ilde yapılacak yıkımlarla başlayacak.

    Yıkılacak kamu binalarını ise, ağırlıklı olarak askeri bölgelerdeki yapılar ile bazı sağlık merkezleri oluşturuyor.

    Kentsel dönüşüm için sektörler buluştu

    Kentsel dönüşüm için sektörler, Pendik Green Park Otel’de düzenlenen toplantıda buluştu.
    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar liderliğinde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Işın Çelebi’nin yanı sıra çeşitli ilçelerden belediye başkanları, İMKOM, İMSAD, KONUTDER ve GYODER gibi sektör dernek başkanları, kamu ve özel sektörden birçok önemli temsilci katıldı.

    Toplantıda 1999 depremi sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bayraktar, 5 milyon konutun inşa edildiğini, bunun 550 binin ise hükümet kanalıyla yapıldığını söyledi.

    Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, "Küçükçekmecemiz hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. 2005 yılında Ayazma Tepeüstü bölgesinin dönüşüm sürecini başlattık. Bin 800 gecekonduyu kapsamaktaydı. Ayazma şu an büyük ölçüde gecekondudan arındı. İlçede Çekmece Meydan Projemiz bünyesinde kentsel bir tasarım yaptık. Burası tarihi bir kent merkezi olacaktır. Ankara Kent Pazarı gibi, Eskişehir Bey Pazarı gibi yılda 2 milyondan daha fazla konuğu ağırlayan, yayalaştırılmış bölgeleriyle, otelleri, restoranları, müzeleri, sergi alanları ve konutlarıyla yaşayan bir kent merkezi inşa ediyoruz" dedi.

    5 Ekim’den sonra ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanacağını söyleyen Yeniay, kentsel dönüşüme yönelik eleştirilere de "Biz tüccar değiliz. Biz organizatörüz. İşimiz, yasanın vermiş olduğu yetkilerle müteşebbisle vatandaşı yan yana getirerek, en optimal çözümlerle bu işte rol almaktır. Vatandaşta bir güvensizlik hakim. Devlet fakir fukaranın malını alacak, zengine peşkeş çekecek diyorlar" yanıtı verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow