hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtçe savunmaya düzenleme önümüzdeki günlerde

    Kürtçe savunmaya düzenleme önümüzdeki günlerde
    expand

    Diyarbakır'da konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mahkemelerde Kürtçe savunma yapılabilmesi için önümüzdeki günlerde yasal düzenlemenin yapılacağını söyledi. Arınç, Türk Dil Kurumu'nun Kürtçe lügat hazırlamak için çalışmalarına başladığını da bildirdi.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakır'da restorasyon çalışmalarının bir kısmı tamamlanan Ulucami'de incelemelerde bulundu. Burada düzenlenen törende konuşan Arınç, Diyarbakır'ı Türkiye'nin çok önemli bir noktası olarak gördüklerini söyledi ve şöyle konuştu:

    "Diyarbakır'ın manası da sulh ve selamettir. Yani barış, huzur ve esenliktir. Tarihte hep böyle olmuştur. Buraya gelenler büyük bir konukseverlikle karşılanmış, insanlara evlerini açmış, bağırlarına basmış, onlarla kardeş olduğunu göstermiştir. Bugün yine Diyarbakır'ın bu özelliklerinin ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Evet bizi üzen hadiseler var. Hala da zaman zaman devam ediyor. Dün bile patlayıcı maddenin yakalanmış, uzun namlulu silahların ele geçirilmiş olması bizi üzüyor ve kahrediyor. Korktuğumuzdan değil, biz kendimizi Diyarbakır halkına emanet ediyoruz. Diyarbakır halkını da Allah'a emanet ediyoruz."

    "Bize güvenin kardeşlerim" diyen Arınç, Diyarbakır'a, ülkeye hayırlı hizmetler etmek istediklerini anlattı.

    Kürtçe lügat çalışmaları başladı

    Arınç, Gazi Köşkü'nde verilen yemek öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Arınç, bu yıl okullarda Kürtçe'nin tercih edilen bir dil olarak ve ders olarak okutulmaya başlandığını, öğretmenlere formasyon verildiğini, alfabe kitap hazırlandığını ifade ederek, başlangıç olması bakımından bazı aksaklıklar yaşandığı görülebilse de arkasının mutlaka çok daha güçlü geleceğini söyledi. Bugün itibariyle bu dersi tercih eden çocukların sayısının 22 bin civarında olduğunu ifade eden Arınç, şöyle dedi:

    "Bu küçümsenecek bir rakam değildir. Tamamen tercihe bağlıdır. Umarım ileri ki yıllarda öğrenci sayısı belki daha da artacaktır. Bir  taraftan Türk Dil Kurumu'na kapsamlı bir lügat hazırlaması için verdiğimiz talimat devam ediyor, bir taraftan da Milli Eğitim Bakanlığı'nın okutulan ders kitabını anlamaya yönelik küçük bir lügatçesi de bugünlerde basılıp öğrencilerimize verilmek üzere. Dolayısıyla Kürtçe'nin artık öğrenilmesi konusunda en güçlü, en ciddi adımın atıldığını biliyoruz. Bunun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Kürtçe yaşayan bir dildir. Milyonlarca insanın konuştuğu, öğrenmek istediği, yaşamak istediği bir dildir. Bu bir insanlık hakkıdır. Bunun bugüne kadar inkar edilmiş olması ne kadar yanlış bir konu ise bundan sonra bu dilin kabul edilmesi hatta -yanlış bir kelime olmasın- varlığının bilinir ve anlaşılır olması bence çok önemli bir adımdır."

    Kürtçe savunmaya yasal düzenleme

    Arınç, yıllarca savunduğu bir konu olan, bazı davalarda sanıkların Kürtçe bilmemesine rağmen, "Kürtçe savunma yapmak istiyorum" demesini mahkemelerin kabul etmediğini ve bu şekilde "bilinmeyen, anlaşılmayan dil" olarak tutanaklara geçtiğini, mahkemelerin uzadığını, o kişilerin ısrarı ile de savunma yapılamadığı için kararın verilemediğini hatırlattı. Bu konuda Yargıtay kararlarının da çıktığına dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:

    "Yargıtay, kararlarında diyordu ki; 'Bu kişi polise Türkçe ifade vermiş, savcıya Türkçe ifade vermiş, tutuklama talebi ile gittiği mahkemede Türkçe ifade vermiş ama şimdi Kürtçe ifade vereceğini söylüyor. Demek ki samimi değil, dolayısıyla Kürtçe değil Türkçe ifade vermesi gerekir'. Bu yıllarca konuşulan, tartışılan bir konu oldu. Ben düşüncemi daha önce de belki televizyonlarda, belki bazı önemli yerlerde ifade ettiğim için tekrar söylüyorum. Ne olursa olsun iyi niyet, kötü niyet araştırması bir tarafa kimsenin kalbini yarıp bakamayız ama dünyada evrensel bir kural var, 'savunma hakkı kutsaldır, savunma hakkı kısıtlanamaz, savunmaya mütalik olarak bir insan ne diyorsa, mahkeme onu  dikkati almak zorundadır'. Dolayısıyla sorgusunu ve savunmasını Kürtçe yapmak isteyen bir insana hem tercüman tutmak hem de kendi ifadesini almak bence doğru bir konuydu. Bu sayın başbakanımız ve partimizin de kabul ettiği bir konu haline geldi. Önümüzdeki günlerde yasal düzenleme yapılacaktır. Ve artık Kürtçe ifade ve savunma verme konusunda bir gedik aşılmış olacaktır. Yazılı hukuk buna göre düzenlenmiş olacaktır."

    Anadilde kamu hizmeti

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, anadilde kamu hizmetlerine erişme konusunda çok önemli bir adım atıldığını, 2 dilli 3 dilli tartışmalarını bir kenara bırakarak kendi anadilini kamu hizmetleri konusundan da tercih edecek insanlara devletin, hükümetin yardımcı olmayı da kendisine hedef bildiğini söyledi.

    Kamu hizmetlerinde Kürtçe dilinin konuşulmasının tercümanlık gerektirmesi halinde, hükümetin, devletin bunu da karşılayacağını ifade eden Arınç, "Lügat çalışmalarından bahsettim. Daha evvel lügat konusunda büyük bir eseri hazırlayan Kürt Enstitüsü'nün varlığını biliyorum. Bana bu lügatı sayın Belediye Başkanı Osman Baydemir 2009'da kendilerini ziyaret ettiğimde vermişti. Bu küçük görülecek bir çalışma değil, değerli, önemli ve büyük bir eser. Türk Dil Kurumu bugüne kadar pek çok dilde lügat çalışması yaptığı halde, herhalde geçmiş yıllarda Kürtçe inkar edildiği için cesaret edememişlerdi. Bu inkarı kaldırdık, şu anda Türk Dil Kurumu Kürtçe bir lügatı hazırlamak için önemli bir çalışma başlattı. Bu eksikliğin bundan sonra giderilecek olmasını ben önemli bir adım olarak görüyorum" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow