hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz sanıklarından Meclis'e ikinci dilekçe

    Balyoz sanıklarından Meclise ikinci dilekçe
    expand

    İlk talepleri reddedilen Balyoz davası sanıkları, TBMM'den "Balyoz Harekat Planı"nın Muhtıraları ve Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun araştırma konuları arasına alınmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Albay Dursun Çiçek ve hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da bulunduğu bazı Balyoz davası sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, TBMM'ye dilekçe gönderdi. Avukat Ersöz geçtiğimiz ay karara bağlanan Balyoz davasıyla ilgili olarak 'Balyoz Harekat Planı'nın da TBMM Muhtıraları ve Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun araştırma konuları arasına alınmasını talep etti.

    "Balyoz da araştırılsın" talebi

    İlk taleplerinin yargılama devam ettiği için reddedildiğini davada mahkumiyet kararı çıkmasıyla bu gerekçenin ortadam kalktığı belirtilen dilekçede, "Müvekkillerimizle birlikte toplam 365 kişiyi ilgilendiren bir yargılama süreci 21 Eylül 2012 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararıyla sona ermiştir. Bu karar, 1 Temmuz 2012 tarihli yazınızda belirtilen talebimizin reddi hususundaki gerekçeyi ortadan kaldırmaktadır.

    Araştırma konusu olaylarla ilgili devam eden bir yargı sürecinin bulunması konunun komisyon gündemine alınmasına engel değildir. Zira 28 Şubat ve 12 Eylül süreçleri halen yargı tarafından karara bağlanmamışken, komisyon tarafından araştırma konusu haline getirilmiştir. 4 Ekim 2012 tarihli Komisyon Toplantısında, Milletvekilleri tarafından Balyoz Harekat Planı ile ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Sayın Hilmi Özkök'e ısrarlı sorular yöneltildiği ertesi gün yayınlanan gazetelere yansımıştır. Bu çerçevede 2002 - 2003 yıllarında planlandığı ileri sürülen Balyoz Harekat Planı'nın da Komisyonun araştırma konuları arasına alınmasını, saygılarımızla arz ve talep ederiz" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk talep reddedilmişti

    Dilekçede, 14 Mayıs 2012 tarihinde aynı talepte bulunulduğu ancak talebin Komisyon Başkanı ve İstanbul Milletvekili Nimet Baş imzasıyla kendilerine gönderilen cevapta komisyonun herhangi bir araştırmada bulunmasının imkan dahilinde olmadığı ifade edildiği belirtilerek, "14 Mayıs 2012 tarihli dilekçemizde, Balyoz Harekat Planının Araştırma Komisyonu'nun gündemine alınması talep edilmiştir. Yukarıda da açıklandığı üzere talebimizin işleme konulmaması için yeterli ve doyurucu bir gerekçe ortaya konulmamıştır.

    Zira engel devam eden bir yargı süreci ise, komisyonun ele aldığı konuların hepsinde yargı süreçleri devam etmektedir. Hatta araştırılması talep edilen Balyoz Harekat Planı, bu konuda ilk derece mahkemesi tarafından karara bağlanmış tek hukuki ve fiili süreci ifade etmektedir. Bu noktada komisyonunuzun ele aldığı konulardan ayrı düşünülebilecek bir durum söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow