hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darbe Komisyonu Kadir Sarmusak'ı dinledi

    Darbe Komisyonu Kadir Sarmusakı dinledi
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, Batı Çalışma Grubu belgelerinisızdırdığı iddiasıyla "Köstebek" davasında yargılanan ve beraat eden KadirSarmusak'ı dinledi.

    Komisyon Başkanı Nimet Baş, görüntü alınmasının ardından, Sarsmusak'ın talebi üzerine toplantının basına kapalı yapılacağını söyledi.

    Sarmusak, yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    "Süre sizin için yeterli oldu mu? Savcılıktaki ifadeniz uzun sürmüştü" yönündeki soruya Sarmusak, "Gerekli cevapları aldılarsa yeterlidir. Savcılıktaki ifadeyi isteyecekler herhalde. Savcılıktaki konularla ilgili hiçbir şey konuşmadık" karşılığını verdi.

    Sarmusak, şunları söyledi:

    "Mahkemem bittiği gün bütün basın mensuplarına 'Türkiye'de her şey değişiyor. Artık bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' demiştim. 15 yıl geçti, hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Ve artık 'askeri sır' diye bir şey de kalmadı. Bugün geldiğimiz nokta, bizim için iyi bir noktadır. Ben de üstüme düşen görevi, bana ne verildiyse onu yapmaya çalıştım, onların talep etiği doğrultuda.

    Vatana olan son görevimi de yaptığımı düşünüyorum. 15 yıl boyunca bir çok kişi konuştu. Ne kadar çok konuşuluyorsa o kadar bilgi kirliliği oluyor. Bilgi kirliliği, toplum mühendisliği devam ediyor bu şekilde. Ama sabit noktalarla, somut şeylerle konuşursanız bir sıkıntı olmaz. Ama bilgiyi kirletirseniz, olanı da saptırmış oluyorsunuz."

    Sarmusak, onbaşı rütbesiyle askerlik yaptığı sırada Batı Çalışma Grubu belgelerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na sızdırdığı iddiasıyla yargılanmış ve beraat etmişti.

    Agah Oktay Güner'i de dinlediler

    Komisyon, eski bakanlardan Agah Oktay Güner ile MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası avukatlarından Şerafettin Yılmaz'ı ayrı ayrı dinledi. Güner, 12 Eylül 1980'den önce Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ın erken seçime "evet" demeleri halinde darbe gerekçesinin askerlerin elinden alınmış olacağını savundu.

    Güner, Türkiye'de yapılmış darbelerin hemen hemen hepsinin arkasında ABD olduğunu savundu. Güner, "12 Eylül'de binlerce memleket evladı vurulurken buna sesiz kalan Genelkurmay Başkanı Evren ve arkadaşları (sabrettik hedefimize vardık) diyor. Bu, memleketi sevme hadisesi olsa beklemeye gerek yoktu. 12 Eylülcüler ihanet derecesinde sabır gösterdiler. İsteselerdi terör biterdi. Nitekim 12 Eylül'de terör bıçak gibi kesildi" dedi.

    "Önceden alt yapısı oluşturuldu"

    MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası avukatlarından Şerafettin Yılmaz da MHP'lilerin 12 Eylül'de Ecevit Hükümeti döneminde kurulan özel bir TİM tarafından sorgulandığını ileri sürdü. MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nın 12 Eylül'den önce alt yapısının oluşturulduğunu iddia etti. Yılmaz, "Ben geçmişte 12 Eylül'ün 'hayırlı olduğunu' söyledim. Silahların netice alması demek iç savaş demekti. Ancak bugün aynı şeyi söyler miyim diye sorarsanız, bundan imtina edebilirim. Çünkü o zatlar, '1 yıl önce karar verdik, ortamın olgunlaşmasını bekledik' diye açıklama yaptılar. Öldürülen her insanın, çöken her ocağın sorumlusu o zatlardır" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow