hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yerel seçimler"den referandum çıktı

    Yerel seçimlerden referandum çıktı
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edildi. Düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

    Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

    "Anayasa'nın değiştirilmesi, seçimlere ve halk oylamasına katılmayı" düzenleyen 175. maddesi uyarınca, düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

    Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçilmeden önce ara verdi. Aradan sonra Başkanlık Divanı'na, Meclis Başkanı Cemil Çiçek çıktı.

    Teklifin tümü üzerindeki oylamanın tamamlanmasının ardından oyların tasnifine geçilmeden bir süre beklendi. CHP ve AK Parti'den bazı milletvekilleri Başkanlık Divanı'na giderek, konuyla ilgili bilgi aldı.

    Bu sırada CHP'li katip üye Rıza Yalçınkaya, oylamadan 360 kabul oyu çıktığını yüksek sesle söyledi.

    Tasnif işleminin ardından Cemil Çiçek'in sonucu açıklaması, Genel Kurul'da şaşkınlık yarattı. Çiçek'in birleşimi, 16 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapatırken, AK Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri gruplar halinde toplanarak sonucu değerlendirdi.

    AK Parti'ten 3, MHP'den ise 4 milletvekili

    Öte yandan Anayasa değişikliği teklifine AK Parti'ten 3, MHP'den ise 4 milletvekili mazeretleri nedeniyle katılmadı.

    Alınan bilgiye göre, Genel Kurul'da, 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilen teklifin 1. maddesindeki oylamaya AK Parti'den, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dahil olmak üzere 7 milletvekili, 2. maddesindeki oylamaya 6 milletvekili, tümü üzerindeki oylamaya ise 4 milletvekili katılmadı.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in birleşimi yönettiği tümü üzerindeki oylamada, mazeretleri nedeniyle AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı hazır bulunmadı.

    Oylamaya MHP'den ise İstanbul Milletvekili Engin Alan ile birlikte, Konya Milletvekili Faruk Bal, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Ankara Milletvekili Mustafa Erdem katılmadı. Anayasa değişikliği teklifini CHP ve BDP desteklemedi. Teklifi ortak veren AK Parti'nin 326, MHP'nin ise 51 milletvekili bulunuyor.

    AK Parti'de toplantı

    Oylamanın AK Parti ve MHP için şaşırtıcı sonucu ortaya çıkar çıkmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Meclis’te acil bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıdan önce ilk değerlendirmeyi yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Referanduma gidiyoruz, hayırlı olsun” dedi.

    TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz” değerlendirmesini yaptı.

    Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, MHP’nin desteğine atıfta bulunarak, "Bence Anayasa oylamalarında gizli oy kaldırılmalı, herkes taahhütlerine bağlı kalsın” diye konuştu.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören teklifin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, "Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti" dedi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Doğrusu böyle bir sonucu beklemiyordum. Meclis'in iradesidir. Oylar gizli kullanıldı" şeklinde konuştu. Teklifin reddedilmeyip kabul edildiğini vurgulayan Şahin, "Cumhurbaşkanı referanduma da götürebilir, Meclis'e de iade edebilir" dedi.

    TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da gazetecilere yaptığı açıklamada, bir durum değerlendirmesi yapmak gerektiğini belirterek, "Eğer onaylarsa Sayın Cumhurbaşkanı, o zaman referandum. Onaylamadığı takdirde, takdir kendisinin tabi, o zaman yeni bir tarih belirlenerek yeniden gündeme gelebilir" şeklinde konuştu.

    Bahçeli: "Böyle bir sonuç beklemiyordum"

    Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçimlerin öne alınmasının referandum eşiğinde kabul edilmesiyle ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanı tekrar Meclis'e gönderirse o zaman MHP, Meclis'te var olan iradesini devam ettirir" dedi.

    Bahçeli, Meclis iradesinin anayasa değişikliğini referandum yolu açık kalmak suretiyle kabul ettiğini anımsattı.

    Bir gazetecinin, "MHP büyükşehir belediyeleri yasa tasarısına tavır aldığı için son anda bu teklif üzerinde red oyu kullandığı söyleniyor" sözlerine Bahçeli, "AK Parti'den ve MHP'den katılmayanların toplamı sekizdir. 8 boşluk AK Parti'den kaynaklanmıştır. Bu da bellidir. Onların da katılmayanları bellidir. Bu sekiz rakamı buradadır. Önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilecek olan bazı yasalarla ilişkilendirerek kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" karşılığını verdi.

    "Böyle bir sonuç beklemiyordum" diyen Bahçeli, CHP'nin tavrının önemli olduğunu, daha önce görüşmeler sırasında 3 Kasım'da yapılırsa destek vereceklerini ifade ettiklerini, birinci oylamadan farklı davrandıklarını kaydetti.

    Bahçeli, "AK Parti ile MHP milletvekilleri üzerinde herhangi bir iradede çelişki olduğunu ifade etmek, iki partiyi bu manada karıştırıcı fitneyi yapmak, doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır" dedi.

    Referandum sınırı

    Yerel seçimlerin 27 Ekimde yapılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde bugün yapılan oylamada 360 kabul oyu çıktığı için, referandum seçeneği ortaya çıktı.

    Cumhurbaşkanının onaylaması halinde teklif halkoyuna sunulacak. Onaylamaması durumunda ise Meclis teklifi yeniden görüşecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow