hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ölen askere de gerillaya da ağlayacaksınız"

    Ölen askere de gerillaya da ağlayacaksınız
    expand

    BDP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi Ahmet Taner kışlalı Spor Salonu'nda yapılıyor. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş kongrede yaptığı konuşmada "Ölen askere de gerillaya da ağlayacaksınız. Bugün herkes için ağlayacaksınız, birlikte ağlayacağız, yarın güleceksek birlikte güleceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, BDP 2. Olağanüstü Kongresi'nde, çok zorlu bir coğrafyada yaşadıklarını, sadece bu coğrafyada doğmuş olmakla hayata borçlu başladıklarını söyledi.

    Kürt sorununun çözümünün şifrelerinin tarihte gizli olduğunu belirten Demirtaş, Seyid Rıza'nın, Şeyh Said'in, Bediüzzaman Said Nursi'nin, Ahmed-i Hani'nin, Mustafa Barzani'nin unutulmaması gerektiğini belirtti.

    Demirtaş, "Onları her daim hatırlayarak çözüm arayacağız. Bizim bütün bu değerlerimizi kavrayamayanlar Kürt sorununu çözemez" dedi.

    Suriye'de yaşananlara da değinen Demirtaş, çetecilikle özgürlük mücadelesini karıştıran, Suriye'deki bütün halkların özgürlüğünü sahiplenmeyen grupların desteklenmemesi gerektiğini ifade etti.

    Suriye'de kansız ve savaşsız bir ülke isteyen halka destek vermek gerekirken onu ezmeye çalışmanın Suriye'deki istikrarsızlığı derinleştireceğini söyleyen Demirtaş, Suriye'deki her halkın kendi iradesini ortaya koymak durumunda olduğunu kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'de gerçekleşecek çözüm modelinin her yere örnek olacağını dile getiren Demirtaş, "Parlamentoda Suriye ile ilgili savaş tezkeresi çıkarılacağına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürt Yüksek Konseyi'ni Türkiye'ye davet etmeli ve onlarla siyasi ilişki geliştirilmelidir" dedi.

    -Kürt sorununa üç ana başlık-

    Kürt sorununun Türkiye'nin en önemli ve can yakan sorun olduğuna dikkati çeken Demirtaş, bunun da kendi içinde eşitlik, adalet ve barış olarak sınıflandığını söyledi.

    Demirtaş, çözüm sürecine BDP'nin katkı sağlayabileceğini, ancak sorunun tümden çözümü için Abdullah Öcalan ve KCK'nın da muhatap alınması gerektiğini savundu.

    "Öcalan, çözüm sürecinin en önemli aktörüdür" diyen Demirtaş, müzakerelerin eşitlik, adalet ve barış başlıkları altında yürütülmesi halinde, Kürt sorununun çözüm yoluna gireceğine inandıklarını dile getirdi.

    Karşılıklı çatışmanın devreden çıkarılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Bu kadar her birimizin canından can alan, servetimizi, bütün zenginliklerimizi elimizden alan bu savaşı durduramazsak siyasetçiler olarak, tarihe bundan sorumlu yazılırız" dedi.

    Demirtaş, hamaset ve karşılıklı hakaret ile bu konuda mesafe kat edilemeyeceğini belirterek, siyasilerin gerekirse koltuklarını kaybedebilmesi gerektiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, özerklik istediklerini bu konuda farklı modeller uygulanabileceğini belirterek, bölgesel parlamentoların başta ana dil olmak üzere eğitim, tarım, hayvancılık ve balıkçılık gibi kararları verebileceğini anlattı.

    Kürt sorununu çözeceğini söyleyen hiçbir siyasetçiden çözüm önerisi duymadıklarını öne süren Demirtaş, önerilerinin açık olduğunu, bu öneriyi eksik veya fazla bulanların da kendi önerilerini ortaya koymasını istedi.

    -"Kürt halkının karnı tok"-

    Demirtaş, "(Tek dilden tek milletten vazgeçmem) derseniz Kürt halkının artık bunlara karını tok" dedi.

    Kendisini Müslüman kabul edenlerin tek dil, tek millet dayatmasında bulunamayacağını savunan Demirtaş, Kur'an-ı Kerim'in Maide suresinde yer alan "Eğer Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı" ayetini okudu.

    Tek dil tek millet kavramının hiçbir uluslararası sözleşmede yer almadığını, Avrupa'nın hiçbir ülkesinde uygulanmadığını söyleyen Demirtaş, bu kavramın sadece faşizmde kendisine yer bulabildiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selahattin Demirtaş, "Ölen askere de gerillaya da ağlayacaksınız. Bugün herkes için ağlayacaksınız, birlikte ağlayacağız yarın güleceksek birlikte güleceğiz. Bugün birlikte ağlamayanlar, yarın gülemezler" dedi.

    Türkiye'de yaşayan Kürtler olarak kendilerine öğretilen Türkçeyi sevdiklerini, bundan sonra da seveceklerini söyleyen Demirtaş, ancak ana dillerinden asla vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

    Demirtaş yeniden başkan

    Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2. Olağanüstü Kongresi'nde Selahattin Demirtaş, yeniden genel başkanlığa seçildi. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'ndaki tek listeyle gidilen kongrede, genel başkanlık seçimi için kayıtlı bin 191 delegeden 654'ü oy kullandı. 650 oy geçerli, 4 oy geçersiz kabul edildi. Selahattin Demirtaş, 650 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi.

    -Parti Meclisi-

    Kongrede, 80 kişilik Parti Meclisi şöyle oluştu: Gültan Kışanak, Abdullah Kaya, Abdurrahim Atilla, Adil Kurt, Adnan Etli, Ali Damar, Ali Ürküt, Altan Tan, Arife Çınar, Ayhan Karabulut, Ayla Akat, Ayla Yıldırım, Cemil Elden, Cihan Sincar, Demir Çelik, Diren Yağan, Diyadin Fırat, Emir Ali Çelebi, Faruk Sağlam, Ferhat Encü, Ferhat Tarhan, Filiz Koçali, Gülçin İsbert, Güngör Alp, Hamit Geylani, Hasip Kaplan, Haydar Kılıçoğlu, Hayri Ateş, Hüseyin Dağ, Hüseyin Gevher, Hüseyin Gözen, Hüseyin Koçuk, Hüseyin Tanas, Hüseyin Altun, Hüseyin Güngör, İhsan Coşkun, İnan Kızılkaya, Kemal Peköz, Kenan Şen, Kibriye Evren, Kutbettin Saltan, M. Nezir Karabaş, M.Sıddık Akış, Mehmet Aslan, Mehmet Öcalan, Mehmet Ayhan, Mehmet Sait Üçlü, Mehmet Zekikoç, Meliha Varışlı, Memet Doymaz, Meral Danışbeştaş, Mihdi Perinçek, Mukkades Kubilay, Naile Bali, Nazmi Gür, Necla Yıldırım, Nezir Gülcan, Nimet Sezgin, Nuri Duman, Nursel

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aydoğan, Osman Ergin, Özgür Sevgigöral, Pelin Yılmaz, Pınar Akdemir, Rabia Tekeş, Rahşan Engin, Ramazan Yıldız, Saadet Becerikli, Sabahat Tuncel, Selahattin Esmer, Sırrı Sever, Sinem Coşkun, Şaban Roşan Işıktaş, Şehbal Şenyurt Arınlı, Ulaş Koparan, Veli Büyükşahin, Veli Haydar Güleç, Yıldız Çelik, Yüksel Mutlu ve Zarife Atik

    -Disiplin Kurulu-

    Partinin Merkez Disiplin Kurulu'na ise Zeki Çelik, Hüseyin Çalışçı, Hülya Ayhan Yaman, Emrullah Engin Akyürekli, Zeynep Bingöl, Songül Erol Abdil, Hasan Şahin seçildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow