hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehdi Eker gensorusuna ret

    Mehdi Eker gensorusuna ret
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

    Gensoru önergesinin reddedilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, alının karar gereğince yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesiyle ilgili, "Bir yanlış varsa sağlam delillerle bunu dile getirirsiniz. Geçen sene verdiğiniz gensoru metni de elimde, aralarında bir fark yok, aynı teraneler, aynı hikayeler ve hiçbirisi gerçeği dayanmıyor" dedi.

    TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde söz alan Eker, konuşmasına "Bir CHP klasiği ile daha karşı karşıyayız" diyerek başladı ve CHP'nin geçen yıl kendisi hakkında verdiği gensoru önergesini hatırlattı.

    Gensorunun anayasal bir hak olduğunu ve saygıyla karşıladıklarını belirten Eker, "Bir yanlış varsa sağlam delillerle bunu dile getirirsiniz. Geçen sene verdiğiniz gensoru metni de elimde, aralarında bir fark yok, aynı teraneler, aynı hikayeler ve hiçbirisi gerçeği dayanmıyor" diye konuştu.

    Gensoru önergesi metninde geçen "10 yıllık hükümetinizde hayvancılık bitme noktasına geldi. Son on yılda nüfus yüzde 25 artarken, hayvan mevcudu aynı oranda azaldı, ıslah çalışmaları yetersiz kaldı" şeklindeki ifadeleri okuyan Eker, şunları kaydetti:

    "Yukarıda Allah var. Necatibey Caddesi'nde TÜİK var. Oraya kadar gidemiyorsanız, TÜİK'in bir web sitesi var, oraya girersiniz, Türkiye'nin nüfusu son 10 yılda ne kadar arttı, Türkiye'nin hayvan sayısı ne kadar arttı, bunu oradan öğrenirsiniz. Kalkıp da öyle gayri ciddi ifadelerle bunları buralardan gensorunun iddiası haline getirmek hakikaten muhalefet açısından içine düşülen durumu göstermesi bakımından sadece trajikomik değil, hazin bir durumdur."

    "Hayvancılığın bitmesi bu mu?"

    1984 yılında Türkiye'nin büyükbaş hayvan sayısının 12 milyon 900 bin baş olduğunu, küçükbaş hayvan varlığının da 53 milyon olduğuna dikkati çeken Eker, 1984-2002 arasında hayvan sayısının yüzde 24 azalarak, 12.9 milyondan 9.8 milyona düştüğünü belirtti. Eker, "Ben nereden devraldım, 9.8'den. Büyükbaş sayısı yüzde 27.5 arttı, keçi sayısı yüzde 7.3 arttı. Toplam küçükbaş sayısı 31.9 milyondan 32.3 milyon başa çıktı. Şimdi bu mu bitmek, hayvancılığın bitmesi bu mu? Süt üretimi bizim iktidarımız döneminde yüzde 79.1 arttı. Et üretimi, yüzde 84.7, 421 bin tondan 777 bin tona çıktı. İnek başına süt verimi yüzde 70 arttı. Sığırda et verimi yüzde 36.4 arttı. Hayvansal hasıla 5.9 milyar dolardan 18.5 milyar dolara çıktı" diye konuştu.

    Islah çalışmalarının yetersiz olduğu iddialarının da asılsız olduğunu dile getiren Eker, suni tohumculuğu 2011 yılında 3.2 milyona çıkardıklarını ve yüzde 420'lik bir artış kaydettiklerini söyledi.

    Eker, büyükbaşta kültür ırkına dönüştürme oranının 1.8 milyondan 4.8 milyona çıktığını ve 3 milyon yeni kültür ırkı sığırın Türkiye'deki hayvan popülasyonuna ilave edilmiş olduğunu belirterek, iktidara geldiklerinde bütün Türkiye'de içinde 50'den fazla büyük baş hayvan bulunan işletmenin 4 bin 300 olduğunu, 2012 yılında bu rakamın 27 bin 865 çıktığını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow