hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon: "Başbakan'a suikast planladılar"

    Ergenekon: Başbakana suikast planladılar
    expand

    Eregenekon davasının gizli tanığı Selçuk 2004-2005 yılları arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arabasına C-4 tipi patlayıcı yerleştirilerek suikast planlandığını iddia etti.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen "gizli tanık Selçuk", savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik, bir otomobile C4 tipi patlayıcı yerleştirilerek suikast planlandığı iddiasını tekrarladı.

    Başbakan'a suikastın, "Savaş" isimli bir yarbay tarafından planlandığını söyleyen gizli tanık Selçuk, Başbakan'ın Kısıklı'daki evine yakın bir oto yıkama istasyonunda çalışan "Recep" adlı şahsın ikna edildiğini ancak şahsın daha sonra vazgeçtiğini  söyledi.

    Gizli tanık, kendisinin irtibatlı olduğu Savaş adlı yarbayın bu suikast planlanması olayını "Veli Küçük'ün talimatıyla yapıldığını" söylediğini iddia etti.

    1991-1999 yılları arasında, jandarma istihbaratta haber elemanı olarak görev yaptığını söyleyen gizli tanık Selçuk, Levent Ersöz ve Veli Küçük'ün de Rus istihbaratı, KGB ve gizli servisleriyle görüştüklerini ileri sürdü.

    Arif Doğan, Veli Küçük, Levent Ersöz ve Muzaffer Tekin ile tanıştığını söyleyen gizli tanık ifadesinde, "Uyuşturucuyu yurtdışına bazı kişilerle gönderiyorlar. Vatanseverlik yaptıklarını söylüyorlar. Ne kadar vatanseverler" dedi.

    Gizli tanık Selçuk, Küçük ve Tekin'in emekli olduktan sonra gizli görevler aldıklarını ve faili meçhul cinayetlerde aktif rol oynadıklarını ileri sürdü.

    Levent Ersöz'ün JİTEM içinde özel bir ekip kurduğunu söyleyen gizli tanık, Kaşif Kozinoğlu'nun da bu ekibin MİT ayağını oluşturduğunu savundu.

    "Cumhurbaşkanını bile zehirletebiliriz"

    Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile Ankara'da 6-7 kişinin bulunduğu bir ortamda görüştüklerini ifade eden gizli tanık, Ersöz'ün, "Biz çok güçlüyüz. Gerektiğinde bir cumhurbaşkanını bile karısına zehirletebiliriz" dediğini öne sürdü.

    Savcı Pekgüzel'in "Sizin 'Cumhurbaşkanını öldürdüler' diye bir iddianız oldu. Nerede söylediler" sorusu üzerine tanık, 2005'te Ersöz'ün Ankara Ümitköy'deki albayların oturduğu Atabilge Sitesi'ndeki yerine gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:

    "Biz Savaş yarbay, İrfan yüzbaşı ile gittik. Onun yanında kendi elemanlarından birkaç kişi vardı. Ersöz, 'Devlet her zaman 18 yaşındadır. Bizlere karşı yapılan her şeyin karşılığını bulacağını' söyledi. Cumhurbaşkanlığı yapmış kişinin eşine bile" diye konuştu.

    Duruşmada bazı sorulara, "Sanıkların çoğu benim kim olduğumu bilir. Ama ben ailem deşifre olacağından endişeleniyorum" diye yanıt veremediğini belirten gizli tanık, davanın tutuksuz sanıklarından emekli Albay Arif Doğan'ı da tanığını, Doğan'a ziyarette bulunduğunu, JİTEM ile ilgili bazı konuşmalarından rahatsız olduğu için bir daha da Doğan'ın yanına gitmediğini anlattı.

    Gizli tanık, verdiği bazı bilgiler ve yerini söylemesi üzerine Arif Doğan'ın dava kapsamında gözaltına alındığını kaydetti.

    Kendisine üzerinde ismi, fotoğrafı ve mühür olan JİTEM kimliği ile silah verildiğini ifade eden gizli tanık, Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan ve Bingöl bölgesinde jandarma istihbarat elemanlarıyla bilgi alışverişine girdiğini, bu şekilde jandarma istihbarata katıldığını söyledi.

    Gizli tanık, Ankara'da ve İstanbul'da JİTEM'e ait ofisler bulunduğunu, buralarda istihbarat alışverişinde bulunulduğunu da iddia etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow