hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haliç'in can suyu

    Haliçin can suyu
    expand

    Haliç suyunun yenilenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artması için geliştirilen projenin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç'te yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan, Kağıthane'de düzenlenen İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verilmesi törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, açılışı yapılan "İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e Denizsuyu Aktarma Projesi"nin, Türkiye'ye ve İstanbul'a hayırlı olmasını diledi.

    Projenin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü 1995'te, o dönem dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden biri olarak kabul edilen "Haliç Çevre Koruma Projesi"nin önemli etaplarından biri olduğuna değinen Erdoğan, Haliç Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul için çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi.

    Erdoğan, 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek, şehrin sorumluluğunu üstlendiğinde, Haliç'i "adeta bir bataklık" olarak teslim aldıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Şahsım Kasımpaşa'da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa'dan Fener'e, Kasımpaşa'dan Balat'a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Adacıklar... Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Sandallarla Haliç'teki vapurlarla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -"Yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz"-

    Başbakan Erdoğan, bugün açılışı yapılan proje ile Karadeniz'den gelip İstanbul Boğazı'ndan Marmara'ya giden deniz suyunun Haliç'le buluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    "Sarıyer'deki Çayırbaşı sahilinden aldığımız deniz suyunu, 4 bin 990 metre uzunluğunda bir tünelle Ayazağa'ya getiriyor, oradan Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç'e bırakıyoruz. Bu sistemle, bilhassa yağışın olmadığı dönemlerde Haliç'e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtacağız. Bu su akıtılmazsa aynı duruma düşeriz. Bu su akıtılınca Haliç, akvaryum niteliğini koruyacaktır, böyle bir nitelik kazanacak. Sürekli bir sirkülasyon olacak ve yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz. Biz, Haliç'i deniz suyu ile buluşturarak, buradaki suyun yenilenmesini, havalanmasını, canlı kalmasını sağlıyoruz."

    Başbakanlık Devlet Arşivi tesislerinin bir kaç ay içinde açılışının yapılacağını bildiren Erdoğan, "Ciddi zenginliğe ihtiyacımız var. Arşivlerin güvence altına alınması, tamamıyla elektronik sistemle takviye edilmesi için burası yapıldı. Çok çok modern, gerçekten Türkiye'nin ciddi bir tarihi açığını inşallah burayla kapatıyoruz. Açılışını da bir iki ay içerisinde yapacağız. Çünkü burası adeta ülkenin yönetimiydi. Şimdi de işte o yönetimin aklını burada sağlama alacağız. Arşivde dosyalarda neler var bunları göreceğiz" diye konuştu.

    Erdoğan, Türkiye'de Haliç'le ilgili projenin bir başka örneği bulunmadığını kaydederek, dünyada da sadece su yönlendirmesi şeklinde bazı çalışmalar bulunduğunu söyledi.

    Başbakan Erdoğan, "Sarıyer'den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e su getirmemizi sağlayan projenin maliyeti 44 milyon lira. Proje paketinin şu ana kadar maliyeti 758 milyon doları buluyor. Sene 1995, sene 2012... İstanbul'un bu en güzel bölgesini kurtarmakla, şehre kattığımız değerin karşılığını hesaplayabilmenin ise mümkün olmadığına inanıyorum" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haliç'in can suyu projesi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3 buçuk yıllık çalışmasıyla İstanbul Boğazı'ndan 2 bin 200 milimetre çapındaki dev borularla günde 260 bin metreküp su Haliç'e taşınacak.

    Deniz suyu Sarıyer Çayırbaşı'ndan alınarak, 5 kilometrelik tünelle Ayazağa ve Kağıthane Deresi'ne aktarıldı. 9 kilometrelik dere yolculuğundan sonra Haliç'e ulaştı.

    Çalışmalar sonrasında birçok balık türünün yeniden yaşamaya başladığı Haliç'teki proje, Dünya Büyükşehir Belediyeler Birliği'nin verdiği Metropolis ödüllerinde birinci oldu. Projenin toplam maliyeti 44 milyon lira. Haliç'i temizlemek içinse bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow