hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Halk meydanlara çıktı, Erdoğan stada kaçtı"

    Halk meydanlara çıktı, Erdoğan stada kaçtı
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü 29 Ekim yürüyüşü konusunda Başbakan Erdoğan'a sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Bayramlar demirperde ülkeleri gibi kutlanıyor diyordu. Halk kutlamak için meydanlara çıktı, beyefendi stada kaçtı" dedi.

    Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Kılıçdaroğlu, dün Ankara Ulus Meydanı'nda yaşanan olaylara ilişkin, "İstedikleri kadar gelsinler, coplarıyla gelsinler, panzerleriyle gelsinler, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler, askerleriyle gelsinler. Zalimin zulmüne ortak olmayacağız. Zalimin yanında durmayacağız. 'CHP' demek, mazlumun yanında duran parti demektir" dedi.

    Konuşmasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün Ulus Meydanı'ndaki kutlamalara da değinen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Bayramı'nın en güzel bayramlardan, en önemli ortak paydalardan biri olduğunu söyledi.

    Ankara Valiliği'nin meydandaki kutlamaya yasak getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yasak getirirseniz elime bir Türk Bayrağı alacağım, yasağın olduğu meydana gideceğim dedim ve oraya gittim" dedi.

    Erdoğan'ın meydandakilere ilişkin eleştirilerine de değinen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

    "Efendim, orada olanlar illegal örgütlerdenmiş, kafaya bakın. Kafa yapısına bakın. 80 yaşında kadın. 8, 9 yaşında çocuklar. Gençler, kadınlar,yaşlılar, engelliler ellerinde Türk Bayrakları. Başka bir şey yok. Bayramlarınıkutluyorlar. En güzel bayramlarını kutluyorlar. Cumhuriyet Bayramlarını kutluyorlar. Kafaya bakın, bunlar illegal örgüt mensuplarıymış. Kendisine göreher şey legal, bağımsızlık, özgürlük isteyenler, cumhuriyet, demokrasi isteyenler illegal. Kafaya bakın siz. Bu kafa bu ülkeyi yönetiyor. Alternatif kutlama olmazmış. Bu kutlamanın alternatifi yok zaten. Sen hala öğrenemedin mi? Öyle bir hale geldi ki başbakan vatandaşın arasına çıkamaz, vatandaşa 'merhaba' diyemez, elini sıkamaz, kahvede oturup çay içemez. Çünkü buvatandaş, bu başbakanı artık istemiyor. Yeter artık."

    "Senin giremediğin yere ben gidiyorum"

    Başbakan Erdoğan'ın kendisine, "1. Meclis'in bahçesine cebren ve hile ile girdiği" eleştirisini getirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Meclis'in bahçesine gitmek ne zaman cebir ve şiddeti gerektirir. Senin giremediğin yere ben gidiyorum" diye konuştu.

    Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

    "(Barikatların açılmasına karşıydım. Polis görev yapmamıştır) diyor.Onun anladığı ne biliyor musunuz? polis görev yapacak yüzlerce yaralanacak,onlarca insan hayatını kaybedecek. Böylece terörden beslenen başbakan sözde görevini yerine getirmiş olacak. İnsanın hayatını hiçe sayan bir başbakan olurmu? İstedikleri kadar gelsinler, coplarıyla gelsinler, panzerleriyle gelsinler,tanklarıyla, toplarıyla gelsinler, askerleriyle gelsinler. Zalimin zulmüne ortakolmayacağız. Zalimin yanında durmayacağız. CHP demek mazlumun yanında duran parti demektir."

    Ulus Meydanı'nda çok sayıda insanın toplandığını ve tek ortakpaydalarının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak olduğunu belirten Kılıçdaroğlu,"Taşkınlık yapmadılar, kimsenin üzerinde baskı kurmadılar, cam kırmadılar, çerçeve indirmedin sadece polislere 'yolumuzu açın biz bayram kutlamak' istiyoruz dediler. Bayram kutlamak ne zamandan beri yasak" diye konuştu.

    Kutlamanın yapıldığı yerin Birinci Meclis'in önü, Cumhuriyetin ilan edildiği yer olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, iktidarın o mekanın anlamını kavrayamadığını söyledi.

    Ulus Meydanı'nda çok sayıda çocuk, genç, yaşlı ve kadın olduğuna ifade ederek, "Sağduyu vardı, bütün baskıya rağmen bir şey yapmadılar. Engellediler, halkın buluşmasını engellediler, barikatları aşamayacağımızı düşündüler. Sen hala CHP'yi anlayamamışsın. Bu CHP yedi düvele savaş açmış partidir" dedi.

    "Erdoğan stada kaçtı"

    Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir milli bayramın yasaklandığını, bunu unutmayacaklarını, bunun demokrasinin kara lekesi olduğunu da söyledi.

    Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında herkesin eline bir Türk bayrağı alarak cumhuriyetine sahip çıktığını, ancak buna yasak getirildiğini belirterek, "Hangi akıl ve mantıkla yasak getiriyorsun? Yeni bir unvan bulmamız lazım, 'Tayyip Esad Erdoğan'. Hala,
    'polis görevini yapmadı' diyor. İnsanlar ölmedi ya... Bir kaç kişinin ölmesi lazım ki polis görevini yapsın. O polis, halkın polisidir. Senin polisin, özel koruman değil. Güneş gözlüğünü bile polise taşıtıyor. O polis Türkiye Cumhuriyeti'nin polisidir, senin babanın polisi değildir" dedi.

    İleri demokrasinin geldiği noktanın "ileri polis devleti" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, iktidarın halk üzerinde baskı kurduğunu ifade etti.

    Hükümet sözcülerinin, "Bayramlar statlarda, demir perde ülkelerindeki gibi kutlanıyor. Halktan kopuk kutlanıyor" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, "İyi, halk da bayramını meydanlarda kutlamaya başladı, Recep Tayyip Erdoğan stada kaçtı" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow