hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yaşam durdu"

    Yaşam durdu
    expand

    BDP'nin, cezaevlerinde açlık grevi yapanlara destek amacıyla "yaşamı durdurma" çağrısı Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van'da karşılık buldu. Diyarbakır'da hayat neredeyse tamamen durdu. Van'da işyerlerinin büyük bölümü, Hakkari ve ilçelerinde ise işyerlerinin tamamı kepenklerini açmadı. Çocuklar da okullara gönderilmedi.

    Cezaevlerinde PKK ve KCK'lı tutukluların 12 Eylül'de başlattığı açlık grevlerine destek amacıyla BDP'nın "yaşamı durdurun" çağrısı nedeniyle Van'da, ana caddelerdeki işyerlerinin dışında, ara sokaklardaki işyerlerinin tamamı kapalı. Kent merkezindeki okullarda boykot olmazken, kenar semtlerdeki okullarda ise ailelerin çocuklarını kısmen göndermediği görüldü.

    Van'da yürüyüş yapılacak

    Van'da, BDP'ye ait çadır önünde toplanacak olan kalabalık, buradan Akköprü Mahallesi'ne kadar yürüyecek. Eylemciler buradan da minibüslere binerek Erciş yolu üzerinde bulunan F Tipi Kapalı Cezaevi önüne giderek, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak.

    Hakkari'de hayat durdu

    Hakkari kent merkezi ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde ise hayat durdu. İşyerlerinin tamamı açılmazken, öğrenciler ise okullara gönderilmedi. Ailelerin büyük bölümü BDP'nin çağrısına uyarken, ailelerin bir bölümünün ise güvenlik endişesiyle çocuklarını okullarına göndermediği bildirildi. Özel otomobiller ile yolcu minibüsler de trafiğe çıkmadı.

    Hakkari'nin merkez Bulvar Caddesi'nde bulunan Belediye binası önünde toplanacak grup, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak. İlçelerde de basın açıklamaları yapılıp oturma eylemleri yapılacak. Polis ise kent merkezleri ve ilçelerde çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Öte yandan, BDP'lilerin 49'uncu gününe giren açlık grevlerine destek için Adana'da yapmayı planladığı yürüyüşe izin verilmedi. Van'ın Özalp ilçesinde ise BDP'liler AK Parti ilçe binasına siyah çelenk bıraktı.

    Adana'da, açlık grevi yapan PKK-KCK tutuklu ve hükümlülerine destek için yürüyüş yapmak isteyen BDP'lilere polis izin vermedi. Seyhan ilçesinde Tutuklu Aileleri Derneği önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kişi 15 kilometrelik yürüyüş yapmak istedi, ancak polis engeliyle karşılaştı.

    BDP'li yöneticiler ve polis yetkililerinin anlaşması sonucu grup, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

    Van'da da BDP eylemi vardı. Partililer, Özalp ilçesinde yürüyüş düzenleyerek AK Parti ilçe binası önüne siyah çelenk bıraktı.

    Yaklaşık 50 kişilik grup, basın açıklaması yaparak, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. BDP'liler açlık grevlerine dikkat çekmek için bugün yurt genelinde çeşitli protesto yürüyüşleri düzenlemeyi planlıyor.

    Diyarbakır'da yaşam durdu

    "Yaşamı durdurun" çağrısı üzerine Diyarbakır da güne gergin başladı. Kepenklerin kapalı olduğu kentte, belediye otobüsleri, şehir içi taşımacılık yapan minibüsler çalışmadı, başta Bağlar ilçesi olmak üzere öğrencilerin büyük bölümü okullara gitmedi. Okul servisleri de çalışmadı. Kepenk kapatma eylemi yapılan kentte, eczane ve fırınların dışında işyerleri kapalı. Bu nedenle bazı vatandaşların zorluk çektiği görüldü.

    Cezaevi önünde gerginlik

    Öte yandan BDP'nin bugün Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapacağını duyurduğu grup toplantısı nedeniyle, güvenlik güçleri cezaevinde geniş güvenlik önlemleri alarak, bölgeyi bariyerle kapattı. Diyarbakır Valiliği de cezaevi önünde toplantı yapılmasını yasakladı. Öğle saatlerinde cezaevi önünde toplanan bir gruba polis dağılmaları yönünde sözlü uyarı yaptı; dağılmamaları üzerine de tazyikli su ile müdahale etti. Grup sokak aralarına dağılırken, cezaevi önünde gerginlik yer yer devam etti.

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişinin cezaevi önüne geçişine izin verilmedi. Cezaevi önündeki cadde bariyerlerle kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri alındı. Demirtaş'ın yaptığı görüşmelere rağmen izin verilmeyince, Dicleliler Yasevi önünde basın açıklaması yapıldı.

    Bu arada cezaevi yakınında bulunan Emek Caddesi üzerinde toplanan bir gruba polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sırasında yoldan geçen vatandaşlar da gazdan etkilendi. Cezaevi çevresinde olaylar sürerken, havadan bir polis helikopteri uçuş yaparak olayları takip etti.

    Sıkı güvenlik önlemleri

    Diyarbakır'da güvenlik güçleri sıkı güvenlik önlemleri aldı. Kentin önemli yerlerine zırhlı araçlar konuşlandırıldı, bazı bölgelerde de keskin nişancıların olduğu görüldü.

    Ayrıca kentte yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Halk Koşusu'nun yeri de Valilik tarafından değiştirildi. 3 kilometrelik koşu,  Seyrantepe Kavşağı'ndan Seyrantepe Spor Komleksi'ne alındı.

    Baro Başkanı: "Cezaevlerinden her an ölüm haberi gelebilir"

    Bu arada Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ile 30 avukat cezaevi önüne cübbeleriyle gelerek basın açıklaması yaptı. Avukatlar, "Müvekkilerimizin ölümüne sessiz kalmayacağız" yazılı pankart açtı. Baro Başkanı Aktar, açlık grevinin 49'uncu gününe girdiğini ve bunun ölüm sınırı olduğunu ifade ederek, "Cezaevlerinden her an bir ölüm ya da toplu ölüm haberi gelebilir. Talepleri meşru ve haklı taleplerdir. Bu taleplerin bir yasal düzenlemeyi daha gerektirmeyen tamamen haksız uygulamadan kaynaklanan sorunlardır. Hükümet son yıllarda restleşerek sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Kürt meselesi askeri ve siyasi operasyonlarla asla çözülemez. Ret ve inkarla da çözülemez" diye konuştu.

    Aktar, açlık grevinde bulunan mahpuslardan da eylemlerini ölüme vardırmamalarını talep etti.

    Adana'da da bazı işyerleri açılmadı

    Adana'da da Seyhan ilçesinin Dağlıoğlu, Gülbahçe, Hürriyet, Barbaros ve Ova mahallelerinde ana cadde üzerinde işyeri bulunan bazı esnaflar, kepenk indirirken, yüzleri maskeli, çocuk ve gençlerden oluşan küçük gruplar, korsan gösteri yaptı. Hürriyet Mahallesi'ndeki Güney Kuşak Bulvarı'na çıkan grup, slogan atarak yolu trafiğe kapattı. Bölücü terör örgütü yandaşlarının gösteri yapma ihtimaline karşı hazır bekleyen polisler de gruba müdahale etti.

    Şırnak'ta polis müdahale etti

    Şırnak'ta ise BDP'li belediye bugün çöpleri toplamadı. Kentte esnaf kepenk kapatırken, sadece eczane ve fırınların açık olduğu görüldü. Polis, özellikle BDP binası önünde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Polisin şüpheli gördüğü kişilerin kimliklerini kontrol etti. Şırnak'ta okullara giden öğrenci sayısının yarı yarıya azaldığı gözlendi.

    "Yaşamı durdurun" çağrısı çerçevesinde Şırnak'ta yapılmak istenen yürüyüşe polis müdahale etti. BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar ile parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi, Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. "Talepleriniz taleplerimizdir, zafere kadar direniş", "Yaşamı uğrunda ölecek kadar çok seven yoldaşları selamlıyoruz" yazılı pankartları ile yürüyüşe geçen BDP'liler, polisin dağılmaları yönündeki uyarı anonslarına rağmen dağılmadı. Polis göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

    Beytüşşebap ilçesinde de sabah saatlerinden itibaren esnaf kepenk açmadı. Kimsenin evden çıkmadığı ilçedeki sokaklar boşaldı.

    Cizre ve Silopi hayalet kente döndü

    Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde esnaf bugün kepenklerini açmadı. Cizre'de kepenk açmayan bazı esnafın işyerinin önlerinde beklediği görüldü. İlçede geniş güvenlik önlemleri alınırken, stratejik noktalara zırhlı araçlarla güvenlik güçleri konuşlandırıldı.

    Silopi'de de esnaf kepenk açmazken, cadde ve sokakların boş olduğu görüldü. Silopi'de de güvenlik güçleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Batman'da sokaklar boş kaldı

    Batman'da işyerlerinin büyük bölümü bugün açılmadı. Esnafın kepenk kapattığı kentte, BDP'li belediye de çöpleri toplamadı. halk otobüsleri, minibüslerin büyük bölümünün çalıştığı kentte, AVM'ler ve fırınların açık olduğu görüldü. Halkın büyük bölümü evlerine çekildi. Açlık grevlerinde bulunanlara destek için 12 sivil toplum örgütü temsilcisinin Yılmaz Güney Sinaması önünde dönüşümlü sürdürdüğü açlık grevi bugün de devam etti. Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan minibüsler kontak kapatarak bugün çalışmadı.

    Nusaybin'de öğrenciler okula gitmedi

    Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağ, Derik ilçelerinde de kenepkler açılmadı. Nusaybin'de öğrencilerin büyük bölümü okula gönderilmedi. Nusaybin'in bazı mahallelerinde göstericiler sokaklara barikatlar kurarken, güvenlik güçleri zaman zaman müdahalede bulundu.

    Şanlıurfalılar çağrıya uymadı

    Diğer illerin aksine Şanlıurfa'da, hayat normal halinde seyretti. BDP'nin çağrısına uyan bir grup partili ise sadece basın açıklamasını yapmakla yetindi.

    İşyerlerinin tamamı açık olan ve çocukların okula gittiği kentte polis, her ihtimale karşı güvenlik önlemlerini arttırdı. Anadilde eğitim ve savunma hakkı ile Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için BDP il binasında basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 50 kişinin bulunduğu parti binasında yapılan basın açıklamasında BDP İl Başkanı Mehmet Çiçek, "Cezaevlerinde gelişecek bütün ölümlerde ve ölüm orucu eyleminin sonuçlarında bunlara seyirci kalan AKP hükümeti sorumludur" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow