hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darbe Komisyonu Turhan Tayan'ı dinledi

    Darbe Komisyonu Turhan Tayanı dinledi
    expand

    Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu 28 Şubat döneminin Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan'ı dinledi. Tayan da Baykal gibi komisyonun Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'ne aykırı olduğunu savundu ama "Bunu bilerek geldim. Yasaları öne sürerek kaçınmayı uygun bulmadım" dedi.

    Tayan, 28 Şubat sürecinde demokrasi dışı bir uygulama olduğuna dair  bir değerlendirme duymadığını, Erbakan'ın istifasını sunmadan önce Bakanlar Kurulu'na bu yönde bilgi vermediğini vurguladı.

    Tayan, Türkiye'nin o dönemde siyasi bir stres yaşadığını savundu.

    MGK bildirisinin de diğerlerinde olduğu gibi devlet terbiyesi içinde hazırlandığını belirten Tayan, "Sanki bir ihtilal beyannamesi sunulmuş da sonradan düzeltilmiş diye bir şey söylemek doğru değil.Öyle olsa bunu ben imzalamam. Bunu söylemek, o günkü komuta kademesine de haksızlık olur" dedi.

    "Komutanların ihracını istedik ama Turhan Tayan imzalamadı" iddiasının ise doğru olmadığını söyleyen Tayan, Batı Çalışma Grubu için de "Bakanlığım döneminde hiçbir toplantıda bu ifade yer almadı" dedi.

    Komisyon Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı'nı da dinledi

    Darbe Komisyonu ayrıca, Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Ramiz Ongun'u dinledi.

    12 Eylül öncesinde yoğun provokasyonlar, kışkırtmalar yapıldığını kaydeden Ongun, "12 Mart yapıldı. Başbakan'ın yakını bir genel müdür, yeni siyaseti tanzim etmek üzere görevlendirildi. Sonra 12 Eylül oldu, bu defa da bu Başbakan'ın yakını bir genel müdür, yeni siyaseti tanzim etti. Sonra Rahmetli Erbakan Hoca'nın başına da aynı şey geldi. Darbeler oluyor, asker sonra çekiliyor ama sivil siyaset, darbenin izlerini silmiyor, halkı siyasete dahil etmiyor" diye konuştu.

    "Türk ordusunda bir darbe geleneği bulunduğunu", ancak sivil siyasetçilerin de askerler kadar "darbeci" olduğunu savunan Ongun, "Türkiye darbeleri önlemek istiyorsa, halk siyasete ortak olmalıdır" görüşünü ifade etti.

    Ongun, AK Parti'nin İstanbul, Ankara, İzmir'de yapılan il kongrelerine binlerce kişinin katıldığına işaret ederek "İstanbul il kongresine 100 bin kişi katılıyor, 600 kişi oy kullanıyor. Benim içinde bulunduğum siyasi hareketin tüm üyeleri, 3 kez yenilendi. Cevap hep 'görülen lüzum üzerine' oldu. Bir tek kişi kaldı. Bunun adı, 'canım istedi sildim.' Artık darbe konuşmaktan usandım. Bu ülkenin 20 yıldır başka konuşacak bir konusu yok mu?" diye konuştu.

    Her darbeden sonra halkın siyasetten tecrit edildiğini kaydeden Ongun, özellikle 12 Eylül'den sonra bunun daha belirgin şekilde yapıldığını anlattı.

    "Halk sistemin içinde değil, darbe hala devam ediyor" diyen Ongun, halkı sisteme dahil etmemenin, halkla alay etmek anlamına geldiğini söyledi. Ongun, halkın siyasete dahil edildiği yerlerde suiistimallerin de önlendiğini savundu.

    Ongun, Ziraatçılar Birliği'ne o dönemde yapılan ve aydınlatılamayan bir baskınla ilgili iki kişinin adını verebileceğini, Komisyon'un kendilerini çağırıp dinleyebileceğini söyledi.

    Ongun, o dönemde Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) bünyesindeki derneklerde yöneticilik yapan arkadaşları bulunduğunu ifade ederek, "Apo meydana çıkmadan önce hepsi öldürüldü. Bunlar Apo'ya karşıydı. Ama bunların yerine gelen kişiler, Apo'yu kabul etti. Bu normal olabilir mi?" dedi.

    "Bu kongreye karışmıyorum, seyirciyim"

    Ongun, alt komisyondan çıkışta gazetecilerin 4 Kasım'da yapılacak MHP kongresi ile ilgili soruyu yanıtlarken, "Ben bu desteklemekten dolayı çok büyük tecrübe kazandım. Siyasette onu destekle, bunu destekle, çok zararlı bir işmiş. Ülkücülükte iyi bir şeydi. Ben de o amaçla yaptım ama siyasette tehlikeli oluyor. Ben destek mestek o işlere bakmıyorum. Türkiye demokratikleşecekse, darbeleri önlemenin yolu, halkı siyasetin işine katmaktır. 32 sene geçmiş, hala vatandaş siyasetin içinde değil, seyirci... 100 bin kişi katılıyor ama 600 kişi oy kullanıyor. Ayıp bir şey. İsterse AKP tek başına yapabilir. Yapamıyorsa; MHP yedek, yardımcı, hazır bir parti var. İkisi beraber değiştirebilir. Halkı
    siyasete ortak edebilirler. Bu vatanseverlik, demokrasi kriteridir. Geriye ne kaldı ki...Doğrusu bu kongreye karışmıyorum. Seyirciyim. Hayırlısı olsun" karşılığını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow