hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Komisyon Sözcüsü açıkladı, Komisyon Başkanı yalanladı

    Komisyon Sözcüsü açıkladı, Komisyon Başkanı yalanladı
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da komisyona davet etmeyi düşündüklerini söyledi. Ancak bu açıklamaya Komisyon Başkanı Nimet Baş'tan düzeltme geldi, "Gündemimizde değil, böyle bir kararımız da yok" dedi. Baş, komisyonu terk eden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da bir yazı gönderdi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, komisyonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davet edilmesine ilişkin düşüncenin gündeme geldiğini
    belirterek, "Kendisine ulaştırılmış bir davet şu an söz konusu değil, ancak Sayın Başbakanımızı komisyonumuza davet etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı ile alakalı böyle bir davet düşünmüyoruz" dedi.

    Ancak birkaç saat sonra Şahin'in bu açıklamasıyla ilgili Komisyon Başkanı Nimet Baş'tan düzeltme geldi. Baş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın komisyona davet edilmesinin gündemlerinde olmadığını, bu konuda alınmış bir karar da bulunmadığını açıkladı.

    Baş, komisyonun bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın komisyona davet edilmesi yönünde oluşturulmuş bir kararın söz konusu olmadığını ifade etti. Geçmişten beri, ilgili kişiyle mutabakat sağlanınca bunu duyurma yoluna gittiklerini belirten Baş, "Biz burada Meclis'in vakarına ama aynı zamanda nezaketine uygun davranmaya çalışıyoruz. 'Onu çağırıyorlar, bunu çağırıyorlar' gibi haberler uygun değil ve bu herkes için geçerli" diye konuştu.

    Baş, "Şu anda hiç konuşmadığımız, değerlendirmesini yapmadığımız, karar altına almadığımız bir hususun haber olarak geçmesi, bizi rahatsız etti. Şu anda sayın Başbakan'ı davet etmek gibi bir şey gündemimizde yok. Aramızda böyle bir değerlendirmemiz olmadı" dedi.

    Komisyon Sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Başbakan Erdoğan'ın davet edilmesiyle ilgili sözlerinin yanlış aktarıldığını iddia etti. Şahin, "(28 Şubat dinlemeleri bittikten sonra davet edeceğimiz konuklarımızın mutabakatı sağlanırsa dinleme düşünülebilir) dedim. Davet edebiliriz ile davet ederiz arasında çok fark var" diye konuştu.

    İdris Şahin, Deniz Baykal'ın Komisyonu terk etmesini konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, şunları söyledi:

    "Gelen konuklarımıza nezaket ölçüleri içinde davranıyoruz. Hiçbir şekilde sorgulama faaliyeti ifa etmiyoruz. Konuklarımızın, sorularımıza cevap
    vermeme gibi hakları da var. İki gün önce Sayın Deniz Baykal'ın komisyonumuzun yetkisizliğine dair beyanlarını esefle kınıyoruz. Kendisine usulüne uygun ve nezaket çerçevesinde davet gerçekleştirilmiştir. Ancak Sayın Baykal, kendisini halen CHP'nin Genel Başkanı gibi addetmekte ve kendisine uygulamayı, bir genel başkana yaptığımız titizlikle yapmamazı beklemektedir. Oysa komisyonun çalışmasında irade ortaya koyan CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve onu grup başkanvekilleridir. Yetkimiz konusunda sıkıntı varsa, bunun bize ulaştırılması gerekirdi. Böyle bir davete icabet etmek gibi yükümlülüğü bulunmayan Sayın Baykal'ın oradaki tavrını bütün kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Komisyon Başkanı ve Başkanlık Divanı, kendisine nezaket gösterip ayağı kalkmış ancak buna rağmen Sayın Baykal, tokalaşma nezaketinde bile bulunmamıştır. Sayın Baykal'ın tavrı, siyasi şova dönük bir mesajdır."

    Nimet Baş, Deniz Baykal'a yazı gönderdi

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş da sunum yaptıktan sonra komisyon salonunu terk eden CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a yazı gönderdi. Baş, yazıda, Baykal'ın, "komisyon toplantısına davet edilmesinin gayri hukuki olduğunu" söylediğini, ancak buna rağmen davete icabet ederek fiilen toplantıya katıldığını anımsattı. Baykal'ın, sunumu bitirdikten sonra, kısa bir açıklamaya dahi tahammül etmeden toplantı salonunu terk etiğini belirten Baş, "Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı, Bakanlık, milletvekilliği gibi önemli makam ve görevlerde bulunmuş olan veya halen bu görevde bulunanlar dahi komisyonun bilgilerine başvurmasını kabil ettikleri gibi bugüne kadar hiçbiri komisyonun kendilerini dinleme yetkisizliğini ileri sürmemiştir" dedi.

    Baş, Baykal'ın, "komisyonun, yargı organlarında yürütülmekte olan bazı davalara kamuoyu desteği sağlamaya çalıştığı" yönündeki imasını haksız ve mesnetsiz iddia olarak değerlendirdi. Komisyonun tarihe ışık tuttuğunu söyleyen Baş, "Salonu terk ederek bizden değil, tarihin ışığından kaçtınız" dedi.

    "Başbakan yardımcılığı teklif edildi mi?"

    Baş, yazısında, Baykal'a yönelik, daha önce Komisyona bilgi veren Hasan Celal Güzel'in iddialara dayanan  şu soruları da yöneltti: "28 Şubat sürecinde size Başbakan yardımcılığı teklif edildi mi? Edildiyse nerede, kimler tarafından, nasıl yapıldı bu teklif? Dönemin 'kudretli paşaları' ile kamuoyundan gizli görüşmeleriniz oldu mu? Mesela Antalya'da görüşmeler yaptınız mı? 27 Nisan muhtıra sürecinde TBMM kürsüsünden şu cümleyi sarf ettiniz: 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına Silahlı Kuvvetler kayıtsız kalmayacaktır' demiştiniz. Nereden biliyordunuz? Cümle bir talimat ürünü müydü? Yoksa siz mi kurdunuz o cümleyi? Ya da darbelere arka çıkmanın siyasi maliyeti konusunda, 28 Şubat sonrası baraj altında kalan CHP'yi, tecrübeniz üzerinden demokrasimizin dününü, bugününü ve yarınlarını konuşsaydık. Bu soruları sormak ve cevaplarını almak mümkün olmadı. Sağlık olsun..."

    Deniz Baykal: "Çevik Bir'le görüşmedim"

    Deniz Baykal da daha sonra bu iddialarla ilgili bir yazılı açıklama yaparak, yanıt verdi. Hasan Celal Güzel’in verdiği ifadede dile getirdiği "Deniz Baykal’ın Çevik Bir’le zaman zaman görüştüğü bu görüşmelerin Antalya’da da yapıldığı" iddiasına yanıt verilen açıklamada "Bu iddianın gerçeklerle hiçbir ilişkisi yoktur. Ne Antalya'da ne de Türkiye'nin yada dünyanın herhangi bir yerinde Deniz Baykal, Sayın Çevik Bir ile hiçbir özel görüşme yapmamıştır, bir araya gelmemiştir" denildi.

    Baykal'ın TBMM sekreteryasından yapılan yazılı açıklama şöyle:

    "CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal,  TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonun da Hasan Celal Güzel'in Deniz Baykal'ın Çevik Bir'le zaman zaman görüştüğü bu görüşmelerin Antalya'da da yapıldığı iddia edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Darbeleri Araştırma Komisyonun da Sayın Hasan Celal Güzel'in ifade verirken 'İstihbaratlarım arasında Baykal'ın sık sık Çevik Bir ile görüştüğü de var. Antalya'da nasıl görüştüklerini biliyorum' dediği bu günkü bazı gazetelerde haber olarak yer almıştır. Bu iddianın gerçeklerle hiçbir ilişkisi yoktur. Ne Antalya'da ne de Türkiye'nin yada dünyanın herhangi bir yerinde Deniz Baykal, Sayın Çevik Bir ile hiçbir özel görüşme yapmamıştır, bir araya gelmemiştir. Bu açıklamanın yapılması, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için gerekli olmuştur."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow