hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanlığı sayıyı açıkladı

    Adalet Bakanlığı sayıyı açıkladı
    expand

    Adalet Bakanlığı, bugün itibarıyla 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildirdi. Cezaevlerinde incelemede bulunan CHP'lilerin açıklamalarını da reddeden Bakanlık, tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığını açıkladı. Ancak İnsan Hakları Derneği bu eşiğin geçildiğini duyurdu.

    Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 31 Ekim'de CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Aytuğ Atıcı, Melda Onur, Nurettin Demir'in Ankara 1
    ve 2 No'lu F tipi, Ankara kadın kapalı, Bolu F tipi, Kocaeli 1 ve 2 No'lu F tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü ve tutukluları ziyaretleri sonrasında dün basın açıklaması yaptıkları belirtildi.

    Basın açıklamasında "eylemcilerin iaşe bedellerinin Adalet Bakanlığı'nca kesildiği, açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği, önemli sağlık sorunları yaşadıkları ve en fazla kilo kaybının 18, ortalama kilo kaybının ise 10 kilogram olduğu" iddialarına yer verildiği ifade edilen açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

    Bugün itibarıyla 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
    "Kocaeli 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde olan 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kilogram olduğu, Kocaeli 2 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde olan 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kilogram olduğu doktor kontrolleriyle tespit edilmiştir. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 19 kişinin katıldığı açlık grevinde hükümlü ve tutuklular ilk muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri için kilo kayıpları tespit edilememiştir."

    "Sağlık durumları kritik düzeyde değil"

    Açıklamada, bu ceza infaz kurumlarında açlık grevine katılan hükümlü ve tutukluların her gün düzenli olarak doktor tarafından kontrol edildiği ve sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığının belirlendiği vurgulandı. CHP milletvekillerince ziyaret edilen Ankara kadın kapalı, Ankara 2 No'lu
    F tipi, Kocaeli 1 ve 2 No'lu F tipi, Bolu F tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında açlık grevinde bulunan hükümlü ve tutukluların günlük
    iaşelerini almadığı ifade edilen açıklamada, bu kişilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminlerin verildiği kaydedildi.

    Açıklamada, Ankara 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü ve tutuklu bulunmadığına işaret edildi.

    "Aynı odalarda kalan diğer mahkumlar iaşelerini alıyor"

    Tutuklu ve hükümlülerin "açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği" iddiasının tamamen gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, açlık grevine katılanların bulunduğu odalarda kalan ve açlık grevine katılmayan diğer hükümlü ve tutukluların ise günlük iaşelerini aldığı ve kantin alışverişi yaptığı bildirildi.

    Açlık grevi eylemcilerinin iaşe bedellerinin Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nce kesildiğine ilişkin iddianın da tamamen gerçek dışı olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri Alt Komisyonu üyeleri dün kurum doktoru ve bir bağımsız doktorla birlikte Bolu F ve T tipi ceza infaz
    kurumlarında açlık grevinde bulunanları ziyaret etmiştir. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada 'açlık grevinde bulunanları diğer mahkumlardan ayırt edemedikleri, sağlık sorunlarının bulunmadığı, normalde 14 gün sonra görülen çöküntü ve zihin sekmeleri gibi belirtilere rastlanmadığı' ifade edilmiştir. Komisyonun bu değerlendirmesi de CHP milletvekillerinin raporunu doğrulamamaktadır."


    İnsan Hakları Derneği'den açıklama: "Kritik eşik geçildi"

    Adalet Bakanlığı ''Cezaevlerinde açlık grevinde olanların sağlık durumu kritik düzeyde değil'' dedi. Ama, İnsan Hakları Derneği'ne göre, bazı eylemciler için kritik eşik geçildi. Dernek, özellikle açlık grevindekilere B1 vitamini verilmesi gerektiğine ilişkin yeterli bilinç olmadığını savunuyor. İnsan Hakları Derneği, açlık grevi yapılan cezaevlerine ziyaret raporlarıyla ilgili bilgi verdi. Dernek Başkanı Öztürk Türkdoğan, açlık grevine katılanlarda ciddi kilo kayıpları olduğunu belirtti. Derneğin hazırladığı rapora göre, 54 cezaevinde 654 tutuklu ve hükümlü, süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde ve şu ana kadar 2 kişi ağır sağlık sorunları ile hastaneye kaldırıldığı için açlık grevini bırakmak zorunda kaldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow