hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adli Tıp zehirlendi iddiasını yalanladı

    Adli Tıp zehirlendi iddiasını yalanladı
    expand

    Ölümü şüpheli bulunarak mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemede, zehirlenme bulguları olduğu iddia edildi. Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce iddialar için "Haber nasıl çıktı fikrim yok, biz o maddeyi bulmadık" dedi.

    Bugün gazetesinden Güngör Ergün'ün haberine göre, 2 Ekim’de mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vücudunda, hayvanların itlaf edilmesinde de kullanılan "striknin kreatin" maddesi bulundu.

    Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında otopsi için mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği öne sürüldü. Tamamlanmak üzere olan otopsi işlemlerinde ilk belirlemelere göre Özal'ın bedeninde yüksek miktarda 'striknin kreatin" maddesinin belirlendiği iddia edildi. Toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları 'striknin kreatin' maddesinin etkili bir zehir olduğunu açıkladı. Zehirli maddenin kişiye temas etmesi halinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kişiyi boğduğunu belirtti. Ayrıca kalp krizine de yol açabileceğini vurguladı. Maddenin 15-20 dakika içinde etkisini gösterdiği belirtildi. 

    Adli Tıp'tan yalanlama
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Özal'ın zehirlenmesiyle ilgili iddialar için "Haber nasıl çıktı fikrim yok, biz o maddeyi bulmadık" dedi.

    Adli Tıp Kurumu Başkanı İnce, titizlikle ve bilimsel yöntemlerle çalıştıklarını ve rapor hazırlayıp önümüzdeki ay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndereceklerini söyledi. Raporu kendilerinin açıklamayacağını bu insiyatifin Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olacağını da sözlerine ekledi. 

    Ahmet Özal: "Henüz açıklama yok"

    Merhumun oğlu Ahmet Özal, CNN Türk'te canlı yayınlanan Haber Toplantısı'na telefonla bağlanarak Adli Tıp'tan açıklama gelmediğini söyledi. Haber Toplantısı'nda CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav'ın sorularını yanıtlayan Özal, "Adli Tıp'tan henüz açıklama yok, fakat bize gelen duyumlara göre zehirlenme olayı olduğunu sanıyoruz. Adli Tıp açıklamasından önce yorum yapmak çok zor. Bize herhangi bir açıklama gelmedi. Savcılığın kararına göre açılmıştı mezar. Adli Tıp'ın açıklamasını bekliyoruz" dedi.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili iddialara ilişkin "Bu konuda resmi bir açıklama yok, bundan dolayı da bir açıklama yapamayız" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise "Şu anda Adli Tıp Kurumu, savcı ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılmış resmi bir açıklama yok. Yapılan açıklama bu konudaki incelemelerin sürdüğü yönündedir ve henüz inceleme bitmemiştir. Bittikten sonra açıklanırsa üzerine değerlendirme yaparız" dedi.

    Mezar 2 Ekim'de açılmıştı

    Süreç, Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunun ardından harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlamıştı. Ailenin Özal’a ait saç tellerini vermemesi üzerine savcılık örnekler almak için mezarın açılmasına karar vermiş, mezar 2 Ekim’de açılmıştı.

    Anıt mezarın açılması sonrası açıklama yapan Adli Tıp kurumu yetkilileri, tüm bulguların ortaya çıkmasının iki ayı bulabileceğini açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow