hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'nin Diyarbakır mitingine izin yok

    BDPnin Diyarbakır mitingine izin yok
    expand

    BDP'nin açlık grevlerine dikkat çekmek için planladığı "Ölümleri durduralım, demokratik ve barışçıl yöntemler geliştirelim" mitingine Diyarbakır Valiliği izin vermedi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, mitingin Diyarbakır halkının huzuruna, güvenliğine, barışına uygun olmayacağını ve bu nedenle izin vermediklerini söyledi. BDP'nin mitingine Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde de izin verilmedi.

    Toprak, valilik önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 kişilik bir düzenleme komitesi adına 3 Kasım'da İstasyon Meydanı'nda bir miting yapılacağına dair valiliğe bir başvuru yapıldığını, konuyu değerlendirirken halkın huzur ve güvenliği ve özellikle 30 Ekim'de cereyan eden olaylar da dahil olmak üzere her türlü istihbari bilgi, olan ve olabilecek olayların tartışıldığını, analiz edildiğini bildirdi.

    "Yapılan değerlendirmede yarın yapılacak mitingin Diyarbakır halkının huzuruna, güvenliğine, barışına uygun olmayacağına ilişkin bir sonuç çıktı. Mitinge izin vermedik" diyen Toprak, herkesin huzurlu bir ortamda olmasının kendileri için esas olduğunu kaydetti.

    Vatandaşlara çağrı

    Vatandaşlara, huzur ve güvenliğin temini konusunda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında da bulunan Vali Mustafa Toprak, şunları söyledi:

    "Lütfen huzurunuzu ve güvenliğinizi temin etmek için elbirliğiyle bize katkı sağlayın. Vatandaşlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı yanlış noktalara çekilebilecek noktalardan uzak durmalarını salık veriyorum. Olay olduktan sonra yine zarar gören Diyarbakırlı vatandaşlarımız oluyor.

    Belki demokratik hak gibi gözüken olayları da demokratik hak ve hukuku korumak adına, düşüncelerimizi görüşlerimizi ifade etmek adına yola çıkıyorsak yakma, yıkma, dökme, kırma kelimelerinden uzak durmak gerekiyor. Bunların çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bizim aldığımız kararlar, ifade ettiğimiz olayların vatandaşlarımızla buluşmaması içindir. Vatandaşlarımızın zulüm görmemesi açısındandır. Bunun için bu kararı aldık."

    Cezaevlerindeki açlık grevleri

    Vali Toprak, cezaevlerinde olanların asla ve asla tutuklu ve hükümlülerin kendi iradeleriyle gelişen bir olay olmadığını ifade etti.

    "Elimizdeki bilgiler, bulgular, gelen haberler ve terör örgütünün kendi sitelerinden yapılan çağrılar var. 'Sokaklara harekete geçiremediniz, uyuyorsunuz, o zaman tutuklu ve hükümlüler üzerinden yapalım' diye açık ve net çağrıları var" diyen Toprak, "Vatandaşlarımızın da bu gerçeğin farkında olmaları gerekiyor. Yanlış noktalar üzerinde istismar ederek, vatandaşı şiddete konu olabilecek mekanlara çekerek iş yeri camlarının kırılmasına neden olabilecek noktalardan uzak durmak gerekiyor. İstismar noktalarından vatandaşlarımız uzak durduğu, bu alanlarda bulunmadığı sürece herhangi problem olmayacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

    BDP'ye, Şanlıurfa'da da miting izni yok

    BDP tarafından cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla pazar günü Siverek'ten başlatma kararı aldığı "Ölümleri durduralım, demokratik ve barışçıl yöntemler geliştirelim" mitingine Siverek Kaymakamlığı tarafından izin verilmediği bildirildi. Siverek Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; BDP tarafından pazar günü yapılması planlanan miting için dilekçeyle başvuru yapıldığı, ancak uygun görülmediği belirtildi. Kaymakamlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

    "Cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ile milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla söz konusu miting 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17'nci Maddesi ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 32/C maddesine istinaden yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinlikler Siverek Kaymakamlık Makamı tarafından yasaklanmıştır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow