hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da olaylar çıktı

    Diyarbakırda olaylar çıktı
    expand

    Diyarbakır'da BDP tarafından cezaevindeki açlık grevi yapan tutuklulara destek amacıyla yapılması planlanan mitinge valilik tarafından izin verilmeyince, olaylar çıktı. Valilik önünde polis bazı kişileri gözaltına alırken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir duruma tepki gösterdi. BDP'li vekiller Baydemir'i sakinleştirmeye çalıştı.

    Cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için BDP’nin bugün yapmak istediği ‘Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması’ mitingi Valilik tarafından yasaklandı. Diyarbakır’ın tüm cadde ve sokaklarında yoğun güvenlik önlemi alındı. Mitingin yasaklanmasını protesto eden BDP'li vekiller Valilik önünde oturma eylemi yaptı.

    Diyarbakır'da BDP'lilerin düzenlemek istediği mitinge valiliğin izin vermemesi üzerine çıkan olaylar sırasında polis araçlarından Türkçe ve Kürtçe, "Valiliğin almış oldugu bir karar vardır. Bugün yapılacak olan yürüyüş oturma ve basın acıklamaları yasaklanmıştır. Yasağa uyun ve dagılın gidin evlerinize" diye uyarı anonasları yapıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu milletvekillerinin zorla girmek istediği valilik binası önünde yaşanan arbede sırasında sert tartışmalar oldu. BDP Diyarbakır Milletvekili  Altan Tan, valiliğin kapısına dayanarak, "Bu kapı açılacak, yoksa kapıyı kıracaz. Burası vavilinin babasının kapısı değil, benim memleketimin kapısı. Ben ağayım, ben paşayım; gelene kapıyı kapatmışlar. Vali bir gün buradan gidecek ama ben buranın sahibiyim" diye bağırdı.

    Demirtaş'tan Vali'ye sert tepki

    Valilik önünde önlem alan polisler, BDP lideri Selahattin Demirtaş'a "Sizin yaptıgınız yasal degildir randevu almadan devletin resmi kurumuna giremezsiniz" dedi. Bunun üzerine Demirtaş, "Siz çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden coplarken, gaz bombası atarken, rendavu mu alıyorsunuz. Sen benim muhatabım değilsin. Git muhatabım gelsin, valin gelsin. Vali Bey gelsin, emniyet müdürü, vali yardımcısı gelsin. Ben Vali Bey'i bekliyorum. Benim partimin önünde annamı, bacımı, kardeşlerimi vali dövemez. Ara Vali'yi de içeri giriyorlar de. Yeter bu işkence, bu Vali bu şehri geriyor, kan döküyor. Valisi, emniyet müdürü buraya gelecek. Bunlar nasıl insanlarımızı dövüyorlar, dövemez bu vali. Burası valinin babasının malı degil. Bir gün gelecek bu halk sizi tükürüğünde bogacak. Vali benim partime randevulumu giriyor? Vali benim partime girerken gaz bombasıyla coplarla randevulumu giriyor" dedi.

    Baydemir: Allah belanızı versin

    Bu sırada yaşanan arbedede bir partilinin burnunun kanaması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sert tepki gösterdi. Baydemir, "Biz Diyarbakır'ın yüzde 65 oyunu almış seçilmiş insanlarız. Allah faşizmi yok edecek, birgün bu faşizm bitecek, yıkılacak faşizm. Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, Allah belanızı versin. Faşistler, faşistler, şerefsizler, alçaklar, şerefsizler, faşistsiniz" diye bağırdı.

    Polis müdürü: Türk halkı bunları görecektir

    Bunun üzerine polis müdürü, "Bu söylediğiniz sözleri size iade ediyorum. Bu sözleri kameralar karşısında söylüyorsunuz. Türk halkı bunları görecektir. Bu yaptığınız yasal değil" dedi.

    Yaklaşık 1 saat valilik kapısı önünde duran BDP'liler daha sonra dışarıya çıktı. Bu sırada Halkların Demokratik Kongresi sözücüsü Haseyin Bayrak'ın gözaltına alınması üzerine Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile polisler arasında gerginlik yaşadı.Önder, gözaltını önlemek için polislerle tartışması sırasında itişmeler yaşandı. Polis, daha sonra Bayrak'ı gözaltına alırken, partililer araya girerek Önder'i uzaklaştırdı.

    Ahmet Türk: Gerekirse bedenimizi ölüme yatıracağız

    Valilik bahçesi önünde açıklama yapan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, "Bugün kendi öz yurdumuzda toprağımızda bir parya muamelesi ile karşı karşıyayız. Ve bugün burada yaşanan görüntüler Esad'ın Suriye'sini aratacak bir manzaradır. Burada bütün bu olumsuzluklara rağmen yine aklen vicdanın öne çıkmasını istiyoruz. Bu ölüm oruçlarının kritik bir noktaya gelen ölüm oruçlarının ölümle sonuçlanmamsı için çabalarımızı daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağız. Ve biz bu ölümlerin önüne geçmek için gerekirse bizler bedenimizi ölüme yatıracağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow