hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selahattin Demirtaş: "Ciddi beklentimiz var"

    Selahattin Demirtaş: Ciddi beklentimiz var
    expand

    Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kamuoyunun açlık grevlerinin sonladırılması konusunda ciddi beklentileri olduğunu belirtti.

    Kayapınar Belediyesi'ne ait kültür merkezinde Diyarbakır Barosu'nun kongresine katılan Demirtaş, oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin açlık grevleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Geldikleri aşamada tutuklu ve hükümlülerin talepleriyle ilgili somut bir gelişme kaydedilmediğini söyleyen Demirtaş, "Ana dilde savunmayla ilgili sayın adalet bakanının açıklaması vardı. Biz bu adımı önemsiyoruz, bu konuda mutlaka hızlı hareket edilmelidir. Ama 1,5 yıldır kesintisiz bir şekilde devam eden İmralı tecridi meselesinde hiçbir adım atılmış değil" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasına değinen Demirtaş, "Avukatların hükümlülerle, tutuklularla görüşmesi CMK'da düzenlenmiştir. Bu bir anayasal haktır" şeklinde konuştu.

    Demirtaş, açlık grevlerinin kritik bir aşamaya geldiği böyle bir dönemde başbakana daha dikkatli, daha duyarlı açıklamalar yapması çağrısında bulunduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Siyasette restleşme, BDP ile AKP arasında karşılıklı restleşme, bunlar belki siyasetin doğası gibi algılanabilir ama ortada insanların canı gibi bir kritik mesele varken, bence herkesin bizler de dahil bütün siyasetçilerin çok daha dikkatli ve duyarlı davranması lazım. Cezaevlerindeki açlık grevlerinde özellikle 53 gününü dolduran arkadaşlarımızın sağlık durumları gerçekten artık hayati risk oluşturmaya başladı. Kamuoyunun açlık grevlerinin sonlandırılması konusunda ciddi beklentileri var. Açlık grevcilerinin de taleplerin karşılanmasıyla ilgili ciddi bir beklentisi var, bu iki beklentiyi buluşturmak zorundayız."

    Milletvekillerinin açlık grevine girmesi

    Demirtaş, milletvekillerinin açlık grevine girip girmeyeceği yönündeki soru üzerine ise "Eğer bütün çözüm arayışları tıkanırsa, milletvekillerimizin de
    bu konuda bir kararlılığı var. Bunun yeri neresi olur? parlamento mu, başka bir yer mi olur? Bu konuda parti yönetimimiz, meclis grubumuz tartışacak bir kararlaşmaya gidecektir" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow