hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç'tan "Kürtçe savunma" açıklaması

    Arınçtan Kürtçe savunma açıklaması
    expand

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "anadilde savunma yapma" konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini açıkladı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yaklaşık 5 saat sürdü.

    Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ana dilde savunma hakkına yönelik bir soruyu cevapladı.

    Arınç, açlık grevinde bulunan şahısların 54'üncü günü olduğunu hatırlattı. Üç talepleri olduğunu ve bunların kendi konumlarıyla ilgili olmadığını dile getiren Arınç, talepleri hatırlattı. Bu üç konu düşünüldüğünde hiçbir mantıksal, hukuksal ve vicdani dayanağı olmadığını vurguladı.

    Öcalan için tecritten bahsedilemeyeceğini anlatan Arınç, teröristbaşının 5 ayrı hükümlüyle birlikte cezasını çektiğini ifade etti.

    Bir ara istemediği için ama şimdi ne zaman isterse yakınlarıyla görüşebileceğine dikkat çeken Arınç, "Avukatlarıyla iki sebepten görüşme kesildi. Birincisi, avukatların bazı suçlardan dolayı tutuklu olması. İkincisi, kendi sözlerinin dışarıya yanlış aksettirildiği için avukatlarıyla Öcalan'ın görüşmeme talebidir. Öcalan, isterse avukatlarıyla görüşme sağlanabilir" diye konuştu.

    Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü

    İnkar ve imha politikalarına AK Parti'nin son verdiğini ifade eden Arınç, 10 yıl boyunca dil başta olmak üzere tüm red politikalarının ortadan kaldırıldığını vurguladı. Kongrede ana dilde savunma yasağının kaldırılacağının ifade edildiğini hatırlatan Arınç, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü açıkladı.

    Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda 202. maddeye bir fıkra ekleneceğini anlatan Arınç, iki seçenekli bir teklif hazırlandığını ve biran önce yasalaşması için Başbakan'ın talimat verdiğini söyledi. Arınç, önümüzdeki günlerde 202. maddeye ekleme yapılarak, ana dilde savunmanın düzenleneceğini vurguladı.

    Arınç, bütün bunların örgütün talepleri olduğu için değil red inkar politikaları kaldıran AK Parti'nin ,bunu bir insan haklı olarak görmesinden dolayı yaptığını belirtti. Bunlar için açlık grevi yapmaya gerek olmadığını ifade eden Arınç, meselenin, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve özgürleşmesi olduğunu vurguladı.

    Arınç, "Grevi sürdürme niyetinde olan o yurttaşlarıma seslenmek istiyorum. Lütfen söylediğiniz konuları bütün Türkiye biliyor. Bunu yerine getirecek olan hükümet ve parlamentodur. Bizi ve ailesini, milletvekillerini üzmemenizi bekliyoruz. Organik ilişki içinde olduğunu söyleyen BDP milletvekilleri başta olmak üzere, sizden beklentimiz, grevlerden vazgeçin." şeklinde konuştu. Anlamsız grevi devam ettirmede ısrar edilmesi halinde ise Arınç, kendi görevlerini yerine getirmenin vicdani rahatlığı içinde olacaklarını kaydetti. Arınç, "Kılınıza zarar gelmesini istemiyoruz. Bizi ve milletimizi üzmeyin." dedi.

    Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi

    Öcalan'ın, neden avukatlarla görüşmediğine yönelik bir soruya ise Arınç, Anayasa'daki kanun maddesini hatırlatarak, ceza kesinleşmemişse avukatlarıyla görüşebileceğini söyledi.

    Cezası kesinleşmesi halinde de avukatlarıyla görüşemeyeceğini belirten Arınç, ancak başka konulara ilişkin Adalet Bakanlığı'nın izniyle avukatla görüşebileceğini kaydetti.

    Öcalan'ın daha önce bazı davaları bulunduğunu hatırlatan Arınç, kendisi kabul etmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

    Diğer yandan, BDP'nin, açlık grevinin sonlandırılması için bir çağrı yapmasını bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Arınç, "Çünkü onlar kimlerle görüşüleceğini, kimlerin açlık grevi yapanlar üzerinde etkili olabileceğini daha iyi bilirler. Onlardan rica edin, ailelerinden rica edin, açlık grevlerini sona erdirsinler. Eğer böyle hayırlı bir iş yaparlarsa biz BDP'li arkadaşlara teşekkür ederiz." karşılığını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow