hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolmabahçe'de asker yerine polis görev yaptı!

    Dolmabahçede asker yerine polis görev yaptı
    expand

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 74 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı. Ancak bu yıl bir ilk yaşandı. Dolmabahçe'de saygı nöbetini asker yerine polis memurları tuttu.

    Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Meclis İdare Amiri Mustafa Kabakcı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına albay Haluk Vergül, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın buketlerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.

    Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

    Daha sonra Mavi Salon'a geçen Kabakcı, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.

    TBMM İdare Amiri Kabakcı, deftere şunları yazdı:

    “Aziz Atatürk, kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla milletin bütün fertlerini bir araya getirip milli mücadeleyi vererek kurduğun Cumhuriyetimizin 89. yılını kutluyoruz. Bu topraklarda bir, beraber ve sonsuza kadar yaşamak için bize göstermiş olduğun Türk milletini çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarma idealinin samimi takipçileriyiz. Bu amaca ulaşmak için gerçekleştirdiğimiz ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel atılımlarla Türkiye Cumhuriyeti'ni 100. yılında bir dünya gücü haline getirme mücadelesini azimle sürdürmekteyiz.

    Türkiye bölgesinde ve dünyada istikrar ve barış idealinin takipçisi sıfatıyla senin 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkeni 21. yüzyıla taşıyan ve yaşatan bir yönetim anlayışıyla tüm insanlığa hizmet etmeye çalışmaktadır. Türk dünyasıyla ilişkilerde dil ve kültür birliğini öne çıkaran dünyanın her yerinde insan hak ve özgürlüklerinin korunmasına ve öne çımasına katkı sağlayan bir anlayışla bize bıraktığın mirasa layık olmaya çalışıyoruz. Aramızdan ayrılışının 74. yılında seni milletimize hizmetin ile anıyor, manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.”

    Saygı nöbetini ilk kez polis memurları tuttu

    Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında ilk kez 2 polis memuru saygı nöbeti tuttu.

    TBMM Koruma Daire Başkanlığı Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.

    Törenin ardından Meclis İdare Amiri Kabakcı ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan “Fotoğraflarla Atatürk” sergisini gezdi.

    Vatandaşların akınına uğradı

    Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar ve öğrenciler, beraberlerinde getirdikleri çiçekleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.

    Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, Kore ve Kıbrıs gazileri de yer aldı.

    Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow