hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siirt'te askeri helikopter düştü

    Siirtte askeri helikopter düştü
    expand

    Siirt'in Pervari ilçesi yakınlarında askeri bir helikopter düştü. Siirt Valisi Ahmet Aydın, 17 askerin şehit olduğunu açıkladı.

    Aydın, 13'ü jandarma özel harekattan, 4'ü de helikopter personeli olmak üzere 17 şehit olduğunu bildirdi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den Siirt'in Pervari ilçesi yakınlarında düşen helikopterle ilgili bilgi aldı. Daha sonra açıklama yapan Bozdağ, ilk bilgilere göre helikopterin düşme nedeninin sis ve aşırı yağışlı hava olduğunu söyledi.

    Olayla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Siirt'in Pervari ilçesinde düşen askeri helikopterin zor hava şartlarında havalandığını belirtti.

    Gül, ''Şehitler, arkadaşlarına yardım etmek için her şeyi göze alıp havalanan bir helikopterimizin düşmesiyle maalesef verilmiştir. Bir kez daha kendilerine rahmet diliyorum, ailelerinin hepsine sabır, bütün milletimize, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı diliyorum'' dedi.

    Pervari ilçesinde 17 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan helikopter kazasının yaşandığı Köprüçay köyünün güneyinde gün boyu askeri hareketlilik gözlendi. Pervari'nin Köprüçay köyünü 10 kilometre geçtikten sonra araçlarını yolda bırakarak, 4 kilometre sarp ve kayalık bir yamaca tırmanan AA muhabirleri, cenazelerin enkazdan çıkarılmasına tanıklık etti.

    Özel harekat timlerini taşıyan helikopterin, iniş yapacağı alanı yoğun sis nedeniyle fark edemeyerek 500 metre ileride "beyaz kayalıklar" diye bilinen kaya kütlesine çarparak daha aşağıdaki bir noktaya yuvarlanmış olduğu gözlendi.

    Olay anında takviye ekipleri indirmesi ve kendilerini birliklerine götürmesini bekledikleri helikopterin düştüğünü gören timlerin olayın şokunu yaşadıkları görüldü.

    Bu arada helikopterdeki cenazeleri enkazdan çıkarmak için bölgeye her biri 13 askerden oluşan timleri taşıyan çok sayıda Skorsky helikopter de iniş yaptı.

    Cenazeler Diyarbakır'a gönderildi

    Siirt Asker Hastanesi'ne kaldırılan 17 şehit cenazesi bulundukları Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı'ndan saat 19.30 sıralarında helikopterlerle Siirt Havaalanı'na götürüldü. Şehitlerden önce kişisel eşyaları valizlerle getirilerek Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Casa tipi uçağa konuldu. Ardından şehitlerin cenazeleri tek tek uçağa alındı. Şehitlerin cenazelerinin uçağa konulması sırasında uçak mürettebatının selam durdukları görüldü. Şehitlerin cenazeleri uğurlanırken, Siirt Valisi Ahmet Aydın ile 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken de havaalanında hazır bulundu.

    Şehitleri uğurlama törenine Erdoğan da katılacak

    Şehitlerin cenazeleri uçakla Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na otopsi yapılmak üzere gönderildi. Şehitler yarın Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de katılacağı törenle memleketlerine uğurlanacak.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te askeri helikopterin düşmesi sonucu 17 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e başsağlığı mesajı gönderdi. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Doğanca beldesi Hasan Tepe mevkisinde bir askeri helikopterin kaza kırıma uğraması neticesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimize mensup 17 personelin hayatını kaybettiğini derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu elim kazada kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, TSK mensuplarına ve aziz milletimize sabır ve metanet diliyorum."

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, "Siirt'in Pervari ilçesinde helikopterin düşmesi sonucu askerlerimizin şehit olması acımıza acı katmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

    MHP Genel Başkanı Bahçeli, "17 şehidimize yol açan helikopter kazası tüm ayrıntı ve yönleriyle incelenmeli, derinlemesine araştırılmalı ve neticelerinden başta Genelkurmay Başkanlığı ve AKP hükümeti olmak üzere sorumluluk mertebesinde bulunanlar lazım gelen dersleri çıkarmalıdır. S-70 Sikorsky helikopterlerin metal yorgunu ve uçuş saatlerini doldurmuş olmaları ve ek olarak helikopter sayısındaki yetersizlikle birlikte mevcut taşıma kapasitelerinin aşılarak kullanılması felaketlere davetiye çıkarmaktadır."

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone 17 askerin şehit olması dolayısıyla taziyelerini bildirdi. Ricciardone, yayımladığı yazılı mesajda, "Amerika Birleşik Devletleri adına, bu trajik olayda hayatını kaybeden askerler ve mürettebat için derin üzüntü duyduğumu belirtir, en içten taziyelerimi sunarım" dedi.

    İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Siirt'te askeri helikopterin düşmesi sonucu 17 askerin şehit olması dolayısıyla taziyelerini bildirdi. Reddaway yazılı taziye mesajında olaydan duyduğu üzüntüyü belirterek, "Hayatını kaybeden güvenlik mensuplarının ailelerine ve yakınlarına en içten başsağlığı dileklerimi iletirim" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow