hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Başkanlık Türk sistemi olsun"

    Erdoğan: Başkanlık Türk sistemi olsun
    expand

    Başbakan Erdoğan başkanlık sisteminin tartışılmasında ısrarlı. Erdoğan Brunei Sultanlığı gezisinden dönüşte uçakta konuştu, "Öyle çalışalım ki başkanlık Türk sistemi olsun" dedi. Erdoğan son günlerde yeniden tartışmaya açtığı idam cezası için de "Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında tartışılmalı" diye konuştu.

    Başkanlık sistemi beklentisini havada da tekrarladı.

    Başbakan Erdoğan Brunei Sultanlığı gezisinden dönüş yolunda gazetelerin genel yayın yönetmenlerine konuştu, "Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki başkanlık Türk sistemi olsun" dedi.

    Erdoğan, "Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım, kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız yanlarını ayıklayalım. Katılımcı karar alma sistemi oluşturalım, tartışalım. En ideali için karar verelim. Bugün biz cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır" diye konuştu.
     
    Başbakan Erdoğan AK Parti'nin başkanlık sistemi konusunda yapacağı çalışmaları kitaplaştıracağını söyledi, "Ama muhalefet tartışılsın bile istemiyor" dedi.

    İdam tartışmaları

    Başbakan'a son günlerde alevlenen idam tartışmaları da soruldu, "idam cezası Avrupa Birliği ile ilişkileri nasıl etkiler" diye...

    Başbakan, "Uluslararası camia AB'den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya'da idam var. Olaya bir de öldürülenlerin açısından bakmak lazım. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir" dedi.

    10 Kasım törenlerine katılmaması

    Erdoğan 10 Kasım törenlerine katılmadığı için eleştirilmesine de tepkiliydi:

    "Anayasal suç mu? Yasal suç mu? Peki ana muhalefet, muhalefet 29 Ekim törenlerine neden katılmadı? 29 Ekim resmi törendir. Katılım teamül ötesi gerekliliktir. Ama ben geçen 10 senede çoğu kez muhalefeti orada görmedim."

    Açlık grevleri
     
    Erdoğan'ın gündeminde terör sorunu da vardı. Başbakan, "Dağdaki teröristlerle kucaklaşmayanla görüşülür" dedi.

    Erdoğan, "Cezaevlerindeki açlık grevleri nasıl bitecek" sorusuna ise, "İsteklerin büyük bölümü karşılandı" yanıtını verdi..

    Suriye'deki olaylar

    Ve Suriye krizi... Erdoğan "Suriye Ulusal Konseyi'nin başına bir Hristiyan getirdiler bu manidardır" dedi.

    "Obama ile görüşebilirim"

    Amerikan Başkanı Barack Obama ile yüz yüze görüşebileceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow