hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlık'tan engelliler için umut veren proje

    Bakanlıktan engelliler için umut veren proje
    expand

    Aile Bakanı Fatma Şahin, akülü arabası ile kaldırıma çıkamadığı için yaşamını yitiren Nevzat Özyavuzer için, "Düzenlemeyi 10 yıllar önce yapsaydık Nevzat yaşardı" dedi. Şahin, Bakanlığın engellilerin erişilebilirliğini artırmak için yeni bir proje hayata geçireceğini açıkladı.

    Şahin, bir otelde düzenlenen Ulaşabilirlik Destek Programı (UDEP) Lansmanı ve İmza Töreni'ndeki konuşmasında engellilere yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

    "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Herkes mutlu olmadıkça biz mutlu olmayacağız" anlayışıyla yola çıktıklarını belirten Şahin, herkesin tüm kaynaklardan eşit faydalanmaları için insan odaklı anlayışla çalıştıklarını söyledi.

    Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade eden Bakan Şahin, bu konuda ulaşılabilirlik çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

    Engellilerle ilgili 2005'e kadar hiçbir hukuki altyapının olmadığını, Türkiye'de ilk defa engellilere yönelik kanunun bu tarihte çıkarıldığını vurgulayan Şahin, engellilere eğitimde, sağlıkta, istihdamda fırsat eşitliği sağlamak için çalıştıklarını bildirdi.

    Engellilerin hizmet alacakları yere güvenli ve bağımsız olarak gidebilmesinin önemine dikkati çeken Bakan Şahin, bunun için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini kaydetti.

    Bakanlık olarak 41 bin engelli öğrenciye taşımalı eğitim desteği sağladıklarını dile getiren Şahin, engelli raporunun alınması konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı ile çalıştıklarını da bildirdi.

    Engelli atamaları

    Engellilerin istihdamına yönelik önemli adımların atıldığına dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

    "Kamuda geçen yıl başardığımız bir sınav modeli var. Her engelliyi kendi içinde sınav yapıyoruz. Bu dünyada uygulanan en önemli ve tek model. İşitme engellileri, görme engellileri, zihinsel engellileri kendi içinde sınav yaptık.

    Ramazan ayında Sayın Başbakanımızın da katılımıyla 7 bin engellimizin işe yerleştirilmesini sağladık. Şu anda 23 bin engellimizin kamuda boş olan kadrolarını yeniden istihdam alanı oluşturmak için de müsteşarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile birebir çalışıyor. Hangi kadroda ne boşluk var, bunları nasıl dolduracağız. İlgili kanuna göre engelli istihdamında bir yılda ikinci defa alım yapamıyoruz. 2013 yılının başında bu çalışmaları tamamlayacağız ve kamudaki boş kadroları dolduracağız."

    Yaptıkları çalışmalar sonucu engellilerin sokağa çıkmaya başladığını ifade eden Bakan Şahin, "İlden ile farklı uygulamalar olmasına rağmen genel Türkiye fotoğrafı zayıf kaldı" diye konuştu.

    Yeni projeyle söz konusu çalışmaların hızlanması temennisinde bulunan Şahin, "Bu kadar çabaya rağmen gerekli hassasiyeti göstermeyen kurumlarla ilgili gerekli yaptırımları uygulayacağız. Gerekli, ağır müeyyideleri uygulamaya başlayacağız. Bu işi yapmayanlar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak" uyarısında bulundu.

    Nevzat Özyavuzer'in çöp kamyonunun çarpması sonucu akülü aracında yaşamını yitirdiğini de hatırlatan Bakan Şahin, şunları kaydetti:

    "Biz bunu on yıllar önce yapmış olsaydık bugün Nevzat kardeşimiz yaşıyordu. Nevzat kardeşimizin hayatını kaybetmesiyle ilgili binlerce mazeret üretebiliriz. 'İki arabanın arasından hızla çıkmış' diyebiliriz, 'çöp kamyonu çok hızlıydı' diyebiliriz. Ama bunun insani, vicdani ve ahlaki olarak da kendi noktasında kendi cevabını vermemiz gerekiyor. Kendi vicdanınız en önemli adalet terazisidir. Çözüm makamındaki herkesin ben de dahil olmak üzere o resmi gördüğümüzde alacağımız ders, bu yapacağımız çalışmaların çok daha
    hızlandırılmasıdır."

    "Engel gönüllerde, vicdanda ve kalpte"

    Engellilere yönelik yapılanların özümsenmesi, davranış haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Şahin, şöyle devam etti:

    "Engel bedende değil, engel gönüllerde, kalpte ve vicdanlarda. Engelsizler engellileri görmek istemiyor. Hep kendisinin engelsiz, genç, sağlıklı olarak hayata devam edeceğini zannediyor. Hep yaşlanmayacağını, hasta olmayacağını, engelli olmayacağını zannederek hayatına devam ediyor.

    Ben ameliyattan çıktıktan sonra tekerlekli sandalyede oturdum. Elimde bastonla bu şehirlerde ne kadar zor yürünebildiğini gördüm. Ameliyattan sonra bunu yaşadım. Ama bunun için illa ameliyat olmaya da gerek yok. Bunu bizim en önemli insani ve vicdani görev alanlarımızdan birisi olarak görüyoruz."

    7 kentte örnek yerler

    Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Özürlüler Kanunu'nun 2005'te çıktığını hatırlattı.

    Kanunun 7 yıllık sürede tüm alanların engelliler için düzenlenmesi hükmünü taşıdığını belirten Çiftçi, bu sürenin yapılan değişiklikle bir sene uzatıldığını anımsattı.

    Türkiye Belediyeler Birliği ile ulaşılabilirlik konusunda bölge toplantıları düzenlediklerini hatırlatan Çiftçi, UDEP kapsamında engellilerin yaşamlarını kolaylaştırabilmek için 7 kentte örnek yerler oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

    Toplamda 6,5 milyon liraya mal olacak projede çalışmaların en kısa sürede başlayacağını kaydetti.

    Protokol imzalandı

    Konuşmaların ardından Bilecik, Burdur, Çankırı, Kilis, Mardin, Rize, Van'dan gelen vali, belediye başkanlarıyla projeler imzalandı.

    Projeyle kentlerde ulaşabilir hale getirilecek alanlar belirlenecek. Bu alanlarda kamu tarafından yoğun kullanılan binalar, sağlık yapıları, eğitim yapıları, ibadethaneler gibi binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, alt ve üst geçitler, toplu taşıma durakları belirlenecek.

    Buraların ulaşılabilir hale getirilmesine yönelik çalışmaların bilimsel ölçütlere, TSE standartlarına uygun biçimde Genel Müdürlükçe verilecek eğitim ve teknik bilgi desteğiyle uygulamaya geçirilmesi amaçlanıyor.

    Proje kapsamında belirlenen 7 ildeki yerel yönetimlere bütçe aktarılacak.

    Valilikler aktarılan bütçelerin projeye uygun harcanması, izlenmesi ve denetlenmesini sağlayacak.

    Ağır yaptırımlar yolda

    Şehirler verilen süre içerisinde eğer gerekli düzenlemeyi yapmaz ise ağır yaptırımlar da yolda.

    2013 temmuz ayına kadar düzenleme yapılmayan şehirlerde, her seferde  özel sektör veya ikametgah için 1000 ile 5000 TL arasında yılda 25 bin TL'ye kadar ceza verilebilecek.

    Kamuda ise her seferinde 5000 ile 25.000 TL arasında yılda 500 bin TL'ye kadar ceza kesilebilecek.

    Üstelik belediyelere verilen sürenin ardından Aile Bakanlığı'nın oluşturacağı  bir kurul  tüm Türkiye'de yapılacak düzenlemeleri inceleyecek.

    Kurula verilecek yetki ile standartlara uygun olmayan yerlere bu kurulda 2. bir ceza kesebilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow