hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öcalan'dan açlık grevini bitirin çağrısı

    Öcalandan açlık grevini bitirin çağrısı
    expand

    İmralı Cezaevi'nde kalan ağabeyi Abdullah Öcalan'ı ziyaret eden Mehmet Öcalan, Öcalan'ın hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler dediğini söyledi. İzmir'deki cezaevlerindeki 520 tutuklu ve hükümlünün açlık grevine son verdikleri bildirildi.

    İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan, bugün kardeşi Mehmet Öcalan'la görüştü.

    Mehmet Öcalan, bu görüşmeyle ilgili akşam saatlerinde açıklama yaptı.

    Öcalan, ağabeyinin açlık grevini cezaevlerindekilerin değil, dışarıdakilerin yapmasını istediğini söyledi.

    Abdullah Öcalan'ın avukatlarına ait Asrın Hukuk Bürosu aracılığı ile Mehmet Öcalan yaptığı açıklamada, "Ben bugün İmralı Cezaevi'nde kalan ağabeyim Sayın Abdullah Öcalan yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisi açlık grevlerine ilişkin yaptığı çağrıyı zaman kaybetmeden kamuoyuyla paylaşmamı istedi" dedi.

    Açıklamasında, Mehmet Öcalan ağabeyi Abdullah Öcalan'ın 'cezaevlerinde açlık grevine girenlerin, dışarıdakilerin yapması gereken işi üzerlerine aldığını' belirttiğini kaydetti.

    Mehmet Öcalan'ın açıklamasına göre, Abdullah Öcalan açlık grevlerinin son bulmasıyla ilgili şunları söyledi: "Açlık grevi eylem tarzı olarak genel itibariyle doğru bulmamakla birlikte, açlık grevleri yapılacaksa bile içeridekilerin değil dışarısının yapması gerekir. Açlık grevi eylemi çok anlamlıdır. Bu eylem yerini bulmuş ve amacına ulaşmıştır. Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler. Buradan açlık grevindeki herkese özellikle birinci ve ikinci gruptakilere tek tek selamlarımı söylüyorum."

    Demirtaş: "Önemli bir çağrı"

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, Abdullah Öcalan'ın çağrısını DHA'ya değerlendirdi.

    Demirtaş, "Öcalan'ın kardeşi ile görüşmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Temennim bu çağrının dikkate alınmasıdır. Bu gelişme BDP eş başkanların bilgisi ve desteği ile gerçekleşti. Bu çağrının bundan sonraki sürecin önünü açacağı ve tecridi tümden kaldıracağını umuyoruz" dedi.

    Tuğluk: "Kararı yarın verecekler"

    Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan tutukluları ziyaret etti. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Tuğluk, "Mehmet Öcalan bugün sayın Öcalan ile İmralı Adasında görüşme gerçekleştirdi.

    Açlık grevine son verilmesini kardeşi aracılığıyla iletti. Biz de cezaevinde açlık grevinde bulunan arkadaşları ziyaret ettik. Moralleri iyiydi. Mesajı kendilerine ilettik. Bunu dikkate alacaklarını belirttiler. Biz de açlık grevinin hiçbir ölüm yaşanmadan sonlanmasından gayet mennunuz. Grev sona erecektir düşüncesindeyiz. Mesajın Öcalan'dan gelmesi sebebiyle içerdeki siyasi tutuklular bunu dikkate alacaktır" dedi.Tuğluk gazetecilerin "Açlık grevi şu anda bitti mi?" sorusuna, "Biz mesajı ilettik. Onlar değerlendirecek. Mesajın sayın Öcalan'dan gelmesi nedeniyle değerlendirilecek. Yarın açıklanacak karar. Değerlendirme yapılıyor. Şu anda açlık grevi bitmedi" şeklinde cevap verdi.

    İzmir'de 520 kişi açlık grevine son verdi

    Öcalan'ın çağrısından sonra İzmir Buca 1 ve 2 No'lu cezaevleriyle Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki 520 tutuklu ve hükümlünün açlık grevine son verdikleri bildirildi. İzmir Buca 1 ve 2 No'lu cezaevleriyle Aliağa Şakran Cezaevi'nde açlık grevini katılan tutuklu ve hükümlüler, akşam saatlerinde avukatlarıyla görüştü. Görüşme sonrası 520 tutuklu ve hükümlü, açlık grevini sonlandırdı. Kararın ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin cezaevlerine girerek, sağlık kontrolüne başladıkları belirtildi.

    Şivan Perwer de sonlandırdı

    Türkiye'de cezaevlerindeki açlık grevine destek vermek amacıyla Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Parlamentosu önünde dün 1 günlük açlık grevine başlayan müzisyen Şivan Perver, eylemine son verdi.

    IKBY Parlamentosu önündeki Sami Abdurrahman Parkı'nda dün sabah saatlerinde açlık grevine başlayan Perver, geceyi burada kurulan çadırda geçirdi. Perver'in açlık grevine girdiğini duyan binlerce kişi de buraya gelerek sanatçıyı ziyaret etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Perver, açlık grevini sonlandırdıktan sonra yaptığı açıklamada, "Elimde sazımla arkamda onbinlerce insanla (Erbil'den) Diyarbakır'a yürüyeceğim" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow