hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açlık grevleri sona erdi

    Açlık grevleri sona erdi
    expand

    Türkiye genelindeki bazı cezaevlerinde 12 Eylül 2012'den bu yana açlık grevini sürdüren tutuklu ve hükümlüler, grevi bıraktı.

    Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, dün yüz yüze görüştüğü İmralı Cezaevi'ndeki ağabeyi Abdullah Öcalan'ın, cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerine bir an önce son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirmişti.

    Bunun üzerine, dün akşam saatlerinden itibaren 67. gününe giren cezaevlerindeki açlık grevleri sonlandırılmaya başlandı.

    Öncelikle İzmir, Diyarbakır, Ankara Kadın Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler, cezaevi yönetimine dilekçe vererek, açlık grevini sonlandırdıklarını bildirdi.

    Sabah saatlerinden itibaren de açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin, grevi bıraktıklarına ilişkin dilekçeleri, cezaevi yönetimlerine ulaştı.

    Leyla Zana da açlık grevine son verdi


    Cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesinin ardından Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da açlık grevini bırakarak istirahat etmek üzere evine geçti.

    Leyla Zana, TBMM'deki odasında 14 Kasım 2012 tarihinden bu yana açlık grevi yapıyordu.

    Siirt'te 5 tutuklu hastaneye kaldırıldı

    Bu arada Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevine son veren tutuklu ve hükümlülerden 5 kadın, cezaevinden 4 ambulansla alınarak poliklinik olarak kullanılan Siirt Devlet Hastanesi'nin ek binasına kaldırıldı.

    Tutuklulardan birinin tekerlekli sandalyede bazılarının ise yürüyerek çıktığı gözlendi.

    Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı hastaneye görevliler dışında kimsenin alınmadığı ve izinli doktorların da göreve çağrıldığı öğrenildi.

    Siirt'te toplam 19 tutuklu ve hükümlünün hastaneye kaldırılacağı bildirildi.

    Kışanak: Açlık grevi sona erdi


    Öte yandan beraberindeki milletvekilleri ile Diyarbakır E Tipi Cezaevi önüne gelen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, cezaevlerinde açlık grevine giren tutuklu ve hükümlülerle bu sabah görüştüklerini belirtti.

    Kışanak, şunları söyledi:
    "Bize açlık grevinin sona erdiğini söylediler. 'Açlık grevlerini bugün itibariyle bitiriyoruz' dediler. Bu saat itibariyle eylemlerini sonlandırdılar. Sağlık ekipleri çalışmalarına başladı. Sağlık ekiplerinin ilk muayenelerinden sonra hastane sevkleri de yapılacak. Görüştüğümüz sağlık ekipleri, ilk iki grupta olanların durumlarının hastaneye kaldırmayı gerektirecek düzeyde olduğunu söylediler. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde sağlık kontrolü başladı. Peyderpey hastaneye sevkleri yapılacak."

    Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde açlık grevinde olanların sayısı ile ilgili soruya ise Kışanak, "Açlık grevinde olanların sayısı 447. Ancak ikinci grupta başlayıp olanlar var. İçlerinde kronik hasta olanlar var. Kronik hastalıkları nedeniyle sağlık durumları iyi olmayanlar var" dedi.

    "AKP eylem sonuçlarını iyi okumalı, anlamalıdır"

    Daha sonra konuşan DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da, 68 günlük süreçte yaşananları anlatarak, "İmralı'dan gelen çağrı üzerine açlık grevlerinin sona erdirilmesi, Kürt sorunun çözümü isteniyorsa sayın Öcalan'ın muhatap alınması gerektiğinin göstergesidir. Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğinin koşullarını ortaya koymuştur. AKP iktidarı çözüm konusunda irade ortaya koymalı, çözüm projesi üretmelidir. Öcalan, sadece Kürt halkının değil aynı zamanda Türkiye'de yaşayan bütün halkların özgürlüğü için çaba göstermektedir. AKP'yi, eylemin sonuçları üzerinde düşünmeye davet ediyoruz. Ölümler üzerinden siyaset yapılmaz. Siyasi iktidar eylemin sonuçlarını iyi okumalı, anlamalıdır" diye konuştu.

    "Kulaklarımızda 12 Eylül mimarlarının sesleri çınladı"

    Son olarak konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, 68 gün süren direniş eyleminde 12 Eylül ve hayata dönüş operasyonu mimarlarının seslerinin kulaklarında çınladığını belirterek, "68 gün süren direniş eyleminde, kulaklarımızda; 12 eylül ve hayata dönüş operasyonu mimarlarının sesleri çınladı. Kenan Evren ne diyor idiyse, Hikmet Sami Türk ne diyor idiyse, bu görkemli direniş karşısında devletin çıkardığı ses de bu homurtulardan ibaretti. İnsani bir tını göremedik. Buna ruhunu, bu karanlığa kiralamış bir çok kalem, bilim insanı da işritarek etti ne yazıkki. Oysa Tahirir'e güzellemeler düzüyorlardı aynı anlayış.

    Bu gün Türkiye'de olan Tahirir'in bizahitihi kensidir, fakat Tahrir'in kendisi de cezaevleridir. Kürt çocukları cezaevlerini Tahrir'e döndermişlerdir. Niye böyle olmuştur? Bunu görmek için son bir hafta Diyarbakır sokaklarında sadece 5 dakika gezmek yeterlidir. Ancak bir işgal hukuku, ancak işgalci bir kuvvet, bir kentin ana caddelerine tankları, her sokak çıkışına düzmek suretiyle önlem alabilir. Bir devlet kendi halkına karşı böyle bir önlem alamaz. Bir işgal hukuku olduğunu, bir düşman ve düşmanlık hukuku olduğunu, harhangi bir hak arama böyle bir göz ucuyla bakan her göz görür. Akademik hak taleplerden sendikal taleplere, ekosistemin talan edilmesine karşı çıkmaktan, en masum demokratik hak ve talepelere değin, hepsine uygulanan yegane yaptırım yolu şiddet, gaz ve bombadır, ellerinde başka da bir enstürman yoktur. Düşman hukukuyla yaklaştığınız bir halktan kardeşlik beklemek ancak aymazlığın ürünüdür eğer riyakarlık değilse" diye konuştu.


    BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş
    da, ilk etapta Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden 15, E Tipi Cezaevi'nden ise 9 kişinin hastanelere naklinin yapılacağını, toplamda ise 81 tutuklu ve hükümlünün hastanelere kaldırılmasının planlandığını bildirdi.

    Beştaş, cezaevinde muayenelerin devam ettiğini, sağlık ekipleri geldikten sonra hastaneye kaldırılacaklara refakat edeceklerini sözlerine ekledi.

    Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHADFED) Başkanı Zübeyde Teker
    ise, cezaevlerinde 67 gün önce başlatılan açlık grevlerinin bugün itibariyle sona erdirildiğini açıkladı. Bundan sonra açlık grevi sırasında kritik duruma gelenlerin tedavileri için girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Teker, bunun takipçisi olacaklarını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow