hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arkeolojik SİT alanlarındaki kaçak yapılar yıkılıyor

    Arkeolojik SİT alanlarındaki kaçak yapılar yıkılıyor
    expand

    İzmir'in Selçuk ilçesinde Efes Antik Kenti alt kapı ve Arvalya mevkinde arkeolojik SİT alanları üzerindeki kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkılmasına başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Efes Antik Kenti'nin alt kapı mevkiinde yer alan Tusan Motelcilik ve Restoran işletmeciliğine ait yaklaşık 700 metrekarelik ruhsatsız ve kaçak bölüm, belediye ekipleri tarafından yıkıldı. 714 metrekarelik ruhsatlı kapalı alanın yanına, 1'inci dereceden arkeolojik SİT alanı üzerine inşa edilen yaklaşık 700 metrekarelik ruhsatsız bölümün, 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Efes Müzesi ve Selçuk Belediyesi'nin ortak denetimleri sonucu, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'na ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine aykırı olarak yapıldığı tespit edildi.

    Buna bağlı olarak Selçuk Belediyesi Encümeni'nin aldığı kararla, İmar Kanunu'nun 32'nci ve 42'nci maddelerine istinaden gerekli yasal işlemler yapılarak 1'inci dereceden arkeolojik SİT alanına ruhsatsız olarak inşa edilen kapalı alan Selçuk Belediyesi ekiplerince yıkıldı. Yıkım, arkeolojik SİT alanında yer aldığı için iş makineleri değil insan gücüyle yapıldı.

    Spor tesisi de yıkılıyor

    Öte yandan Selçuk'un Arvalya mevkiinde yer alan ve Royal Spor Tesisleri olarak bilinen kaçak ve ruhsatsız yapının yıkımına da Selçuk Belediyesi ekiplerince başlandı. Üç kez mühürleme yapılmasına, para cezaları kesilmesine ve Selçuk Belediye Encümeni'nin 3 Ocak 2012 tarihinde aldığı ve 28 Mart 2012 tarihinde tebliğ edilen yıkım kararına rağmen alandaki yanlış uygulamaların ortadan kaldırılmaması nedeniyle Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri yıkım için harekete geçti. 3'üncü dereceden arkeolojik SİT alanı olan ve inşaat çalışmaları sırasında bazilika kalıntıları da bulunan alanda ruhsatsız ve kaçak olarak inşa edilen tribün, kafeterya, hakem odası, tek katlı ahşap yapı, iki katlı ahşap prefabrik yapı ve izinsiz diğer uygulamaların imar Kanunu'nun 32'nci Maddesi gereği yıkımına başlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow