hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis yine işçileri ve "İmdat Polis" avukatlarını dövdü

    Polis yine işçileri ve İmdat Polis avukatlarını dövdü
    expand

    Tazminatları ve hakları ödenmeksizin işlerinden çıkartılan Hey Tekstil işçilerinin Levent'teki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Merkezi önünde sürdürdükleri eylem polisin sert müdahalesine sahne oldu. İşçilere gaz sıkan ve coplayan polis, 11 işçiyi gözaltına alırken, 5 avukatı da darp etti. Avukatlar arasında İstanbul Barosu İşkence ve Kötü Muamele ile Mücadele Kurulu'ndan gözlem amacıyla gelen 2 avukat da bulunuyor.

    420 işçi çalıştıkları Hey Tekstil adlı firmadan Şubat ayında hakları ödenmeksizin işlerinden çıkartıldı. O tarihten bu yana mücadelesini sürdüren 16 Hey Tekstil işçisi, geçtiğimiz hafta eylemlerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İstanbul Levent'teki genel merkezi önüne taşıdı. İşten çıkarıldıkları firmanın patronlarından Aynur Bektaş'ın TOBB'un Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olması nedeniyle, burada sürdürülen eylem ilk gününde polisin gaz ve coplu müdahalesine maruz kalmıştı. İşçiler, bugün de eylem için Levent'e geldiklerinde polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

    İşçiler Kanyon AVM'ye sığınmaya çalıştı

    İşçilerin TOBB'un önüne gitmesine izin vermeyen polis cop ve gaz ile saldırdığı işçilere karşı şiddet kullandı. Polisin uyguladığı şiddetten Levent'te bulunan Kanyon Alışveriş Merkezi'ne sığınarak kurtulmaya çalışan işçilere, polisin sert müdahalesi uzun süre devam etti. Bu sırada işçilerin eylemine nezaret eden avukatlar ile olay yerine gözlemde bulunmaya gelen ve kamuoyunda "İmdat Polis" hattı olarak bilinen İstanbul Barosu İşkence ve Kötü Muamele ile Mücadele Kurulu üyesi 2 avukat da polisin şiddetinden nasibini aldı.

    İşkence ile Mücadele Kurulu üyeleri dahil 5 avukata da şiddet

    Kurul üyeleri Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı avukat Taylan Tanay ile Fatma Elif Koru'nun yanı sıra, diğer avukatlar Gülvin Aydın, Naciye Demir ve Şükriye Erden, polisin cop ve kalkan darbeleri ile sıktığı gaza maruz kaldı. Olayda yaralanan avukatlardan Fatma Elif Koru ve Gülvin Aydın, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nda (TİHV) doktor kontrolünden geçti ve polisin şiddetini belgeyen rapor aldı. Diğer avukatlar da polisin darbeleri ile yaralandı.

    Daha önce de Baro'nun görevlendirdiği avukatın eli kırılmıştı

    Aynı zamanda İşkence ve Kötü Muamele ile Mücadele Kurulu'nda görev yapan avukatlardan Şükriye Erden de 2 Eylül'de bir başka işçi eylemine yönelik polisin sert müdahalesi üzerine yapılan başvuru sonucu, İstanbul Barosu'nun görevlendirmesiyle gelmiş ve polis şiddetine maruz kalmıştı. Avukat Erden'in polis şiddeti sonucunda eli kırılmıştı. Aradan iki ay geçtikten sonra bu kez Hey Tekstil işçilerinin protestosunda gözlemci olarak bulunan Avukat Şükriye Erden yine polis şiddetine maruz kaldı. Bu kez Kurul görevlisi olarak olay yerine gelen meslektaşları Taylan Tanay ve Fatma Elif Koru da aynı kaderi paylaştı ve polis şiddetinin hedefi oldu.

    Avukatlar adına açıklamada bulunan Taylan Tanay, işçi eyleminin anayasal bir hak çerçevesinde gerçekleştiğini ve polis saldırısının yasa dışı olduğunu söyledi. Tanay, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

    Polisin müdahalesi sırasında 11 işçi de gözaltına alındı. Polisin gözaltına aldığı işçilerin isimleri şöyle: Mahmut Zeki Gördeğir, Vural Küçükoğlu, Zeynep Gültekin, Ercan Tilmaş, Adil Kaya, Mahmut Koç, Burak Keskin, Ali Bircan, İrfan Ethemi, Aysu Baykal ve Meral Özdilek. Müdahale sırasında fenalaşan Aysu Baykal hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alındıktan sonra yaklaşık 4 saat Çevik Kuvvet otobüsünde tutulan işçiler daha sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada ifadeleri alınan işçiler, gece saatlerinde buradan serbest bırakıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow