hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    " Füze talep ederek barış gelmez"

     Füze talep ederek barış gelmez
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, "Teskere çıkartarak, füze talep ederek bölgeye barış getiremezsiniz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oran, CHP Burdur İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin sadece Ortadoğu'da değil, Avrupa'da ve dünyada jeostratejik önemi olan bir ülke ve devlet olduğunu söyledi.

    Türkiye'nin bu nedenle günlük politikalar geliştirmemesi gerektiğini belirten Oran, "Özellikle diplomasi ve dış politikada bir devlet geleneği sürekli ve esas olmalıdır. Dün 'dostum' deyip yarın düşman ilan etmemeniz lazım" dedi.

    Bölgede ve dünyada tutarlı bir politika izlenmesi gerektiğine işaret eden Oran, şöyle konuştu: "Bu konuda hem sayın Başbakanın hem sayın Davutoğlu'nun izlemiş olduğu politikayı son derece ilkesiz, son derece tutarsız ve mesnetsiz bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bölgede esasında onların dile getirdiği, bizim de desteklediğimiz temeli 'komşularla sıfır sorun' politikası olmalıdır. Bütün komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmamız lazım. Bölgede barışın sürebilmesi için yapıcı çaba göstermemiz lazım. Yani teskere çıkartarak, füze talep ederek bölgeye barış getiremezsiniz. Ya da bölgede gidip de o ülkenin seçimlerine müdahil olarak o bölgeye barışı getiremezsiniz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -"İtibarsızlaşan ve içine kapalı bir Türkiye haline geliyoruz"-

    Oran, CHP olarak bölgede barışın geliştirilmesi konusunda politika üretilmesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti. Barışla beraber ikili ilişkiler, ikili ilişkilerle de ticaretin geliştirilmesi, dolayısıyla Türkiye ekonomisine artı katkı sağlanmasını beklediklerini ifade eden Oran, "Şu anda gelinen nokta, bütün komşularımızla kavgalıyız. Bazılarıyla düşman haline geldik. Bunların faturası, bedeli daha 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl bizim önümüze çıkacak. Bir de dünyanın gündemi ekonomi. Ekonomik kriz işsizlik" diye konuştu.

    Ekonomi noktasından bakıldığında Türkiye'nin şu anda komşularıyla ticaret yapamadığını savunan Oran, "Mal alıp mal satamıyoruz. Daha evvel yapılan anlaşmaların hepsi iptal edilmiş durumda. Yani yalnızlaşan, itibarsızlaşan ve içine kapalı bir Türkiye haline geliyoruz. AKP ülkeyi parti devleti gibi yönetmek istiyor. Buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

    -Öğretmenlerin sorunları-

    Oran, bugün Türkiye'de öğretmenler açısından son derece üzücü ve acı bir tablo olduğunu ileri sürdü. Öğretmenlerin birçok sorununun olduğunu, yaklaşık 300 bin öğretmenin atama beklediğini kaydeden Oran, şöyle devam etti: "Yeni uygulamalarla 126 bin öğretmene ihtiyaç olmasına rağmen sadece 40 bin öğretmen ataması yapılmış. Burada büyük bir plansızlık ve tutarsızlık var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun yanında 80 bin öğretmenimiz sözleşmeli olarak çalışıyor. Yani öğretmenlerimizin iş güvencesi yok ve ucuza çalışıyorlar. İstediği zaman da devlet bunların görevlerini sona erdirebilir. Bu, çok zor bir psikoloji. Yani birçok öğretmenimiz, birkaç yıl içinde atama beklerken hayatını kaybetti." Basın toplantısına CHP Burdur İl Başkanı Süleyman Erman, CHP Burdur Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten ve partililer katıldı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow