hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan'a: "Aslan parçası"

    Kılıçdaroğlundan Başbakana: Aslan parçası
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hükümetin dış politikasını eleştirdi, "Şimdi Ortadoğu bataklığına saplanmış bir Türkiye var. Lider bir Türkiye değil, kullanılan bir Türkiye var" dedi. Başbakan'a "aslan parçası" diye hitap eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi itibarsızlaştırdılar" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kılıçdaroğlu, TBMM'de ki partisinin grup toplantısında konuştu. Bir televizyon kanalında yayınlanan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının konu edildiği dizi hakkında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

    "Vatandaş gırtlağına kadar borca batmış biz neden bahsediyoruz, Muhteşem Yüzyıl'dan... Vatandaşın gündemi ile ilgilenen yok. Televizyon dizisi ile bir belgeseli karıştıran bir kişinin Başbakan oluyor. Türkiye'nin refah toplumu olmasını istiyorsanız adres Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Ekonomiyi sağlam bir zemine oturtmazsak Türkiye'nin geleceği karanlıktır. Bu ülkenin aydınlarının, köşe yazarlarının, bilinçli vatandaşların ülke nereye gidiyor sorusunu sorması lazım. Yeni bir teşvik politikasına ihtiyacımız var."

    "Gerekli olan miktar 202 milyar dolar"

    Ülke ekonomisinde gerilemelerin olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu şu açıklamalarda bulundu: "1987'de 14. büyük ekonomiydik şimdi ise 17. sıraya geriledik. Bunu kimse Başbakana sormuyor. Elin parasını harcıyoruz, hiç üretmiyoruz. Bir çılgınlıktır gidiyor. Ama sanmayın fatura onlara çıkacak, bu fatura çalışana ve üreticiye çıkacak. Yeni bir ekonomi politikası izlememiz gerekiyor. Çiftçi haline baksın, çalışan da haline baksın, üretici de haline baksın ve eğer memnunsalar adres belli gidip AK Parti'ye oy versinler ama memnun değilseler o zaman o adres ise CHP'dir. Ekonomide çarkların rahat dönebilmesi için gerekli olan miktar 202 milyar dolardır. Bunu nasıl bulacaksınız. Bol bol faizli borçlar alarak sağlayacaksınız. Bütün tasarruflarımızı ölü yatırımlara yapıyoruz. Ülkenin aydınları bu ülke nereye gidiyor diye düşünmesi lazım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dizi filmle belgeseli ayıramıyorsun"

    "TÜBA diye bir kuruluş vardı. Oraya seçilecek bilim insanlarını, bilim adamları seçecekti. Bunlar geldi, 'Hayır ben seçeceğim' dedi. Kimsin sen, sen mi seçeceksin. Sen daha dizi filmle belgeseli ayıramıyorsun, bir fizikçiyi, tarihçiyi mi belirleyeceksin. CERN çok önemli bir kuruluş ama şimdi buradan çıkmanın hesapları yapılıyor. Neymiş efendim 70 milyon lirayı bulamıyorlarmış. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geçtiğimiz günlerde açıkladığı yolsuzluk rakamı 60 milyon TL. Oraya gelince parayı buluyorsun da buraya gelince niye bulamıyorsun."

    "Neden iran rahatsız, neden rusya rahatsız?"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patriot füzesi alımı konusunda da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Patriot füzeleri Türkiye'ye gelecek mi, gelmeyecek mi konusu tartışılıyor. Patriotlar için Başbakan aynen şunları söylüyordu: 'NATO'dan füze talebimiz olmadı iddialar asılsız.' Libya için de aynı şeyi söylüyordu. Vah bu ülkenin haline. Patriot için talepte bulunuyoruz. Başbakan benim haberim yok diyor. Kendi halkına yalan söylüyor. 'Patriot istemedik' diyor. 'Milli Savunma Bakanlığı'nı haberi yok' diyor. 22 Kasım'da AKP sözcüsü açıklama yapıyor. Diyor ki; tetiği bizde olacak diyor. Hani Başbakanın haberi yoktu. 2 saat sonra düzeltme yapıyor. NATO ve Türkiye ortaklaşa yürütecek diyor.

    Halka doğruyu söylemek zorundalar. O füzeler buraya niye geliyor? Halka bunu açıklamaları lazım. Neden İran rahatsız, neden Rusya rahatsız? Türkiye NATO üyesi ama hiçbir belgede NATO toprağı ifadesi yoktur."

    "Fındık kadar beyni olan gayet iyi bilir"

    "Patriot füzelerinin Kürecik'i korumak için mi alındı?" diye soran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Suriye'nin işi başından aşkın. Onu bırakacak Türkiye'ye saldıracak. Fındık kadar beyni olan gayet iyi bilir. İran'ın İsrail'e saldırısı olduğunda Kürecik'i korumak için mi? Kürecik konusunda da yalan söylüyorlar. NATO üssü diyorlar. 2014 yılına kadar NATO'nun tesisi olmadığı gayet iyi biliyorlar. Orası Amerikan tesisi. Radar istasyonundan gelen her bilgi İsrail’e paylaşılır. ABD-İsrail ortak tatbikat yaparken Kürecik'i kullanmadı mı? Bu milletin doğruları bilmeye hakkı vardır. Füzelerin yerleştirilmesi konusunda hiçbir mantıklı gerekçe konulmuş değil. Halka doğruyu söylemek zorundalar. O füzeler buraya niye geliyor. Halka bunu açıklamaları lazım. Neden İran rahatsız, neden Rusya rahatsız. Türkiye NATO üyesi ama hiçbir belgede NATO toprağı ifadesi yoktur. Gazze'ye gidecek gemilere donanma eşlik edecek dediler bu uluslararası bir yalandır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İçime sindiremiyorum"

    "Herkesin dalga geçtiği bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı var. İçime sindiremiyorum. Herkesin dalga geçtiği bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı var. Bu ülkenin tarihi dolayısıyla sindiremiyorum. BU ülkede pek çok başbakan geldi geçti. Ama hiç birisi uluslararası arenada alay konusu olmadı. İlk kez alay konusu olay Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ülkeyi bu hale nasıl getirirsiniz siz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Aslan parçası"

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Gazze ziyaretini eleştiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:  "Ortadoğu'da bir olay olsaydı ilk Türkiye'nin kapısını çalarlardı. Şimdi öyle bir şey yok. 8 Eylül 2011'de El Cezire'ye bizim aslan parçası demeç veriyor: Bundan böyle Gazze'ye yardım götürecek gemilere donanmamız eşlik edecek diyor. Ertesi gün gazeteler Donanmamız Gazze yolunda diyor. Çünkü Başbakan söylüyor. Önemli bir laf. Ben de bu aslan parçasına bir çağrıda bulundum. Dedim ki "Gazze'ye yardım götüren gemilere Türk savaş gemileri nereye kadar refakat edecek. Gazze limanına kadar gidecekse seni alnından öpeceğim.' Bunun üzerinden 2. yıla girdik. Alnından öpme fırsatım olmadı. Ne diyeyim. Şimdi rol kapmaya çalışıyorlar. Şimdi artık gelip kimse bizim kapımızı çalmıyorlar. Eskiden Ortadoğu'da sorun olduğunda ilk bize gelirlerdi. İran ile Irak 8 yıl çarpıştı. İki ülkeden hiçbiri Türkiye taraf tutuyor demedi. Türkiye tarafsızdı. Şimdi Ortadoğu'nun bataklığına sürünmüş bir Türkiye var. Mursi gitti sorunları çözdü. Bizimkisi ne yaptı. Gitti Gazze'de birini tutup ağladı. Bu olay şovdur. Ağlayacaksan bu ülkede binlerce şehit anası var. Git onlara sarıl ağla. Bak Uludere'den analar gelmiş. Gel onlara sarıl ağla. Obama, Mursi'yle ilgili önemli şeyler söyledi. Şöyle söylüyor; Mursi keskin bir nişancı ne söz verdiyse yerine getirdi. Bizimkiler dünyanın sözünü verdiler hiçbirini yerine getirmediler. Bizimkiler Mursi'nin başarısından rol kapıyorlar.

    "Davutoğlu'nu görevden al"

    "Meclis'te kendilerini sahte pusulalarla var gösterip hacca gitmişler. Gidip bizim il başkanımızı kendilerine üye olarak göstermişler. Hesabını soracağız. Türkiye'yi bu hale getiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dur. Sen Davutoğlu'nu görevden al başka bir vekili getir. Göreceksin ki Davutoğlu'ndan daha çaplı çıkacaktır."

    "Hesabını soracağız"

    Kılıçdaroğlu, gurup toplantısına katılan Uludere annelerine hitabende şunları kaydetti: "Uludere annelerine söz veriyorum. Bunun sonunu bırakmayacağız. Onlar da bizim çocuklarımız. 35 yurttaşın katlinden sorumlu olan kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sınır ötesi yetkisini Meclis hükümete vermiştir. Hükümet de yetkisini katlederek kullanmıştır. Bunun hesabını soracağız."

    "Öğretmenler için ağlama duvarı"

    Geçtiğimiz günlerde kutlanan Öğretmenler Günü'ne dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Açlığa mahkum ettiğiniz öğretmenler çocuklara bir şey vermez. Öğretmenin para sorunu olmamalı, geleceğe hazırlamalı. 24 Kasım öğretmenler günü hep beraber öğretmenlerin sorunlarını tartışıyoruz. Öğretmenler için ağlama duvarı. CHP iktidarında atama bekleyen öğretmen kavramı olmayacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow