hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan "fikir ayrılığı yorumlarını" reddetti

    Erdoğan fikir ayrılığı yorumlarını reddetti
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresiyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile fikir ayrılıklarının olup olmadığının sorulması üzerine, "Konuları saptırmayalım. Farklı konu, farklı konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının neyi hedeflediği bellidir benim yaptığım açıklamanın da neyi hedeflediği bellidir" dedi.

    Senegal Başbakanı Abdoul Mbaye ile Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Başbakanlık Merkez Bina'da görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

    Başbakan Erdoğan, "BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda alışılmışın dışında bir yöntem izleyeceğinizi söylemiştiniz. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de TBMM'nin açılışındaki konuşmasının arkasında olduğunu dile getirdi. O konuşmada da Cumhurbaşkanı, milletvekillerinin haklarında kesin hüküm verilene kadar yasama faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söylemişti. Aranızda bu konuda bir fikir ayrılığı mı söz konusu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

    "Konuları saptırmayalım, farklı konu, farklı konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının neyi hedeflediği bellidir, benim yaptığım açıklamanın da neyi hedeflediği bellidir. Haklarında bir hükmün kesinleşmesiyle ilgili olarak şu anda adı geçen ve milletvekili olduğu söylenen cezaevlerindeki kişiler yargılanmaktadır. Fakat parlamento çatısı altında olanların ise dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle işledikleri suçlar vardır. Bunlarla ilgili fezlekeler düzenlenmiştir ve bu fezlekeler Parlamento'ya gelecektir. Bu fezlekeler Parlamento'ya geldiği zaman dokunulmazlıklarının devamı mı yoksa kalkması mı, bu kararı Parlamento verecektir. Eğer Parlamento bu dokunulmazlıkların kaldırılmasına karar verirse, bu kararı vermesi halinde o zanlılar, sanıklar hakkında da bu defa bir yargı süreci başlayacaktır. Türkiye'de milletvekili olarak dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle ülkenin refahına, huzuruna kastedenlere, adeta teröre teşvik edenlere, 'silahlanın' çağrısında bulunanlara karşı da herhalde milletin vekilleri olarak bizim de yapmamız gerekenler vardır, milletimizin de bizden beklentileri vardır. Bu konuda bizler de AK Parti Grubu olarak bu fezlekeler üzerinde çalışmalarımızı yapmak suretiyle kararımızı verir, atmamız gereken adımı atarız."

    "Atmamız gereken adımları atarız"

    Erdoğan, Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi ile ilgili olarak, "Türkiye'de milletvekili olarak dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle ülkenin refahına, huzuruna kastedenlere, adeta teröre teşvik edenlere, 'silahlanın' çağrısında bulunanlara karşı da herhalde milletin vekilleri olarak bizim de yapmamız gerekenler vardır, milletimizin de bizden beklentileri vardır. Bu konuda bizler de AK Parti Grubu olarak bu fezlekeler üzerinde çalışmalarımızı yapmak suretiyle kararımızı verir, atmamız gereken adımı atarız" diye konuştu.

    Erdoğan, Gazze'ye yapmayı planladığı ziyarete ilişkin "Bu arzumu şartlarımızın elverdiği ilk anda gerçekleştirmek istiyorum. Karar verdiğimiz anda açıklar ve gider ziyaretimizi gerçekleştiririz. Oradaki son tabloyu bizzat yerinde görmek istiyorum" diye konuştu.

    İran'ın Patriot açıklamasını değerlendirdi

    Başbakan Erdoğan, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili NATO heyetinin çalışmalarına ilişkin soruyu yanıtlarken, NATO'dan 43 kişilik bir heyetin Türkiye'ye geldiğini belirtti. Erdoğan, "Silahlı Kuvvetlerimize mensup arkadaşlarımızla şu anda bölgedeki yerleri geziyorlar, inceliyorlar ve birçok yeri gezip gördükten sonra nihai, kendileri kararlarını verip bizim makamlarımızca da bu incelenecek ve ondan sonra sonuç neyse onun kararı alınacaktır" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İran'dan bugün 'Eğer bu Suriye'ye karşı kullanılırsa Türkiye ağır bedel öder' şeklinde açıklama geldi. Bunu nasıl
    değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

    "Buna benzer açıklamaları bundan önce de yine İran'dan bazı kişiler zaman zaman yaptılar, yapıyorlar. Biz bunu İranlı yetkililere söylediğimizde bize verdikleri cevap hep şu olmuştur, artık buna çok alıştık, 'Bu resmi görüş değildir, o kişinin kendi görüşüdür.' Bunu bir kez değil, iki kez değil, üç kez değil hep yaptılar. Burada da yine kendilerine zaten yetkili makamlarımız, Dışişlerimiz kendileriyle irtibatı kurmak suretiyle bunu soracaktır ve alınacak cevabı da ben peşinen biliyorum. 'Kendi görüşüdür, bizim resmi görüşümüz değildir' diyeceklerdir. Bir defa size şunu söylüyorum; siz hükümetinize, devletinize inanın. Hükümetiniz, devletiniz eğer bir konuda bir karar verecekse bu kararı verirken nereye danışarak, kimlerle danışarak, kimlerle bunun istişaresini yaparak vereceğini çok iyi bilir ve adımını da ondan sonra atar ve bu adımı attıktan sonra da milletten almış olduğu vekaletle bunu sürdürür. Bizim başka yerden vekalet alma gibi bir derdimiz yoktur."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow