hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şiddeti uygulayan polisler davacı, mağdur sanık oldu

    Şiddeti uygulayan polisler davacı, mağdur sanık oldu
    expand

    Fatih'te 11 polisin sokak ortasında dövdüğü Ahmet Koca hakkında "polise mukavemetten" açılan dava başladı. Polis şiddetinin mağduru yargılanmaya başladı ama onu döven 11 polis hakkındaki soruşturma hala bitmedi. "Mukavemet iddiasının" dayandığı doktor raporunda Koca'yı dövenlerin "parmaklarının incindiği" yazılmış, polislerin hastaneye bile gitmediğinin tespit edilmesi üzerine doktor hakkında da soruşturma açılmıştı.

    Fatih'te 18 Haziran'da askerden izne gelen Ahmet Koca'nın yol verme anlaşmazlığı yüzünden 11 polis tarafından sokak ortasında dövülmesi amatör kamerayla kaydedilmiş, ardından da kamuoyunu ayağa kaldırmıştı. Doğum sancısı tutan yengesini hastaneye götürmeye çalışırken polisin ağır hakaretleri ve dayağıyla karşılaşan Ahmet Koca'yı döven polisler hakkında İçişleri Bakanlığı idari soruşturma başlatmış, Koca'nın şikayeti üzerine de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nca da adli soruşturma başlatılmıştı.

    Polis şiddeti amatör kameraya yansımıştı

    Soruşturmayı yürüten Memur Suçları Savcısı Ayhan Bedirhan, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne talimat yazarak, Emniyet'in yürüttüğü idari soruşturma ve işlemler hakkında bilgi ve tüm evrakları istemiş, kamera görüntülerindeki polis memurlarının tespit edilip, hangi polisin hangi eylemi gerçekleştirdiği belirtilerek, görüntülerin tutanak altına alınmasını ve kendilerine gönderilmesi talimatını vermişti. Savcılık ayrıca olaya karışan ekip araçlarının olay saatlerinde bulunduğu yerlerin GPS sinyallerinin tespit edilerek  buna ilişkin belgelerin de gönderilmesini istemişti. Ahmet Koca, kamera kaydında izlenen polis dehşetinin ardından gözaltına alınarak, sabah saatlerine kadar araçla gezdirilerek şiddete maruz kaldığı şikayetinde bulunmuştu. İstenen GPS kayıtları ile bu iddia da aydınlığa kavuşmuş olacaktı. Savcı, polis memurlarının da ifadeleri alınmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilmeleri talimatını Emniyet'e iletmişti.  

    Dayak atmaktan parmakları incinmişti

    Bu süreçte, Koca'ya işkence eden, kamera kaydındaki polislerden üçü de Koca tarafından darba uğradıkları iddiasıyla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'den rapor almıştı. Polislerin aldığı soruşturma dosyasına konulan raporlarda, polis memurları Muhammed Mustafa Gülcan, Ahmet Özdemir ve Ahmet Güler'in "sağ elinde hassasiyet", "sağ el bileğinde ağrı", "sol el birinci ve üçüncü parmaklarında ağrı" olduğu yazılmıştı. Koca'yı öldüresiye döven polis memurları, kendilerinin saldırıya uğradıkları iddialarına dayanak olarak bu raporlarla birlikte Koca'dan şikayetçi olmuşlardı.

    Asıl suç hala savcının masasında, mağdur hakim karşısında

    Koca'nın şikayeti üzerine başlayan soruşturma hala Memur Suçları Savcısı'nın bürosunda. Olayla ilgili dava henüz açılmadı. Ancak Koca'yı öldüresiye döven polislerin şikayeti üzerine Ahmet Koca hakkındaki soruşturma hızla tamamlanarak, "Görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlilerine görevlerinden dolayı zincirleme hakaret" iddiasıyla 2 yıl 3 aydan 6.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

    O davanın ilk duruşması bugün 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Askerlik görevini yaptığı için duruşmaya katılmayan Ahmet Koca'yı avukatı Efkan Bolaç temsil etti.

    Avukat: "Rapor doğru değil, doktor hakkında soruşturma var"

    Müvekkillinin askerlik görevinde olduğu için duruşmaya katılamadığını belirten avukat Efkan Bolaç, "Polisler kendi hatalarını örtmek için böyle bir isnafta bulunmuşlardır. Polisler hakkında devam eden soruşturmada bulunan görüntülerde polislerin zalimane bir şekilde sanık olan müvekkilimi darp ettikleri görülmektedir. 11 polise karşı bir kişinin mukavemet etmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Dosyada bulunan müşteki (polisler) raporlarının nasıl alındığı belli değildir. Görüntü kayıtlarından incelediğimiz kadarıyla raporun alındığı saatte müştekiler hastanede değildir. Bu raporlar doğru değildir. Bu raporu veren doktor hakkında ayrıca soruşturma yapılmaktadır" diye konuştu.

    Müşteki 7 polisin gelecek celse hazır edilmesini isteyen mahkeme, duruşmayı erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow