hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dokunulmazlıklarda süreç nasıl işleyecek?

    Dokunulmazlıklarda süreç nasıl işleyecek
    expand

    TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, "Bütün dosyalar hakkında hazırlık komisyonu kurabiliriz. Veya kamuoyu tepkisi kriterini ölçü alarak, kucaklaşma olsun, taciz, tecavüz olayları olsun belki bunlar dikkate alınabilir" dedi.

    Meclis'te gazetecilerle sohbet eden Kuzu, dokunulmazlık dosyalarına ilişkin bilgi verdi ve görüşlerini açıkladı.

    Meclis'e toplam 869 dokunulmazlık dosyası geldiğini belirten Kuzu, dosyalardan 661'inin BDP, 63'ünün AK Parti, 85'inin CHP, 21'inin MHP, 38'inin bağımsız ve birinin KADEP milletvekillerine ait olduğunu kaydetti. Kuzu 869 dosyadan üçünün Cumhuriyet savcılıklarının yazısı üzerine iade edildiğini bildirdi.

    Kuzu, milletvekili dağılımına göre 42 AK Parti, 31 CHP, 13 MHP, 4 bağımsız, 1 KADEP ve 25 BDP milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyasının Meclis'te olduğunu ifade etti.

    Anayasa ve Adalet komisyonlarından oluşan Karma Komisyon'da 866 dosya bulunduğunu anlatan Kuzu, kamuoyunda "BDP'lilerin terör örgütü üyeleriyle kucaklaşması" olarak adlandırılan olaya ilişkin dosyanın da bunların arasında olduğunu kaydetti.

    Karma Komisyon'un elinde hangi dokunulmazlıkların kaldırılacağına ilişkin bir kriter olmadığına dikkati çeken Kuzu, geçmişten bu yana Senato İçtüzüğü'nün 140. maddesinin teamül olarak uygulandığını söyledi. Kuzu, Senato İçtüğzü'nün üç kriter ortaya koyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

    "Birincisi suç isnadının ciddiliği. Ciddilik konusunu biz belirleyemeyiz. Savcılık isnatta bulunmuşsa ciddi olduğunu kabul ederiz. İkincisi 'siyasi linç' mi var? BDP son günlerde bunu fazla işliyor. Ben de diyorum ki 661 dosyanın 660'ı bir yılı aşkın süredir bekliyor. Hiçbir işlem yapmadık. Siyasi linç olsa, bu çoktan çalıştırılır, dokunulmazlık kaldırılabilirdi. Ne komisyonun ne iktidar dahil başka bir siyasi partinin böyle bir niyetinin olmadığı açık.
    Demek ki siyasi linç de söz konusu değil. Elimizdeki üçüncü ölçü, kamuoyunun olaylara tepkisi. Bence en somut ölçü kamuoyunun tepkisi. Türkiye genelinde kucaklaşma sahnesi çok yankı buldu. Başbakan da görüşlerini açıkladı. Parti kapatmayı da doğru bulmayız."

    Süreçle ilgili seçenekler

    Avrupa'nın terörün yanında taciz ve tecavüz olaylarını da ölçü aldığını belirten Kuzu, özellikle küçüklere yönelik durumlarda Avrupa'da dokunulmazlığın otomatik olarak kaldırıldığını söyledi.

    Burhan Kuzu, konuyu TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti gruplarıyla görüşmek istediğini belirterek, "Bütün dosyalar hakkında hazırlık komisyonu kurabiliriz. Bu, yollardan birisi. Veya kamuoyu tepkisi kriterini ölçü alarak, kucaklaşma olsun, taciz, tecavüz olayları olsun, belki bunlar dikkate alınabilir. Ya da tüm dosyalar için 7-8 komisyon kurmamız gerekir. Bir ay süreleri var, bir ay da ek süre verilir. İki ayın sonunda Karma Komisyon karara varabilir. Yollardan birisi, tamamı hakkında kurmak veya belli suçları seçmek" diye konuştu.

    TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinin başlayacağı pazartesi gününden sonra Çiçek, Erdoğan ve siyasi parti gruplarıyla görüşmek istediğini yineleyen Kuzu, görüşmelere bu önerilerle gideceğini bildirdi. Kuzu, görüşmelerden başka bir sonuç çıkması halinde bütün dosyalar hakkında da alt komisyon kurabileceklerini kaydetti.

    "Tamamı dönem sonuna kalacaksa komisyona ne gerek var, hiçbiri kalkmayacaksa yine bu komisyona ne gerek var?" diyen Kuzu, dokunulmazlık meselesini daha netleştiren düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

    Kuzu, kişisel olarak dokunulmazlıkları milletvekillerinin çalışması bakımından yıllardır gerekli gördüğünü ifade ederek, dokunulmazlığın milletvekilinin şahsına değil, yaptığı işin gereği olarak verildiğine işaret etti.

    Kuzu, ortaya koyduğu kriterlerin uygulanması halinde, AK Parti'li milletvekili olup olmayacağının sorulması üzerine, "Üç kriter çerçevesinde hareket edilirse sadece AK Parti'li değil diğer partilerden de milletvekili olabilir" dedi.

    Kuzu, başka bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 3 dosya bulunduğunu kaydetti.

    CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi olduğunu da anımsatan Kuzu, "Biz genellikle talebi dikkate almıyoruz ama bu dosyanın özel anlamı var. Bu gibi dosyaların mağduru sadece kendisi olmuyor. Bir an önce aklanmalarında yarar var" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow