hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Yıldırım’ın “İzmir” çekincesi

    Bakan Yıldırım’ın “İzmir” çekincesi
    expand

    Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde radyasyon sızıntısı nedeniyle gündeme gelen kurşun fabrikasında radyoaktif değil kimyasal atık olduğunu, arsanın temizlenip sahiplerine teslim edileceğini belirterek, 'İzmir'in Çernobili' yönündeki haberlerin 'herkes için sağlık' temasıyla aday olunan EXPO 2020 sürecine zarar vereceğini, bunu İzmir'in aleyhine kullanabileceklerini söyledi.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, partisinin Torbalı İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti. Yıldırım, İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde 70 yıl üretim yaptıktan sonra atıklarını toprağa gömen kurşun fabrikasındaki radyasyon sızıntısıyla ilgili olarak alınacak önlemleri soran basın mensuplarına, "Radyoaktif değil kimyasal atık" dedi.

    Bakan Yıldırım, 'İzmir'de Çernobil' başlıklı haberlerin EXP0 2020'ye 'herkes için sağlık' temasıyla aday olan İzmir'e zarar vereceğini öne sürerek, şöyle konuştu:

    "Radyasyon cep telefonlarında, televizyonlarda var. Saç kurutma makinasından alıyorsunuz. Burada radyasyonla ilgili sorun yok. Burada, aküler, atıklar, kurşunlar çıkarılıyor. Yüzde 90 depolanıyor. Orada zamanla toprakla karışarak kimyasal reaksiyona giriyor. Bir nükleer atık, bir radyasyon atığı değil, kimyasal bir atık. Orada her ihtimale karşı TAEK tedbirini almış, orayı izole etmiş. Gerekli girişimi başlattık. Burada iddia ortaya atarken onun doğruluğu, yanlışlığı ötesinde denizcilikte, bilişimde, sanayide, ticarette ciddi bir atılım içine girmiş İzmir'in bir Çernobil tehdidi ile algılanması İzmir'e yapılacak en büyük zarardır.

    Bunu EXPO sürecinde aleyhimize kullanırlar. Ben anlatılanlardan Atom Enerjisi Başkanlığı'nın raporundan tatmin oldum. Bunu da İzmirliler'le paylaşıyorum. O arsa değerlendirilecekse orayı temizleyip onun da bedelini ödeyip hak sahiplerine teslim edeceğiz. İzmir'de Valilik işin içinde süreci baştan beri takip ediyor. Atıklardan dolayı Çevre İl Müdürlüğü ceza kesmiş. Sanki bu fabrika birdenbire ortaya çıkmış, durup dururken nükleer patlama olmuş, büyük bir felaket olmuş gibi sunuldu. Böyle bir şey yok. İzmir'e hiç yakışmayacak bir şey. İzmir'in algısı hakkında böyle bir sorumsuzluğu çağrıştıran ifadelerden kaçınılması lazım. Basın mensuplarının, İzmirlilerin gönlü rahat olsun. Olay kontrolümüz altındadır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow