hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PYD Suriye muhalefetine mi katıldı?

    PYD Suriye muhalefetine mi katıldı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PYD'nin Suriyeli muhaliflere katıldığı iddiasına ilişkin, "Şu ana kadar Suriye Ulusal Koalisyonu'nun içinde veya onlarla temas halinde PYD'nin herhangi bir faaliyet yapması söz konusu değil. PYD'nin bu konuda sicili de maalesef son derece bozuktur" dedi.

    Adile Sultan Sarayı'ndaki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 27. Toplantısı sonrası, Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko ve KEİ Genel Sekreteri Victor Tvırcun ile basın toplantısı düzenledi.

    Haziran ayında örgütün 20. yılı nedeniyle bir zirve gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, KEİ'nin özellikle küresel ekonomik kriz sonrasında bir ekonomik havza olarak alacağı yeni şekil konusunda ciddi kararlar alındığını aktardı.

    Bugünkü toplantıda yeni ekonomik gündemi ve İstanbul bildirisindeki gündemi ne ölçüde gerçekleştirdiklerinin muhasebesini yaptıkları belirten Davutoğlu, KEİ'nin ekonomik potansiyel açısından önemli çekim alanlarından birini oluşturduğunu kaydetti.

    Davutoğlu, KEİ'nin 350 milyon nüfusa, 3,5 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılaya sahip olduğunu, dünyanın 7,6'sını temsil eden küresel bir ekonomik hacme sahip bir bölge olma özelliği taşıdığını dile getirerek, özellikle ulaştırma ve enerji alanında çok önemli projeleri gündemde tuttuklarını, Karadeniz'in etrafında bir otoban projesinin hayata geçmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu aktardı.

    Sorular

    Basın toplantısında daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin, "Daha önceki bir konuşmanızda uluslararası örgütlerin bölgesel ve küresel sorunların çözülmesinde geç kaldığını vurguladınız. 20 yıllık bir örgütün kendi üyeleri arasında da sorun var. Örneğin Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorun. Siz bunlar için neler yapmayı düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusuna karşılık, BM'nin yetersiz kaldığını içeren konuşmaları daha önce yaptığını hatırlattı.

    Davutoğlu, BM'nin temel misyonunun uluslararası sorunun çözümü ve kalıcı barışın sağlanması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "KEİ, bir bölgesel örgüt ve temel hedefi ekonomik işbirliği. Tabi bölgemizde, Karadeniz havzasında birçok kriz var. Azerbaycan ile Ermenistan, Rusya ile Gürcistan arasında... Birçok ülkede bu sorunlar var. Bu, soğuk savaş döneminden kalan sorunlar. Bunların çözülmesi konusunda bütün ülkelerin, uluslararası yapının güçlü bir irade sergilemesi lazım. Zaten KEİ'nin amacı da
    ekonomik işbirliğini geliştirerek bu sorunları çözebilecek bir ortam oluşturmak. Ekonomik işbirliğinin geliştiği ortamlarda bu tür krizlerin çözümü daha kolay olur."

    Bahsedilen sorunları çözmenin esas zemininin BM ve AGİT olduğunu kaydeden Davutoğlu, Ukrayna'nın AGİT'in yeni dönem başkanı olacağını hatırlattı ve bu konuyu Grişenko ile konuştuklarını aktardı.

    Türkiye'ye yerleştirilecek patriotlar

    Bir gazetecinin, "Türkiye'nin NATO'dan patriot talebine Rusya'nın bir tepkisi olmuştu. Toplantıda, patriotların Türkiye'ye yerleştirilecek olması gündeme geldi mi? Geldiyse nasıl bir tepki aldınız?" sorusu üzerine de Davutoğlu, konunun kesinlikle gündeme gelmediğini vurguladı.

    Patriotların, Suriye'deki kriz dolayısıyla ortaya çıkan güvenlik riskine bir anlamda tedbir olarak Türkiye'de konuşlanmasının planlandığını belirten Davutoğlu, bunun Rusya le hiçbir ilişkisi olmadığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında da bu konunun konuşulmadığını, bu konuyu sorunun bir parçası gibi yansıtmanın doğru olmadığını söyledi.

    PYD'nin Suriye Ulusal Koalisyonu'na katıldığı iddiası

    Başka bir gazetecinin, "PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Suriyeli muhaliflere katıldığına dair haberler var. PYD'nin Esed sonrası rejimde ana dilde eğitim ve demokratik özerklik gibi taleplerine karşılık verileceği doğrultusunda haberler geldi. Bu konuda bir yorumunuz olur mu?" sorusuna cevaben Davutoğlu, Marakeş'te Suriye halkının temsilcisi olarak Suriye Ulusal Koalisyonu'nun tek muhatap olarak kabul edildiğini aktardı.

    Davutoğlu, şöyle devam etti: "Dolayısıyla Suriye Ulusal Koalisyonu bundan sonra uluslararası toplum için muhatap. Şu ana kadar da Suriye Ulusal Koalisyonu'nun içinde veya onlarla temas halinde PYD'nin herhangi bir faaliyet yapması söz konusu değil. PYD'nin bu konuda sicili de maalesef son derece bozuktur. Yakın zamana kadar rejimle yakın işbirliği halinde Suriye halkına zulme katılmış bir örgüt.

    Dolayısıyla Suriye muhalefetinde de şu ana kadar sadece Suriye Kürtlerini temsil eden birçok örgüt nezdinde de PYD'nin bu faaliyetleri çok tepki görmüştü. PYD'nin bu anlamda rejimle yaptığı işbirliğini kestiğine dair de elimizde bir veri yok. Dolayısıyla Suriye muhalefetine katılması gibi bir şey söz konusu değil. Ancak Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Kürt muhalefet unsurlar tabii ki bu koalisyon içerisinde ve biz onların bu koalisyon içerisinde etkin bir rol almasını destekliyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow