hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yunus parkları kapatılsın"

    Yunus parkları kapatılsın
    expand

    İzmir Ticaret Odası’nın tarihi mendirek projesi kapmasında açılması planlanan yunus parkına karşı harekete geçen WWF-Türkiye, tüm yunus parklarının bir daha açılmamak üzere kapatılmasını ve bu konudaki yasal düzenlemelerin acilen tamamlanmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    WWF Türkiye açıklamasında yunusların yakalanmasının, tutsak edilmesinin ve ticari amaçla kullanılmasının, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi gereğince yasak olduğunu belirtti ve daha önce de Balina ve Yunus Koruma Derneği (WDCS) tarafından Avrupa Konseyi’ne şikâyet edilmesi üzerine Konsey tarafından izlemeye alındığını ekledi.

    Konuyla ilgili olarak WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Türkiye’de tutsak edilmiş yunuslar ve diğer deniz memelilerinin havuzlarda gösteri amaçlı kullanılması veya bu faaliyetlerin yasaklanması ile ilgili yasal bir düzenleme henüz yoktur. Bern sözleşmesi gereğince koruma altında olan yunusların eğlence sektörünün bir aracı olarak kullanımına acilen son verilmelidir. Gelecekte yunusların benzer amaçlarla yakalanmasını önlemek ve yunusları koruma altına almak için uygun yasaların çıkarılması şarttır. Yeni tesisler asla açılmamalı, mevcut tesisler bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır” dedi.

    Kuruluş yaptığı basın açıklamasında yakalanan ve tutsak edilen yunusların stres, tekne çarpması, ağda boğulma gibi sebeplerden ötürü öldüklerini belirtti. Aynı zamanda, insan ile yunus temaslarında fiziksel yaralanmaların, parazitolojik, virütik, mikrobiyolojik insanlardan hayvanlara hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklara yol açtığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    WWF Türkiye’nin bu tür yunus gösteri merkezleri yerine "yunusları doğal ortamlarında izleme" projelerini yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow